REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Ισραήλ , Τουρκία 31 Ιουλίου 2020

Η Τουρκία και οι Η.Π.Α. αφανίζουν την ιστορία τους

Η Τουρκία και οι Η.Π.Α. αφανίζουν την ιστορία τους

Η ερντογανική Τουρκία θέλει να αναλάβει την ηγεσία του σουνιτικού κόσμου, ρόλο τον οποίο κατέχει η Σαουδική Αραβία, σβήνοντας τον Αττατούρκ από την ιστορία της.

Η Μέση Ανατολή μοιάζει με κουτί προσανάμματος. Και αυτός ο οποίος μας «κουνάει» το «σπίρτο» είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν. Το «σπιρτόκουτο» που χρησιμοποιεί για να ανάψει το «σπίρτο» αυτό είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας ο οποίος λειτουργούσε με υπερηφάνεια ως μουσείο και σύμβολο της τουρκικής ανεκτικότητας για 86 συναπτά έτη.

Κτίστηκε το 537 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη και ήταν το στολίδι της Χριστιανοσύνης.

Όταν οι αφηνιασμένοι μουσουλμάνοι κατέλαβαν την Πόλη το 1453, ο χριστιανικός ναός μετατράπηκε σε τζαμί και παρέμεινε έτσι μέχρι το 1934 όταν ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της σύγχρονης Τουρκίας, δήλωσε ότι η Αγία Σοφία θα γίνει κοσμικό μουσείο. Η UNESCO το κήρυξε ακόμη και ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ήταν το πιο δημοφιλές αξιοθέατο για τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονταν την  Τουρκία. Η κίνηση του Ερντογάν να το μετατρέψει σε τζαμί θα βλάψει τον τουρισμό της χώρας του και το ήδη άδειο πορτοφόλι του.

Όμως, ποια είναι η σημασία της μετατροπής αυτής σε σχέση με τις παγκόσμιες συγκρούσεις, το Ισραήλ και τις Η.Π.Α.; Η Τουρκία, υπό τον Ερντογάν, θέλει να αναλάβει την ηγεσία του σουνιτικού κόσμου, ρόλο τον οποίο κατέχει η Σαουδική Αραβία. Επίσης, έχει ήδη ευθυγραμμιστεί με το Ιράν, το οποίο απεχθάνεται τις Ηνωμένες Πολιτείες και βλέπει τη Σαουδική Αραβία ως εμπόδιο στην κατάκτηση της Μέσης Ανατολής και των πετρελαιοπηγών της.

Μια συμμαχία δύο τέτοιων ασταθών και επιθετικών ισλαμικών χωρών αποτελεί πρόβλημα και για το Ισραήλ. Το εβραϊκό κράτος έχει πλέον, σχεδόν, φιλικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και την Ιορδανία. Η κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί σηματοδότησε τη συνεχιζόμενη θρησκευτική της ευθυγράμμιση με τον εχθρό του νέου «ισραηλινού μπλοκ» και των ΗΠΑ. Προφανώς, η κίνηση αυτή ήταν κακή και προμήνυε τις σκοτεινές προθέσεις της Τουρκίας.

Κάτι ανάλογο με την κίνηση της Τουρκίας να εξαφανίσει την ιστορία της αφαιρώντας το παρελθόν της, είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα στις Η.Π.Α. με την ανατροπή αγαλμάτων και συμβόλων της κληρονομιάς του αμερικανικού έθνους. Τα αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου, του Αβραάμ Λίνκολν, του στρατηγού Ρόμπερτ Λι, του Τζορτζ Ουάσινγκτον και του Φρέντερικ Ντάγκλας, μεταξύ άλλων, έχουν γκρεμιστεί από τους διαδηλωτές.

Αυτό μπορεί να συγκριθεί με την οχλοκρατία καθώς και με την καύση βιβλίων. Όλοι μας κλονιστήκαμε όταν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), στο Ιράκ κατέστρεψε την αρχαία πόλη Χάτρα. Θυμηθείτε όταν οι Ταλιμπάν ανατίναξαν τα αγάλματα του Βούδα που είχαν φιλοτεχνηθεί τον 4ο αιώνα π.Χ.

Τώρα αυτό συμβαίνει στις Η.Π.Α. αλλά και στην Τουρκία του δικτάτορα Ερντογάν.

Ο μεγάλος Ρωμαίος φιλόσοφος, Μάρκος Τύλλιος Κικέρων, έγραψε πριν από δύο χιλιετίες: «Δάσκαλος της ζωής είναι η ιστορία. Τα μνημεία και τα μουσεία της δεν πρέπει να καταστραφούν ή να ακυρωθούν, ειδικά στην προσπάθεια τους να κυριαρχήσουν στο παρόν. Έχουν το δικαίωμα να μας μιλήσουν – και να ακουστούν».

Αλλά ποιος ακούει τώρα; Όλο αυτό είναι τόσο τρομακτικό.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/284287

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube