Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Η Τουρκία παίζει έξυπνο παιχνίδι στρατηγικής – Δεν θέλει πόλεμο, αλλά να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για να την παγιδεύσει…

Δημοσιεύτηκε στις

Ο διάλογος Τουρκίας και Ελλάδος δυστυχώς θα οδηγήσει σε κάποιας μορφής παραχωρήσεις από την Ελλάδα, φαινομενικά η Ελλάδα θα είναι κερδισμένη αλλά πρακτικά η Τουρκία θα είναι ο μεγάλος νικητής
Εάν παρατηρηθεί με προσοχή η γενικότερη στρατηγική της Τουρκίας, γεμάτη προκλήσεις, όξυνση, εντάσεις θα καταλήξει σε ένα συμπέρασμα χρησιμοποιεί παλιές μεθόδους προκλήσεων αλλά οι στόχοι είναι νέοι.
Η Τουρκία παίζει ένα έξυπνο παιχνίδι τακτικής και στρατηγικής που πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά.
Τα βασικά της όπλα σε αυτή την νέα στρατηγική δεν είναι ο Πόλεμος, χρησιμοποιεί τα ερευνητικά σκάφη ή τα πολεμικά πλοία ως μέσο πίεσης αλλά ούτε σχεδιάζει, ούτε επιθυμεί πόλεμο με την Ελλάδα που ακόμη και εάν θεωρητικά συνέβαινε θα κρατούσε λίγες ώρες.
Δεν είναι ο στόχος ο πόλεμος αλλά να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με στόχο να παγιδεύσει την Ελλάδα, ποντάροντας ότι θα κερδίσει κάτι από το σημείο μηδέν στο οποίο βρίσκεται.
Οι κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα χωρίζονται σε στρατηγικές και τακτικές.
-Είναι στρατηγική κίνηση η ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης γιατί ξαφνικά η Τουρκία που δεν έχει κανένα θαλάσσιο διάδρομο βρίσκεται με μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη και ας μην μπορεί να την χρησιμοποιήσει.
-Είναι τακτική κίνηση η υπόθεση της Αγίας Σοφίας.
Ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να πρόσθεσε ένα ακόμη τζαμί στα 2.998 τζαμιά της Κωνσταντινούπολης με την συμβολικότητα που έχει ο ναός της Αγίας Σοφίας, μπορεί να ήθελε να ικανοποιήσει τους ισλαμιστές την κομματική του βάση και να ανατρέψει την φθίνουσα πολιτική του πορεία λόγω οικονομίας και κορωνοιού αλλά με μεγάλη ευκολία μπορεί να το ξανακάνει μουσείο.
-Είναι στρατηγική κίνηση η ανάπτυξη θέσεων που χρήζουν τεράστιας προσοχής από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι θέσεις που αναπτύχθηκαν από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για το Καστελόριζο χρήζει μεγάλης προσοχής.
Οι τούρκοι αναγνωρίζουν την ελληνικότητα του Καστελόριζου αλλά δεν αναγνωρίζουν την δυνατότητα ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
-Είναι στρατηγική κίνηση οι κόκκινες γραμμές που ανέπτυξε ο Fuat Oktay ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Οι κόκκινες γραμμές αφορούν την Γαλάζια Πατρίδα, τον αφοπλισμό των νησιών, τον διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου, την Κύπρο και την συμφωνία Τουρκίας με Λιβύη.
-Είναι τακτικισμός να χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης πότε το Oruc Reis, πότε το Barbaros τα δύο ερευνητικά πλοία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο και ταυτόχρονα να ενεργοποιεί μέρος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ποιος ο στόχος;

Η Τουρκία έχει δείξει τις προθέσεις και τις στοχεύσεις της.  
Αισθάνεται αποκλεισμένη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Κύπρος ανακήρυξε ΑΟΖ, ξεκίνησε τις έρευνες, εξορύσσει φυσικό αέριο αλλά πόλεμος με την Τουρκία δεν υπήρξε.
Ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα έχει αναφέρει λανθασμένα ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά ο κίνδυνος είναι η Ελλάδα να μην ικανοποιηθεί πλήρως και να βρεθεί χαμένη έναντι της Τουρκίας.

Η Τουρκία και ένα να κερδίσει από τις δεκάδες επιδιώξεις θα είναι επιτυχία άρα το ρίσκο βρίσκεται στην ελληνική πλευρά.
Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που μπορεί να υπάρξουν.
Η Τουρκία θέτει τα εξής θέματα:
-Ότι το ελληνικό Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ ευρισκόμενο 340 ναυτικά μίλα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα ενώ απέχει 1 ναυτικό μίλι από την Τουρκία.
-Θέτει θέμα αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου δήθεν επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες και ειδικά της Λωζάνης την οποία ωστόσο εσχάτως δεν αναγνωρίζει.
-Θέτει θέμα Γαλάζιας Πατρίδας, που είναι η εθνικιστική ιδέα της Τουρκίας όπου το μισό Αιγαίο περνάει στον έλεγχο της Τουρκίας
-Θέτει θέμα Κύπρου και θέτει θέμα ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη.

Ποιος ο κίνδυνος για την Ελλάδα;

Σε μια υπόθεση εργασίας η Ελλάδα εισέρχεται σε διάλογο με την Τουρκία με καλές προθέσεις.
Η Ελλάδα θα ζητήσει να αναγνωρίσει η Τουρκία το υφιστάμενο status quo στο Αιγαίο ότι δηλαδή τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει και τα χωρικά της ύδατα στα 12 από 6 ναυτικά μίλια εξέλιξη που θα οδηγήσει την Ελλάδα να ελέγχει το 63% με 64% του θαλάσσιου πλούτου του Ανατολικού Αιγαίου.
Τι θα δώσει η Ελλάδα;
Συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων π.χ. μέσω μιας κοινής εταιρίας Ελλάδος και Τουρκίας που θα εκμεταλλεύεται το Αιγαίο.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχθεί ένα τέτοιο σχέδιο;
Ένα τέτοιο σχέδιο, είναι σχέδιο ή εσχάτη Προδοσία;

Μπορεί η ΝΔ να δεχθεί μια τέτοια επιλογή για το Αιγαίο, όταν καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν συνεκμετάλλευση του Ανατολικού Αιγαίου;
Ακόμη και εάν όλα αυτά ήταν ρεαλιστικά, μπορεί η Ελλάδα να εμπιστευτεί την Τουρκία όταν επί 10ετίες έχει επιδείξει προσβλητική συμπεριφορά;
Η Τουρκία θα εγκατέλειπε οριστικά και αμετάκλητα την Γαλάζια Πατρίδα και θα απέσυρε τις κόκκινες γραμμές όπως αφοπλισμός των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και εν τέλει θα ήταν διατεθειμένη για λύση στο Κυπριακό;
Για την Ελλάδα ο κίνδυνος να χάσει περισσότερα από αυτά που δυνητικά θα κερδίσει είναι μεγάλος γιατί αυτά που δυνητικά θα κερδίσει η Ελλάδα ήδη ανήκουν στην Ελλάδα.
Ο διάλογος Τουρκίας και Ελλάδος δυστυχώς θα οδηγήσει σε κάποιας μορφής παραχωρήσεις από την Ελλάδα, φαινομενικά η Ελλάδα θα είναι κερδισμένη αλλά πρακτικά η Τουρκία θα είναι ο μεγάλος νικητής 

Αναζητώντας ΑΟΖ έως την Γαλάζια Πατρίδα και από τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου έως τα χωρικά ύδατα η Τουρκία παραβιάζει κάθε λογική και κάθε διεθνή Συνθήκη.
Image

Πέντε ερωτήματα των Ερντογάν-Τσαβούσογλου μετά τη συμφωνία ...

Hakkımızda ~ Mavivatan.net ~

www.bankingnews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Συγκίνηση στην Κάρπαθο! Τιμήθηκε η μνήμη του Χανιώτη σμηναγού Κώστα Ηλιάκη- 19 χρόνια από τη μοιραία αερομαχία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η μνήμη του Χανιώτη Σμηναγού, Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από 19 χρόνια, στις 23 Μαΐου, τιμήθηκε σήμερα στην Κάρπαθο με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει αφιερωθεί σε εκείνον.

Ήταν 12:42 της 23ης Μαΐου του 2006, όταν ένα ελληνικό και ένα τουρκικό F-16 συγκρούονται κατά τη διάρκεια εμπλοκής πάνω από την Κάρπαθο, με αποτέλεσμα να καταπέσουν αμφότερα στη θάλασσα.

Σώος ανασύρεται ο Τούρκος πιλότος, ενώ τα συντρίμμια του ελληνικού μαχητικού θα βρεθούν λίγο αργότερα, επιβεβαιώνοντας ότι ο Χανιώτης σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης είναι νεκρός.

Σήμερα, στρατός, λιμενικό, βουλευτές, μέλη τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και απλοί πολίτες στάθηκαν στο πλευρό της οικογένειας και τίμησαν την ηρωική θυσία του Χανιώτη σμηναγού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ενώ ομιλία εξέδωσε ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Φελλούζης και ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

Η ομιλία του αδερφού του σμηναγού, Φίλιππου Ηλιάκη:

Η ομιλία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιου Δαβάκη:

Η ομιλία του Δημάρχου Καρπάθου, Μιχάλη Φελλούζη:

Η ομιλία του Αντιπτέραρχου Παναγιώτη Γεωργακόπουλο:

Στη συνέχεια, ακολούθησε ανάκρουση εθνικού ύμνου:

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πέταξαν και δύο F-16:

Από τα Χανιά, εκτός από τον αδερφό και του συγγενείς του πεσόντα, το παρών έδωσαν, από την Περιφέρεια Χανίων, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μανούσακας – Βλαντάς και ο αντιδήμαρχος Χανίων, Στέλιος Μιχαηλάκης, καθώς και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του δήμου.

 

ΠΗΓΗ: Flashnews
Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Μέγα λάθος η είσοδος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα

O πρωθυπουργός πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, στην απόφαση που εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα, γιατί η Τουρκία απειλεί με πόλεμο τη χώρα μας και κατέχει έδαφος του Ελληνισμού στην Κύπρο, συνεπώς δεν μπορεί να εξομοιώνεται η χώρα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο εντός και εκτός Ελλάδας, για την απόφαση να συμμετέχει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Άμυνα, απευθύνει ο Τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

Μέσα από τον star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα τονίζει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, στην απόφαση που εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα, γιατί η Τουρκία απειλεί με πόλεμο τη χώρα μας και κατέχει έδαφος του Ελληνισμού στην Κύπρο, συνεπώς δεν μπορεί να εξομοιώνεται η χώρα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και επιτέλους πρέπει να κάνουμε σαφές στους εταίρους μας, ότι για εμάς απειλή είναι η Τουρκία που δεν έχει άρει το casus belli, πριν να είναι αργά.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Γιατί όλοι στην Ε.Ε. «δουλεύουν» για την πολεμική βιομηχανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος, Ναυτεμπορική

«Η Ευρώπη πρέπει να επανεξοπλιστεί και να ξεπεράσει τη Ρωσία- σε οικονομική ισχύ, όγκο παραγωγής και ικανότητα καινοτομίας» : Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Λιθουανός Επίτροπος Αμυνας της Κομισιόν, Αντριους Κουμπίλιους, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Αεροδιαστημικών και Αμυντικών Βιομηχανιών της Ευρώπης (ASD), στο Λονδίνο.

«Η νίκη του1945 ήταν πάνω απ’ όλα μια νίκη της παραγωγικής δύναμης. Οι Σύμμαχοι κέρδισαν τον πόλεμο των εργοστασίων», είπε ο Κουμπίλιους, «κλίνοντας το μάτι  προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων: έφτασε η ώρα τους. «Για να σταματήσουμε τον Πούτιν, πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγική μας ικανότητα και να επικεντρωθούμε περισσότερο στην καινοτομία», δήλωσε ο Λιθουανός Επίτροπος στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών εταιρειών όπλων.

Το γεγονός ότι η έκκληση του Επιτρόπου προς τις αμυντικές βιομηχανίες έλαβε χώρα στο ιστορικό κέντρο του Λονδίνου, περιτριγυρισμένο από μνημεία για τα θύματα και των δύο παγκοσμίων πολέμων, προσδίδει στην «παράσταση» μια γλυκόπικρη ειρωνεία. Στην ομιλία του, ο Κουμπίλιους υπενθύμισε τις φρικαλεότητες του πολέμου, αλλά τις χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για το μεγαλύτερο πρόγραμμα επανεξοπλισμού στην ιστορία της Ε.Ε..

Τα τρία στοιχεία του επανεξοπλισμού

Το κεντρικό στοιχείο για την Ευρωπαϊκή Αμυνα είναι το σχέδιο «Readiness 2030», με το οποίο η Ε.Ε. σκοπεύει να επενδύσει 800 δισεκατομμύρια ευρώ,  μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις κύριους τομείς, σύμφωνα με τον Κουμπίλιους:

Πρώτον, εκτεταμένη υποστήριξη προς την Ουκρανία. «Πρέπει να κάνουμε σημαντικά περισσότερα», τόνισε ο Κουμπίλιους. Η Ουκρανία είναι «η πρώτη μας γραμμή άμυνας, περιγράφοντας την κατάσταση στο μέτωπο της ως ιδιαίτερα δραματική: «Ένα άρμα μάχης επιβιώνει μόνο έξι λεπτά στην «Κοιλάδα του Θανάτου»».

Ενώ είναι «εντυπωσιακό» το γεγονός ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ παρέχουν ετησίως, 20 δισεκατομμύρια ευρώ η καθεμία σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, αυτό δεν είναι αρκετό: «Αυτό αντιστοιχεί μόνο στο 0,1% του συνολικού ΑΕΠ. Πρέπει να κάνουμε σημαντικά περισσότερα», τόνισε ο Λιθουανός Επίτροπος.

Δεύτερον, η Ευρώπη πρέπει να καλύψει τα υπάρχοντα κενά στις στρατιωτικές της ικανότητες – «όχι μόνο σε σχέση με τους πολέμους του σήμερα, αλλά και τους πολέμους του αύριο».

Ο πόλεμος του μέλλοντος θα είναι «ψηφιακός», «δικτυωμένος» και πάνω απ’ όλα «βιομηχανικός», δήλωσε ο Επίτροπος. Η ικανότητα διεξαγωγής μελλοντικών πολέμων εξαρτάται κρίσιμα από το πόσο γρήγορα θα σημειώσει η Ευρώπη τεχνολογική πρόοδο στην άμυνα. «Η Ευρώπη πρέπει να μάθει από την ρεαλιστική, τεχνολογικά βασισμένη προσέγγιση της ουκρανικής βιομηχανίας drones». Σύμφωνα με τον Κουμπίλιους, η Ουκρανία θα κατασκευάσει τέσσερα εκατομμύρια drones για την πρώτη γραμμή φέτος. Κάθε χώρα της Βαλτικής χρειάζεται περίπου τρία εκατομμύρια αμυντικά drones, ετησίως.

Τρίτον, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πρέπει να ενισχυθεί ολοκληρωμένα. Δεν πρόκειται απλώς για έναν ακόμη οικονομικό τομέα, αλλά για «τον πιο σημαντικό, στρατηγικά, πόρο μας».

Ο Κουμπίλιους προέτρεψε να χρησιμοποιηθούν γρήγορα τα παρεχόμενα κεφάλαια: «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», προειδοποίησε και πρόσθεσε:Ο Πούτιν δεν θα περιμένει μέχρι να είναι έτοιμη η Ευρώπη. Μια πιθανή ρωσική επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το 2030.

«Απογραφειοκρατικοποίηση» της άμυνας

Οι διαδικασίες έγκρισης για νέα εργοστάσια όπλων στην ΕΕ συχνά διαρκούν χρόνια, κάτι που δεν είναι πλέον αποδεκτό για τον Κουμπίλιους. «Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τον Ιούνιο μια νομοθετική δέσμη για την απογραφειοκρατικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας», η οποία, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει απλουστεύσεις στο περιβαλλοντικό και εργατικό δίκαιο.

Τα λόγια του Επιτρόπου Άμυνας της Ε.Ε. στο Λονδίνο ήταν σαφή: Η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει σε στρατιωτικές δαπάνες τη Ρωσία. Μόνο που αυτό συμβαίνει ήδη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξοδεύει ήδη περισσότερα από τη Ρωσία σε εξοπλισμούς. Το 2024, η Ευρώπη δαπάνησε συνολικά 730 δισεκατομμύρια σε αμυντικές δαπάνες, σε σύγκριση με «μόνο» 461,6 δις ,που δαπάνησε η Ρωσία.

Οι  στρατιωτικές δαπάνες της Ε.Ε., από το 2021 έως το 2024, έχουν ήδη αυξηθεί κατά 30%.

Ήδη, οι ΗΠΑ και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε πιέζουν ασφυκτικά να αυξηθούν στο 5% του ΑΕΠ κάθε χώρας μέλους, οι αμυντικές δαπάνες .

Για την ιστορία, ουδέν κράτος μέλος του ΝΑΤΟ πληροί αυτό το ποσοστό, καθώς από τη σύνοδο κορυφής του 2014 στην Ουαλία, τα μέλη της Συμμαχίας είχαν αποφασίσει να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2%. Με το ευρωπαϊκό σχέδιο επανεξοπλισμού,  ύψους 800 δισ. ευρώ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ευρώπη στο σύνολό της θα πρέπει να στοχεύει σε ετήσιες αμυντικές δαπάνες, ισοδύναμες με το 3,5% του ΑΕΠ.

Χαράς ευαγγέλια στην αμυντική βιομηχανία

Στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πάντως, αυτές οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει μια απίστευτη ευφορία και μεγάλα κέρδη στις μετοχές. Στον δείκτη EuroStoxx , οι κολοσσοί της πολεμικής βιομηχανίας μονοπωλούν πρακτικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις των μετοχών. Ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Άμυνας έχει αυξηθεί κατά περίπου 16% τους τελευταίους δύο μήνες.

Η γερμανική Rheinmettal είδε τη μετοχή της να φτάνει  σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 1.800 ευρώ. Μια πρακτική που έχει πλέον γίνει καθημερινότητα . καθώς πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η μετοχή  ιστορία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, φθάνοντας και τα 2.200 ευρώ.

«Εκτός από την αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών και τη στροφή των προμηθειών προς Ευρωπαίους προμηθευτές, η ανάπτυξη υποστηρίζεται επίσης από τους στενούς δεσμούς της εταιρείας με το ΝΑΤΟ, την κοινοπραξία της με τη Leonardo και την προοπτική σημαντικών συμβάσεων με τις ΗΠΑ», τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Η Rheinmetall ελπίζει επίσης να εξασφαλίσει συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον αμερικανικό στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις10 ώρες πριν

Εξελίξεις που ενδιαφέρουν Ελλάδα και Κύπρο! Αναδύονται νέοι σημαντικοί παράγοντες στην περιοχή – Αλλάζουν τα σύνορα

Ας ελπίσουμε ότι τα στρατηγικά μυαλά σε Λευκωσία και Αθήνα να διαβάζουν σωστά τις εξελίξεις και να προβαίνουν σε εύστοχες...

Αναλύσεις10 ώρες πριν

Κούρδοι αντάρτες: Ο τουρκικός στρατός είναι “χάρτινη τίγρης” (23-5-2025)

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 23 Μαΐου 2025.

Διεθνή14 ώρες πριν

Εντείνεται η «επιχείρηση ανακατάληψης» στη Γάζα

Με πέντε μεραρχίες το Ισραήλ θα επιχειρήσει κατάληψη εκτεταμένων περιοχών στη Γάζα. Αύριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός διανομής...

Αναλύσεις15 ώρες πριν

Το ζήτημα είναι η πατρίδα όχι η καρέκλα!

Παρέμβαση του διευθυντής της εφημερίδας "ΕΣΤΙΑ" Μανώλη Κοττάκη στο Lamia Polis

Αναλύσεις15 ώρες πριν

Έρχεται στρατηγική κίνηση από ΗΠΑ

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοφιλή