REAL TIME |

Weather Icon
Γαλλία , Τουρκία 2 Ιουλίου 2020

Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι τέσσερις Τούρκοι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Γαλλίας

Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι τέσσερις Τούρκοι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Γαλλίας
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γαλλία, επιβεβαίωσε ότι τέσσερις Τούρκοι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Γαλλίας αλλά αυτή η υπόθεση είναι παλιά
Η Τουρκία επιβεβαίωσε σήμερα Τετάρτη 1η Ιουλίου, μέσω του πρεσβευτή της στη Γαλλία, την ύπαρξη μιας υπόθεσης κατασκοπείας μεταξύ των δύο χωρών, λίγες ημέρες αφότου μια φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε λεπτομέρειες, εν μέσω της γαλλοτουρκικής διπλωματικής κρίσης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Σαμπάχ, ένας πρώην υπάλληλος της υπηρεσίας ασφαλείας του γενικού προξενείου της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Metin Ozdemir, παραδόθηκε στην αστυνομία υποστηρίζοντας ότι συνέλεγε πληροφορίες για λογαριασμό της γαλλικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (DGSE).
Συνελήφθησαν συνολικά τέσσερα άτομα με την υποψία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία σε επιχειρηματικούς και θρησκευτικούς κύκλους για λογαριασμό της Γαλλίας.
Σήμερα, ο Τούρκος διπλωμάτης Ismail Haki Musa, απαντώντας σε μια ερώτηση για το θέμα αυτό κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της γαλλικής Γερουσίας, επιβεβαίωσε το γεγονός.
Είναι η πρώτη φορά που Τούρκος αξιωματούχος μιλά επισήμως για την υπόθεση αυτήν.
«Αυτήν την υπόθεση την χειρίζονται η DGSE και η τουρκική MIT», είπε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα παλαιό θέμα, τουλάχιστον δύο ετών.
«Το γεγονός ότι βγήκε στον Τύπο πριν από μερικές ημέρες (…) δεν έχει καμία σχέση με την επικαιρότητα», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στη διπλωματική ένταση μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας.
Το Παρίσι δεν έχει αντιδράσει επισήμως.
Το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε «να σχολιάσει φημολογίες του Τύπου».
Σύμφωνα με τη Σαμπάχ, ο Ozdemir έδωσε στους Γάλλους πληροφορίες για 120 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ήταν και ιμάμηδες.
Πληρωνόταν κάθε μήνα και του είχαν υποσχεθεί ότι θα έμπαινε στη Λεγεώνα των Ξένων.
Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανιζόμενος ως μέλος των τουρκικών υπηρεσιών που ερευνούσε το Ισλαμικό Κράτος, ο Ozdemir στρατολόγησε τρεις άνδρες: έναν υπάλληλο της δημοτικής υπηρεσίας ύδρευσης της Κωνσταντινούπολης, έναν εργαζόμενο στις τηλεπικοινωνίες και τον ιδιοκτήτη ενός ξενοδοχείου της πόλης.
Οι τέσσερις άνδρες μεταξύ άλλων συνέλεγαν πληροφορίες και για την ένωση γυναικών (KADEM) της οποίας συμπρόεδρος είναι η μικρότερη κόρη του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Ο Ozdemir παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές, μετά από μια διαφωνία του με τους Γάλλους πράκτορες.
Οι τέσσερις άνδρες θα δικαστούν με την κατηγορία της κατασκοπείας, σύμφωνα με τη Σαμπάχ.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube