Weather Icon
Αίγυπτος , Λιβύη , Τουρκία 13 Ιουλίου 2020

Ήλθα τα άγρια να διώξουν τα ήμερα! Η Τουρκία απαιτεί από τον νόμιμο στρατό της Λιβύης να αποσυρθεί από Σύρτη και Αλ Τζούφρα

Ήλθα τα άγρια να διώξουν τα ήμερα! Η Τουρκία απαιτεί από τον νόμιμο στρατό της Λιβύης να αποσυρθεί από Σύρτη και Αλ Τζούφρα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, 5 Ιουνίου 2017 (Φωτογραφία από AP Photo / Burhan Ozbilic)
Η Τουρκία απαιτεί από τον Λιβυκό Στρατό να αποσυρθεί από τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Σύρτης και από την πετρελαιοφόρο περιοχή Αλ Τζούφρα

Βηρυτός, Λίβανος – Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) δεν αποδέχεται κατάπαυση του πυρός στη χώρα, εκτός εάν ο εθνικός στρατός της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον στρατηγό Khalifa Haftar, αποσυρθεί από τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα και επιστρέψει στα όρια της συμφωνίας Skhirat.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, είπε ότι καμία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν θα γίνει αποδεκτή έως ότου το LNA αποσυρθεί πλήρως από τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα.

Είπε στη συνέντευξη ότι ο στρατός του Σαράζ είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις δραστηριότητές του (ενάντια στις δυνάμεις του Haftar) εκτός εάν ο Haftar αποσυρθεί από την παράκτια πόλη Σύρτη και την πλούσια σε κοιτάσματα και εγκαταστάσεις πετρελαίου πόλη και περιοχή Αλ Τζούφρα, η οποία φιλοξενεί και μια στρατηγική αεροπορική βάση.

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε τον κίνδυνο «που ενέχουν οι συγκρούσεις που μετατράπηκαν σε πόλεμο μέσω αντιπροσώπων στη Λιβύη».

Τόνισε ότι η κλιμάκωση της έντασης μπορεί να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ ξένων δυνάμεων που υποστηρίζουν τα διάφορα κόμματα στη Λιβύη.

Όσον αφορά τον βομβαρδισμό της αεροπορικής βάσης Al-Watiyah στη δυτική Λιβύη, ο Τσάβουσογλου επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα και ότι οι υπεύθυνοι για τον βομβαρδισμό θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις ενέργειές τους.

Επισήμανε την παρουσία Τούρκων συμβούλων και τεχνικών στη βάση Al-Watiyah, «η οποία απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του Χαφτάρ στις 18 Μαΐου» και ότι η τουρκική αντιπροσωπεία δεν υπέστη ζημία από τον βομβαρδισμό της βάσης.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα, η Ρωσία έκανε μια «συγκεκριμένη πρόταση για την κατάπαυση του πυρός, με συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για την ανακωχή στη Λιβύη».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης, η τελευταία έθεσε μια προϋπόθεση για την ανακωχή, η οποία είναι η απόσυρση του Χαφτάρ από τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα και η επιστροφή του στη γραμμή της συμφωνίας Skhirat που υπογράφηκε το 2015.

Ο Τούρκος υπουργός συνέχισε: «Το ζήτημα σχετίζεται τώρα με τα άλλα μέρη και πρέπει να αποδεχθούν αυτές τις προϋποθέσεις για βιώσιμη εκεχειρία.»

Τόνισε ότι η Τουρκία δεν υποστηρίζει καμία αύξηση της έντασης ή του πολέμου στην περιοχή, “ενώ άλλοι υποστηρίζουν τον σφετεριστή Χατάρ.”

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο LNA απαίτησε την Κυριακή το τέλος όλων των επιχειρήσεων GNA γύρω από τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα, επισημαίνοντας ότι αυτές οι περιοχές είναι η «κόκκινη γραμμή» της Αιγύπτου.

almasdarnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube