REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Ισλάμ , Ισραήλ 28 Ιουλίου 2020

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου διεμήνυσε στη Χεζμπολάχ ότι «παίζει με τη φωτιά»

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου διεμήνυσε στη Χεζμπολάχ ότι «παίζει με τη φωτιά»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε χθες, Δευτέρα, το βράδυ τη Χεζμπολάχ και τον Λίβανο ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της χώρας του θα πυροδοτήσει σκληρά αντίποινα, μερικές ώρες αφότου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως απέτρεψαν απόπειρα παρείσφρησης στα βόρεια σύνορα της χώρας, παρότι η λιβανέζικη σιιτική παράταξη διέψευσε ότι ενεπλάκησαν μέλη της σε οποιοδήποτε τέτοιο συμβάν.

Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, «παίζει με τη φωτιά», επέμεινε ο Νετανιάχου, με τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Μπένι Γκαντς πλάι του.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι άνδρες του άνοιξαν πυρ εναντίον ενόπλων που πέρασαν τα σύνορα, γνωστά ως Μπλε Γραμμή, που χωρίζουν τον Λίβανο από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, τρεις ως πέντε άνδρες οπλισμένοι με τουφέκια εφόδου εντοπίστηκαν «μερικά μέτρα» εντός του ισραηλινού εδάφους παρότι χρησιμοποιούσαν την πυκνή βλάστηση για να καλυφθούν. «Λίγη ώρα αφού πέρασαν την Μπλε Γραμμή, εμπλακήκαμε και μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επίθεση», πρόσθεσε.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έστειλαν ενισχύσεις στα βόρεια σύνορα της χώρας, καθώς η ένταση ανεβαίνει με τη Χεζμπολάχ, που κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για τον θάνατο μέλους της σε αεροπορική επιδρομή κοντά στη Δαμασκό την 20ή Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Κόνρικους, δεν υπήρξαν απώλειες στην ισραηλινή πλευρά. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει εάν οι ένοπλοι, που θεάθηκαν να επιστρέφουν στον Λίβανο, τραυματίστηκαν ή όχι. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκαν πολυβόλα και οβίδες αρμάτων μάχης, ενώ ερρίφθησαν επίσης καπνογόνα βλήματα για να δημιουργηθεί προπέτασμα, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν στην περιοχή

Η Χεζμπολάχ διέψευσε ότι ενεπλάκησαν μαχητές της σε επεισόδιο στα σύνορα με το Ισραήλ. Χαρακτήρισε «εντελώς αναληθή» την εκδοχή της ισραηλινής κυβέρνησης και όσα μεταδόθηκαν από ισραηλινά ΜΜΕ.

Αν και καταγράφονται ενίοτε σποραδικές συγκρούσεις σε αυτή, στη μεθόριος του Λιβάνου με το Ισραήλ επικρατεί σχετική ηρεμία μετά το 2006 και τον δεύτερο πόλεμο ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ.

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL),η οποία επιβλέπει την εφαρμογή της εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκε η σύρραξη έπειτα από 33 ημέρες, απηύθυνε έκκληση προς τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση μετά την ανταλλαγή πυρών χθες Δευτέρα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa, Reuters, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube