fbpx
Weather Icon

Η Τουρκία δημιουργεί συνεχώς εχθρούς γύρω της!

Η Τουρκία δημιουργεί συνεχώς εχθρούς γύρω της!

Του Θανάση Κ. 

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τα ελληνοτουρκικά σήμερα – και κυρίως τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον – πρέπει να δούμε τη «μεγάλη εικόνα».

Οι σχέσεις μας την Τουρκία και το ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής κρίσης είναι μέρος μόνο πολύ ευρύτερων ανακατατάξεων στην περιοχή μας…

Για να το πούμε εντελώς σχηματικά και με δύο λόγια:

–Πρώτον, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει δημιουργηθεί ένα πολύ επικίνδυνο «γεωπολιτικό κενό».

–Δεύτερον, το κενό αυτό το προκάλεσε η αποτυχία της δυτικής πολιτικής απέναντι στην λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» μετά το 2010, και η πλήρης αναδίπλωση των ΗΠΑ από την περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια.

–Τρίτον, το κενό αυτό καλύπτεται – όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα – είτε από εξωτερικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν, είτε από αναδιάρθρωση τοπικών συσχετισμών (όπως θα δούμε, το δεύτερο είναι πολύ πιο ενδιαφέρον)….

Στην περίπτωση μας το «κενό» που προκάλεσε η αποτυχία της δυτικής στρατηγικής και η αναδίπλωση της αμερικανικής παρουσίας, προσπάθησαν να το καλύψουν η Ρωσία και η Τουρκία.

Αλλά στο κενό αυτό αναπτύσσονται πλέον και τοπικές συμμαχίες.

Αντί-τουρκικές τοπικές συμμαχίες, όπως προκύπτει…

Με κάπως περισσότερα λόγια:

Ολόκληρος ο αραβικός κόσμος εξερράγη μετά το 2010.

Οι εξεγέρσεις που είχαν φαινομενικά «δημοκρατικό» χαρακτήρα, στην πραγματικότητα καθοδηγήθηκαν από τα δίκτυα των σουνιτικών ισλαμιστών – των
«αδελφών Μουσουλμάνων» – και οδήγησαν σε προσπάθεια επιβολής φονταμενταλιστικών καθεστώτων.

— Η Τουρκία του Ερντογάν κατάλαβε αμέσως τι ήταν και που οδηγούσαν όλα αυτά τα «κινήματα» και έσπευσε να συσφίξει τις σχέσεις της μαζί τους. Οραματιζόταν μια σειρά από σουνιτικά ισλαμιστικά καθεστώτα που θα αναγνώριζαν την ηγεμονία της ίδιας της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτό ήταν το «νέο-Οθωμανικό» όραμα του Ερντογάν…

— Η Δύση δεν κατάλαβε τίποτε! Νόμισε ότι τα κινήματα που καθοδηγούνταν από ισλαμιστές στον Αραβικό κόσμο, θα συγκροτούσαν… σύγχρονες δημοκρατίες δυτικού τύπου! Στην πραγματικότητα προέκυψαν εμφύλιοι πόλεμοι από τις αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών που ΔΕΝ ήθελαν να υποταχθούν στον φονταμενταλισμό

–Τελικά πολύ γρήγορα οι Αμερικανοί κατάλαβαν το λάθος τους, όταν οι ομάδες που ανέτρεψαν και εκτέλεσαν τον Καντάφι στη Λιβύη λίγο αργότερα, σκότωσαν τον Αμερικανό πρέσβη εκεί!

Αυτά συνέβησαν το Σεπτέμβριο του 2012, επί Χίλαρι Κλίντον υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ και επί Προεδρίας Ομπάμα (για να μη ξεχνιόμαστε…)

Όμως, οι ΗΠΑ εξακολούθησαν να βρίσκονται σε αμηχανία και αδιέξοδο…

–Λίγο αργότερα, ο Αμερικανοί (επίσης επί Ομπάμα) σκέφτηκαν προς στιγμήν να βομβαρδίσουν τον καθεστώς Άσαντ στη Συρία, όταν μαίνονταν ο εμφύλιος εκεί, κι όταν οι ισλαμοφασίστες του ΙΣΙΣ έλεγχαν το μεγαλύτερος μέρος της Συρίας. Η τότε απόφαση για βομβαρδισμό του Άσαντ στη Δαμασκό θα οδηγούσε σε πλήρη επικράτηση του ΙΣΙΣ…

Τότε αποφεύχθηκε το μοιραίο εκείνο λάθος. Ο εξασθενημένος Άσαντ δεν βομβαρδίστηκε. Αλλά η αμερικανική πολιτική βρέθηκε στο απόλυτο κενό. Το οποίο εκμεταλλεύθηκαν οι Ρώσοι, για να «επιστρέψουν» στην περιοχή, να στηρίξουν και τελικά να σώσουν τον Άσαντ και το καθεστώς του και να αρχίσουν να αποκτούν γεωπολιτική παρουσία  περιφερειακής υπερδύναμης ξανά.

–Οι Αμερικανοί τότε στήριξαν τους Κούρδους  στη Συρια για να πολεμήσουν το ΙΣΙΣ. Το ΊΣΙΣ πράγματι άρχισε να ηττάται από τους Κούρδους, οι ισλαμιστικές ομάδες τις οποίες στήριζε ο Ερντογάν, έχαναν έδαφος παντού και η Τουρκία είδε να δημιουργείται πολύ κοντά στα σύνορά της μια Κουρδική «οντότητα», η οποία είχε πολιτική στήριξη και από ΗΠΑ και από Ρωσία και από Γαλλία – και στρατιωτικές επιτυχίες σε βάρος των δικών της τοπικών συμμάχων στη Συρία.

–Λίγα χρόνια αργότερα, μόλις πέρσι, η Τουρκία μπήκε στη βόρειο Συρία, προσπάθησε να ελέγξει όλη την περιοχή, δεν τα κατάφερε (έλεγξε περίπου τα μισά εδάφη από όσα υπολόγιζε), αλλά οι ΗΠΑ εγκατάλειψαν εντελώς τους Κούρδους (επί Προεδρίας Τράμπ, πλέον), ενώ ο Άσαντ με τη βοήθεια της Ρωσίας κάλυψε το κενό…

–Στο μεταξύ στην Αίγυπτο είχε εκλεγεί Πρόεδρος, στα τέλη Ιουνίου 2012, ο Μοχάμεντ Μόρσι, ηγετικό στέλεχος των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Η Τουρκία πανηγύριζε, κι άρχισε να δημιουργείται ένας πανίσχυρος τουρκο-αιγπυτιακός «άξονας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αμερικανική διπλωματία πάλι δεν κατάλαβε τίποτε, πάλι χάρηκε, αλλά η χαρά της πάλι δεν κράτησε πολύ (ούτε της Τουρκίας), μια που ένα χρόνο αργότερα (αρχές Ιουλίου 2013), έγινε πραξικόπημα στην Αίγυπτο ο Μοχάμεντ Μόρσι ανατράπηκε και φυλακίστηκε. Κι αργότερα πέθανε στη φυλακή.

–Το νέο καθεστώς Σίσι στην Αίγυπτο εξέφραζε το αντι-ισλαμιστικά τμήματα των αραβικών κοινωνιών. Που δεν ήθελαν με τίποτε να υποταχθούν στον ισλαμοφασισμό των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

για τη συνέχεια DailyPost

σχετικά άρθρα