REAL TIME |

Weather Icon

Ιρακινό Κουρδιστάν: Διάψευση παράδοσης στην Τουρκία της ανιψιάς ενός αξιωματούχου των Κούρδων της Συρίας

Ιρακινό Κουρδιστάν: Διάψευση παράδοσης στην Τουρκία της ανιψιάς ενός αξιωματούχου των Κούρδων της Συρίας

Ο πατέρας της απαχθείσας, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η κόρη της απήχθη όσο βρισκόταν στο Ιρακινό Κουρδιστάν για θεραπεία

Οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν διέψευσαν σήμερα ότι παρέδωσαν στην Τουρκία την ανιψιά ενός σημαντικού Κούρδου πολιτικού της Συρίας τον οποίο καταζητεί η Άγκυρα, όπως είχε δηλώσει η οικογένειά του.

Η Αρμπίλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια άβολη θέση, καθώς από τη μια, το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν παρουσιάζεται ως η φυσική προέκταση της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής της Συρίας και από την άλλη, αποτελεί συχνά το σκηνικό βομβαρδισμών εναντίον θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο έδαφός του από την Άγκυρα που θεωρεί τις ημιαυτονόμες περιοχές της Συρίας ως προέκταση του PKK. Η Τουρκία κατατάσσει το PKK στις «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών του Ιρακινού Κουρδιστάν διαψεύδει τις κατηγορίες της οικογένειας της Ντάλια Μαχμούντ Μούσλιμ, ανιψιάς του Σάλεχ Μούσλιμ, επί μακρόν συμπροέδρου του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), πολιτικού σκέλους της κυριότερης πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Χθες Κυριακή, ο πατέρας της, Μαχμούντ Μούσλιμ, είχε επιρρίψει στην Αρμπίλ «την ευθύνη για την απαγωγή ή την παράδοσή της στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών», σε ένα κείμενο που δημοσιοποιήθηκε στο Facebook.

Οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν επιβεβαιώνουν από την πλευρά τους την εκδοχή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, σύμφωνα με το οποίο η Ντάλια Μαχμούντ Μούσλιμ, 21 ετών, «παραδόθηκε» στις 15 Ιουλίου «στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας» σε μια νότια επαρχία της Τουρκίας.

Το υπουργείο αναφέρει πως η Ντάλια Μαχμούντ Μούσλιμ «έφυγε από τις Μονάδες Προστασίας της Γυναίκας (YPJ, τη γυναικεία οργάνωση των YPG) και ξεκίνησε αισθηματική σχέση με έναν μαχητή του PKK γνωστό με το όνομα Τουλ Χαντάν που κατοικεί στην Μπιτλίς», στην Τουρκία. «Και οι δυο αποφάσισαν να φύγουν από το PKK», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Ντάλια Μαχμούντ Μούσλιμ μετέβη ως εκ τούτου «μυστικά» στην Τουρκία προκειμένου να παραδοθεί στις αρχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Μούσλιμ εξήγησε πως η κόρη του ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Συρία μετά τη μετάβασή της πριν από έξι μήνες στο γειτονικό Ιρακινό Κουρδιστάν για ιατρική φροντίδα.

«Όμως μάθαμε με έκπληξη ότι παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές και στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών», πρόσθεσε ο Μαχμούντ Μούσλιμ, ο οποίος είπε πως κάθε δήλωση που αποδίδεται στην κόρη του είναι «ψευδής» και έχει αποκτηθεί «υπό πίεση».

Σε βάρος του Σάλεχ Μούσλιμ έχει εκδοθεί από το 2016 ένταλμα σύλληψης από τις τουρκικές αρχές σε σχέση με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο του 2016 (29 νεκροί), ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε κάθε ανάμειξη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube