Weather Icon
Τουρκία 1 Ιουλίου 2020

Ισχυρό μήνυμα του πρώην Προέδρου της Τουρκίας Abdullah Gul εναντίον του Erdogan

Ισχυρό μήνυμα του πρώην Προέδρου της Τουρκίας Abdullah Gul εναντίον του Erdogan

ΑΓΚΥΡΑ – Ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνοντας πως δεν θα τον αφήσει σε ησυχία, ειδικά μετά τα γεγονότα της σοβαρής οικονομικής, υγειονομικής και πολιτικής κρίσης που προκάλεσε το Κόμμα ΑΚΡ στον τουρκικό λαό.

Τούρκοι παρατηρητές και πολιτικοί σημειώνουν ότι το μέτωπο κατά του Ερντογάν άρχισε να επεκτείνεται και να περιλαμβάνει ακόμα και τους  χθεσινούς υψηλού επιπέδου πρώην συνεργάτες του Τούρκου προέδρου.

Ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ έσπασε τελικά την αυτοεπιβαλλόμενη σιωπή του και βγήκε πυροβολώντας και τα δύο βαρέλια. Επέκρινε τις πολιτικές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προειδοποίησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Ο Ερντογάν κατηγορήθηκε επίσης για χρήση πολιτικών-οικονομικών συνομωσιών με σκοπό την διακυβέρνηση της χώρας.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Karar, πιστή στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου, επικριτή των πολιτικών του Ερντογάν, ο Γκιούλ μίλησε σκληρά για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τον τρόπο διακυβέρνησης της Τουρκίας. Προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η αύξηση των εξωτερικών και εσωτερικών χρεών, η οικονομική παρακμή και η συνεχιζόμενη πτώση του τοπικού νομίσματος.

Ο Γκιούλ ανέφερε επίσης ότι οι προσωπικές ελευθερίες απειλούνται σοβαρά στην Τουρκία λόγω των κατασταλτικών πρακτικών του τουρκικού καθεστώτος εναντίον πάσης φύσεως αντιπάλων και δημοσιογράφων. Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του το καλοκαίρι του 2016 για να ενισχύσει την επιρροή του στο κράτος και να εξουδετερώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Νισρέεν Νας, ερευνητής στις Τουρκικές υποθέσεις και πρώην επικεφαλής του Κόμματος της Πατρίδας, δήλωσε ότι τα λόγια του Γκιούλ πρέπει να θεωρηθούν έγκαιρη προειδοποίηση προς τον πρώην σύμμαχό του Ερντογάν και το κόμμα του, δηλώνοντας ότι η αυξανόμενη και διαδεδομένη οργή μεταξύ των υποστηρικτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για τον τρόπο που διοικεί την Τουρκία είναι κοντά στο σημείο βρασμού.

Ο πρώην Τούρκος πρόεδρος παρέμεινε σιωπηλός τα τελευταία χρόνια, μιλώντας μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, η τελευταία εκ των οποίων ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν επέκρινε το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Ο Ερντογάν δεν γλίτωσε την κριτική του πρώην συντρόφου του.

Ο Γκιούλ δεν είναι ο μόνος πρώην σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου που είχε αποστασιοποιηθεί από το κόμμα AΚΡ του Ερντογάν, αφού αρκετοί εξ’αυτών  συνειδητοποίησαν ότι η χώρα είχε εισέλθει σε “σκοτεινό τούνελ” λόγω των πολιτικών του Προέδρου.

Ήταν σημαντικό ο πρώην Τούρκος πρόεδρος να σπάσει τη σιωπή του για την πολιτική και οικονομική κρίση της Τουρκίας, καθώς ήταν ιδρυτικό πρόσωπο στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο Γκιούλ έχει επικριθεί για τη συνεχιζόμενη σιωπή του σχετικά με τη σκληρή προεδρική πορεία που ακολούθησε ο διάδοχός του. Ο Ερντογάν κατάφερε επίσης να σκοτώσει τα συνθήματα και τις ιδέες που εισήγαγαν όσοι εργάστηκαν μαζί του για χρόνια. Ο Γκιούλ είχε διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην ανάδειξη  της Τουρκίας σε ένα βιωσιμότερο οικονομικά και πολιτικά κράτος, προτού ο Ερντογάν στραφεί εναντίον του.

Ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ, συντάκτης της τουρκικής ιστοσελίδας Ahval, δήλωσε στο Arab Weekly ότι ο Γκιούλ σιωπά λόγω αρκετών παραγόντων. Ο πρώτος αεξ αυτών είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνεχή μείωση του αριθμού των υποστηρικτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το τμήμα των ψηφοφόρων που δεν έχουν ακόμη επιλέξει υποψήφιο και οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με την τρέχουσα κατάσταση αποτελούν κομμάτι μίας ιστορικής πληθυσμιακής αύξησης που ανέρχεται στο 30%. Αυτό μπορεί να ώθησε τον Γκιούλ να επιστρέψει στη σκηνή στο ρόλο του “σωτήρα”.

Οι οικονομικές προβλέψεις κρούουν τον συναγερμό για την εντεινόμενη κρίση της τουρκικής λίρας, εκτός από τη διαρθρωτική ανισορροπία που έχει τις ρίζες της στη χώρα, τη διαφθορά και την πλήρη έλλειψη ελέγχων και ισορροπιών.

Παρατηρητές αναφέρουν ότι μερικές από τις σημαντικότερες αιτίες πίσω από τη συνολική επιδείνωση των συνθηκών κατά τη διάρκεια της περιόδου του Ερντογάν είναι η κατάρρευση της διάκρισης των εξουσιών, η ακραία διοικητική συγκέντρωση και τα μέτρα και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, με σκοπό να μετατρέψουν την Τουρκία σε μία χώρα που έχει εμμονή με την ασφάλεια, απομονωμένη από άλλες δημοκρατικές χώρες και συμμάχους.

Ο Μπαϊντάρ πιστεύει ότι ο Γκιούλ, μέσω της εμφάνισής του, στέλνει ένα μήνυμα ότι είναι ακόμα στο παιχνίδι, ίσως και ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Προειδοποιεί όμως ότι παρά την ευρεία ανησυχία στην τουρκική κοινωνία, η αντιπολίτευση παραμένει σε κατάσταση σύγχυσης , καθώς  ανίκανη να ξεπεράσει τις πολιτικές διαφορές της.

Η ίδια αυτή αδυναμία επεκτείνεται και στα δύο νέα κόμματα που ξεκίνησαν από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν και τον πρώην Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, δυο πρώην εξέχουσες προσωπικότητες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η ξαφνική επανεμφάνιση του Γκιούλ στην πολιτική σκηνή και η ανάληψη έντονης κριτικής στάσης αποσκοπούν στο να αποστασιοποιηθεί από τις συνέπειες του ελέγχου του Ερντογάν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Θεωρείται επίσης ως μια προσπάθεια από τον πρώην πρόεδρο να φλερτάρει με τους θυμωμένους τομείς της κοινωνίας.

Πηγή: newsaboutturkey.com

Μετάφραση Άγγελος Χωριανόπουλος 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube