Weather Icon
Εξοπλισμοί , Ρωσία 9 Ιουλίου 2020

Καλάσνικοφ ΑΚ-47: Αμερικανικό περιοδικό καταρρίπτει τους μύθους για το απόλυτο πυροβόλο – Βίντεο

Καλάσνικοφ ΑΚ-47: Αμερικανικό περιοδικό καταρρίπτει τους μύθους για το απόλυτο πυροβόλο – Βίντεο

Κατασκευασμένο από τον Σοβιετικό μηχανικό Μιχαήλ Καλάσνικοφ το 1947, το AK-47 Καλάσνικοφ παραμένει μέχρι σήμερα το πιο δημοφιλές και διαδεδομένο πυροβόλο επιθετικό τυφέκιο  στον κόσμο.

Οι λόγοι για τη δημοφιλία του είναι η τεράστια αξιοπιστία του σε αντίξοες συνθήκες και η ευχρηστία του, με τον συνολικό αριθμό των Καλάσνικοφ που έχουν κατασκευαστεί να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια.

Ένα τέτοιο εμβληματικό όπλο δύσκολα θα μπορούσε να διαφύγει της μυθολογίας γύρω από το όνομά του.

Με μερικούς από αυτούς του μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το περίφημο αυτό όπλο ασχολείται και το αμερικανικό περιοδικό «The National Interest», σε άρθρο του της 5 Ιούλη.

Ο μύθος ότι το Καλάσνικοφ είναι αυτοκαθαριζόμενο

Παρά την, για δεκαετίες ευρέως διαδεδομένη, πεποίθηση, το AK-47 δεν καθαρίζεται από μόνο του, αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου Πίτερ Σούτσιου.

Και παρά το γεγονός ότι το Καλάσνικοφ είναι ένα αυτόματο όπλο με μικρές απαιτήσεις συντήρησης, ο αρθρογράφος συνδέει τον εν λόγω μύθο με το γεγονός ότι οι απανταχού στρατιώτες μισούν να καθαρίζουν το όπλο τους, παρ’ όλο που η έλλειψη καθαριότητας τα κάνει πιο ευάλωτα στις δυσλειτουργίες.

Αν και το ΑΚ-47 απαιτεί λίγη συντήρηση και «μπορεί να επιχειρεί σε δύσκολες συνθήκες, εάν δεν συντηρείται, σύντομα θα γίνει τόσο αποτελεσματικό όσο ένα ραβδί από ξύλο και μέταλλο» αναφέρει ο Σούτσιου.

Το Καλάσνικοφ AK 47 δεν είναι ρωσικό αλλά γερμανικό

Ένας ακόμη πολύ διαδεδομένος μύθος που ενισχύθηκε, μάλιστα, και από αρκετούς ιστορικούς και ειδικούς στα όπλα είναι ότι το AK-47 αποτελεί αντίγραφο του τυφεκίου StG44 των Ναζί.

Τα δύο όπλα είναι παρόμοια εξωτερικά, αλλά υπάρχουν «σημαντικές διαφορές» στον τρόπο που δουλεύουν. Κάθε όπλο έχει διαφορετικό μηχανισμό πυροδότησης, καθώς και διαφορετικούς τρόπους συναρμολόγησης κι αποσυναρμολόγησης, ισχυρίζεται ο αρθρογράφος.

Ο Σούτσιου δεν έχει αμφιβολίες: «To AK-47 Καλάσνικοφ σε καμία περίπτωση δεν είναι απευθείας αντίγραφο του γερμανικού όπλου. Πρόκειται για μύθο να υπονοείς ή να ισχυρίζεσαι ότι το ΑΚ-47 είναι η σοβιετική εκδοχή του StG44» αναφέρει.

Δείτε το βίντεο:

 

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube