REAL TIME |

Weather Icon

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Λιβύη: Η μάχη της Σύρτης και οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας – Η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Λιβύη: Η μάχη της Σύρτης και οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας – Η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Λιβύη ενδεχομένως κρίνουν και τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εκτιμούν ανώτατες στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να προετοιμάζονται για κάθε πιθανό σενάριο.

Η απόφαση του κοινοβουλίου της Αιγύπτου να εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι ο πόλεμος στην αφρικανική χώρα βρίσκεται ακόμα στην αρχή με την Τουρκία να κινδυνεύει να εμπλακεί μόνιμα σε μια σύγκρουση με αμφίβολα αποτελέσματα πολλές εκατοντάδες μίλια μακριά από τις ακτές της. Ήδη το χτύπημα-σοκ στην αεροπορική βάση της Al-Watiya ήταν για την Άγκυρα το πρώτο ‘’καμπανάκι’’ για όσα πρόκειται να αντιμετωπίσει όσο εμπλέκεται όλο και πιο έντονα στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης.

Το ερώτημα είναι εάν εν μέσω της σύγκρουσης στη Λιβύη η Άγκυρα έχει αποφασίσει να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα αυτή τη φορά την ώρα την ώρα που ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της Συρίας, ενώ η Τουρκία δείχνει διάθεση να εμπλακεί ακόμα και στην διένεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στα ανατολικά σύνορά της και με δεδομένα τα προβλήματα στο εσωτερικό της με τους Κούρδους.

Η απόφαση Σίσι να ανάψει το “πράσινο” φως στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του για να επέμβουν στο έδαφος της Λιβύης αλλάζει τα δεδομένα και για πρώτη φορά με φόντο τη Σύρτη ενδέχεται να έρθουν σε απ’ ευθείας σύγκρουση Τουρκικές και Αιγυπτιακές δυνάμεις.

Πέρα από τους τζιχαντιστές που μεταφέρει συνεχώς η Άγκυρα στη Λιβύη το τελευταίο διάστημα πληροφορίες αναφέρουν ότι στο έδαφος της αφρικανικής χώρας έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις του τακτικού Τουρκικού στρατού, όπως τουλάχιστον 150 άρματα μάχης M-60 αλλά και αντιαεροπορικά όπλα τα οποία μεταφέρθηκαν για να αντικαταστήσουν τους κατεστραμμένους HAWK στην Αl-Watiya.

O Ερντογάν εξακολουθεί να διατηρεί κοντά στις ακτές της Λιβύης ισχυρή ναυτική δύναμη αποτελούμενη από τουλάχιστον πέντε φρεγάτες αλλά και πετρελαιοφόρο σκάφος, ενώ τα Τουρκικά UAV συνεχίζουν να πετούν στην περιοχή παρά τις μεγάλες απώλειες.

Μόνο που πλέον οι Τουρκικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι της κυβέρνησης της Τρίπολης απέναντί τους θα έχουν πλέον όχι τις περιορισμένων δυνατοτήτων δυνάμεις του Στρατηγού Χάφταρ αλλά έναν πανίσχυρο τακτικό στρατό, αυτόν της Αιγύπτου ο οποίος στηρίζεται και από άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και η Γαλλία. Κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση εκτιμάται ότι θα είναι μια επίθεση στη Σύρτη απέναντι σε εκατοντάδες Αιγυπτιακά άρματα μάχης, μαχητικά Rafale,Mirage, F-16,ελικόπτερα Apache και μια ναυτική δύναμη αποτελούμενη από φρεγάτες Fremm και ελικοπτεροφόρα Mistral.

Όσο πιο “βαθιά” μπαίνει η Τουρκία στον πόλεμο της Λιβύης τόσο το καλύτερο εκτιμά η Αθήνα ότι είναι αφού πλέον η Άγκυρα κινδυνεύει να εμπλακεί στο δικό της “Βιετνάμ” και μάλιστα απέναντι σε ισχυρές χώρες και τεράστια συμφέροντα. Ταυτόχρονα όμως λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο η Τουρκία μπροστά στον κίνδυνο μιας βαριάς ήττας στη Λιβύη να επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο βάζοντας και την Ελλάδα στο κάδρο.

Στο Ελληνικό επιτελείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Άγκυρα πριν καν επιχειρήσει μαζί με της δυνάμεις του προέδρου Σάρατζ κατάληψη της Σύρτης να στείλει ερευνητικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή που ορίζει το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Σε μια τέτοια περίπτωση η Αθήνα είναι δεδομένο ότι θα αντιδράσει.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube