Weather Icon
ΗΠΑ , Κύπρος 10 Ιουλίου 2020

ΗΠΑ: Υπολογίζουν και την Κύπρο στη νέα στρατηγική

ΗΠΑ: Υπολογίζουν και την Κύπρο στη νέα στρατηγική

  Ανδρέας Πιμπίσιης  

Η νέα στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνει και την Κυπριακή Δημοκρατία διαμηνύει η Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβάνοντάς την στους βασικούς εταίρους της περιοχής με τους οποίους θα ενισχύσει τις σχέσεις της. Ο Μάθιου Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, ανέλαβε εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εξηγήσει τη σημασία της συμπερίληψης της ΚΔ στο πρόγραμμα ΙΜΕΤ. Η παροχή Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ) εφαρμόζεται ήδη σε Ελλάδα και Τουρκία και στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ διαφωνεί ότι υπάρχει από πλευράς ΗΠΑ μειωμένο ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο και ότι έχουν αναθέσει μέρος του ρόλου τους στην Τουρκία. Ο Μάθιου Πάλμερ υπογράμμισε:

«Δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε και να ενισχύουμε τις εταιρικές σχέσεις ασφαλείας και τις ευρείες σχέσεις που έχουμε σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους συμμάχους μας Τουρκία, Ελλάδα, Ισραήλ και άλλα κράτη στην περιοχή. Έτσι, εστιάζουμε σθεναρά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τουρκία και κατοχικό καθεστώς αντέδρασαν έντονα στην απόφαση των ΗΠΑ, η οποία έχει να κάνει μόνο με την εκπαίδευση αριθμού Κυπρίων στρατιωτικών και απέχει πολύ από τη χρήση αμερικανικών οπλικών συστημάτων για διατήρηση της κατοχής στο νησί. Κάτι που ούτε ο Μ. Ακιντζί ούτε και ο Ερσίν Τατάρ «πρόσεξαν» όταν βγήκαν χθες να επικρίνουν την απόφαση των ΗΠΑ. 

Οι τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι με αντίποινα δεν κερδίζεται η ασφάλεια στη Μεσόγειο και ότι χρειάζεται διάλογος για να επιλυθούν οι διαφορές με την Τουρκία. Η τοποθέτηση Μπορέλ είναι και ένα μήνυμα του στόχου που ο ίδιος θέτει ενόψει της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Δευτέρα. 

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ήταν έντονος στην παρέμβασή του υποστηρίζοντας την εξέταση και του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εάν συνεχίσει την παρούσα συμπεριφορά. Έντονοι ήταν και στις τοποθετήσεις και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube