Weather Icon
ΝΑΤΟ , Τουρκία 9 Ιουλίου 2020

Η Τουρκία απειλεί το ΝΑΤΟ με ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την συμμαχία

Η Τουρκία απειλεί το ΝΑΤΟ με ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την συμμαχία

Του  Jack Beyrer

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έκθεση του Reuters την Τρίτη.

Αναφερόμενος στους ήδη ασθενείς δεσμούς μεταξύ των κρατών μελών, ο Τούρκος πρεσβευτής στη Γαλλία Ισμαήλ Χακκί Μούσα αμφισβήτησε τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ δεδομένης της απουσίας της Τουρκίας από την συμμαχία. “Φανταστείτε το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία”, ανέφερε. “Το ΝΑΤΟ δεν θα υπήρχε.”

Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τη συμμαχία τους τελευταίους μήνες. Η χώρα αγόρασε πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία*, ενισχύοντας τους δεσμούς της με τον μακροχρόνιο ανταγωνιστή του ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, έχει καταστείλει τις εγχώριες πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων, φυλακίζοντας μια ομάδα δημοσιογράφων και  χαλαρώνοντας τις ειδικές συνθήκες προστασίας για τους Ουιγούρους που προέρχονται από την Κίνα.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη διατλαντική συμμαχία, αναφέρουν ειδικοί. “Το κύριο πρόβλημα για την Ευρώπη είναι η Ρωσία. Η αμφιθυμία της Τουρκίας, με το ένα πόδι σε κάθε στρατόπεδο, είναι ο ανησυχητικός παράγοντας”, δήλωσε τον Ιανουάριο ο πρώην πρεσβευτής της ΕΕ στην Τουρκία Μαρκ Πιερίνι. Πρόσθεσε πως πολλοί πιστεύουν ότι “η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες που κάποτε έλεγε ότι μοιράζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατλαντική συμμαχία”.

Άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει το ενδεχόμενο ανοίγματος “ρωγμών” εντός του ΝΑΤΟ. “Τα τουρκικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας πρέπει να θεωρηθούν ως ένα από τα βασικά ζητήματα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ”, προειδοποίησε ο Αχμέτ Μπεράτ Κονκάρ σε δήλωσή του— ο αναπληρωτής επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και συνεργάτης του κόμματος του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν — στα τέλη του προηγούμενου έτους. “Εάν αυτό δεν μπορεί να διασφαλιστεί ανοιχτά και να διατηρηθεί μέσω συγκεκριμένων δράσεων, ενδέχεται να ανοίξουν νέες ρωγμές στο εσωτερικό της συμμαχίας του ΝΑΤΟ”.

Τα σχόλια του Μούσα έγιναν καθώς οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας ξεκινούν να δημιουργούν ρωγμές εντός της συμμαχίας. Τον Ιούνιο, γαλλικό πλοίο υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο προσπάθησε να ερευνήσει ένα φορτηγό πλοίο της Τανζανίας ύποπτο για διακίνηση όπλων. Η Τουρκία αντέδρασε στέλνοντας τρεις φρεγάτες στο σημείο οι οποίες με τα ραντάρ τους λόκαραν το γαλλικό πλοίο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αμφισβήτησε τις δεσμεύσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Στα τέλη του προηγούμενου έτους ανέφερε ότι “δεν είναι δυνατόν” η Τουρκία να συνεχίζει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς έχει αγοράσει επίσημα Ρωσικά όπλα.

*Σχόλιο: Το άρθρο έχει μεταφραστεί επί λέξη. Δεν γνωρίζουμε καμία επίσημη αγορά Ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκική Αεροπορία κατά το παρόν χρονικό διάστημα. Συζητήσεις για ενδεχόμενη αγορά μαχητικών Su-57 είχαν λάβει χώρα προ 10 μηνών στη Μόσχα μεταξύ Πούτιν-Ερντογάν. 

Μετάφραση-Σχόλιο Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: freebeacon.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube