Weather Icon
Ιταλία , Λιβύη 5 Ιουλίου 2020

Ιταλία: Οι αποκαλύψεις του “αρχικατασκόπου” για τη Λιβύη στη Βουλή…

Ιταλία: Οι αποκαλύψεις του “αρχικατασκόπου” για τη Λιβύη στη Βουλή…

Στα τέλη Ιουνίου η επιτροπή ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών του ιταλικού Κοινοβουλίου, γνωστή με τα αρχικά COPASIR, συνεδρίασε παρουσία του Τζάνι Καραβέλι, αρχηγού των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών AISE. Ο Καραβέλι μίλησε στους Ιταλούς βουλευτές και γερουσιαστές κυρίως για την κατάσταση στη Λιβύη. Και η γλώσσα του δεν ήταν καθόλου διπλωματική:

Του Δημήτρη Δεληολάνη
ΠΗΓΗ: SLpress

«Η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη μείωσε σημαντικά την επιρροή της Ιταλίας» είπε ορθά-κοφτά. «Σήμερα στη Λιβύη η Τουρκία σέρνει το χορό και όχι η Ιταλία», συνέχισε: «Η κατάσταση για τα ιταλικά συμφέροντα δεν είναι καθόλου ρόδινη». Σύμφωνα με τον αρχηγό των “Ιταλών 007”, οι μόνες θετικές για την Ιταλία ειδήσεις είναι δυο:

Η πρώτη είναι ότι το αρχηγείο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων για την Αφρική Africom, δεν είναι καθόλου χαρούμενο για την τουρκική κυριαρχία στη Λιβύη. Η ένταση, κατά τον αρχηγό της AISE, διαφάνηκε σε μια από τις εβδομαδιαίες συσκέψεις του αρχηγείου του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας συζητήθηκε το πρόβλημα.

Οι Ιταλοί στρατηγοί επανέλαβαν την παραδοσιακή άποψη ότι η Τουρκία είναι «στρατηγικής σημασίας σύμμαχος». Ο Καραβέλι ουσιαστικά επιβεβαίωσε και τεκμηρίωσε την εντύπωση που είχε διαφανεί μετά την επίσκεψη του αρχηγού του Africom, στρατηγού Στίβεν Τάουνσεντ και του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ στην Τρίπολη και τις συνομιλίες τους με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σαράζ.

Τους Ιταλούς θέλει ο Σαράζ
Η δεύτερη θετική για την Ιταλία είδηση είναι ότι ο ίδιος ο Σαράζ, που καθημερινώς εξυμνεί τον Ερντογάν ως «σωτήρα του», στην πραγματικότητα δεν είναι «καθόλου ενθουσιασμένος να βλέπει την τουρκική σημαία να κυματίζει σε λιβυκό έδαφος». Η λύση, κατά τον Λίβυο πρωθυπουργό, είναι να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή της Ιταλίας στη Λιβύη, ώστε να εξισορροπήσει την τουρκική παρουσία.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, στον ξέφρενο όσο και καθυστερημένο ακτιβισμό του που τον έκανε να επισκεφθεί σχεδόν όλες τις πρωτεύουσες των χωρών της Μεσογείου, επισκέφθηκε την Τρίπολη στις 25 Ιουνίου και άκουσε απ’ ευθείας από το στόμα του Λίβυου πρωθυπουργού το αίτημα να εμπλακεί περισσότερο η Ιταλία.

Όχι στρατιωτική εμπλοκή, καθώς όλες οι ιταλικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε συμμετοχή στον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

www.defence-point.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube