Weather Icon
Γερμανία , Κύπρος 4 Ιουλίου 2020

Οι θετικές τοποθετήσεις τρίτων χωρών είναι προς αξιοποίηση

Οι θετικές τοποθετήσεις τρίτων χωρών είναι προς αξιοποίηση
ΟΙ αντιδράσεις που καταγράφονται από μεγάλα κράτη εντός και εκτός της Ε.Ε. είναι σημαντικές, φτάνει, βέβαια, να μην περιορίζονται μόνο στις δηλώσεις, στις φραστικές τοποθετήσεις υποστήριξης. Αυτό που προέχει είναι να αντιληφθεί η κατοχική Τουρκία πως δεν μπορεί να συνεχίσει με την ίδια επιθετική συμπεριφορά, που υιοθετεί για την εφαρμογή της επεκτατικής της πολιτικής. Κι αυτό θα το αντιληφθεί όταν τα μηνύματα που στέλνονται προς την Άγκυρα να έχουν και πρακτική διάσταση.
 
ΤΙΣ τελευταίες ημέρες, λοιπόν, καταγράφονται δηλώσεις, οι οποίες προκαλούνται από τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Το θέμα σαφώς και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία. Αφορά όλους όσους ανησυχούν για τα δικά τους συμφέροντα.

 

Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο για την Προεδρία της χώρας στην Ε.Ε., η οποία ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου,  ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «με την Τουρκία έχουμε τα θέματα της Συρίας και της Λιβύης. Της ασκούμε κριτική για την εκεί κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε τώρα και ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο, καθώς η Τουρκία θέλει να κάνει γεωτρήσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλες αντιπαραθέσεις. Εργαζόμαστε για να υπάρχουν ξανά συνομιλίες, όπως το 2016. Η Γερμανία προσπαθεί να συνδέσει τις διάφορες πτυχές των σχέσεων με την Τουρκία. Δεν είναι όμως κάτι απλά και θα γίνει μόνον σε συνεννόηση με τη Γαλλία».

 

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλύ, απευθυνόμενη στην υποεπιτροπή άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE), τόνισε ότι «δεν αγνοούμε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», κάτι το οποίο αποτελεί πρόσθετη πηγή ανησυχίας. Σημείωσε δε ότι το Νοέμβρη 2019, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, εισήγαγε ένα πλαίσιο κυρώσεων -με τη βοήθεια της Γαλλίας- κατά προσώπων και οντοτήτων που συμμετέχουν ή υποβοηθούν τις παραβιάσεις και τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τόνισε δε ότι η Γαλλία στηρίζει και διμερώς την Κύπρο και για αυτό διατηρεί ναυτική παρουσία στην περιοχή.

 

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία, Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ, μιλώντας σε δεξίωση για τους δημοσιογράφους στη Λευκωσία, ενόψει της εθνικής επετείου των ΗΠΑ, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ υπέρ του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της και υπενθύμισε πως η χώρα της έχει χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ως προκλητικές και μη βοηθητικές, σημειώνοντας πως «η θέση μας συνεχίζει να είναι αυτή». 

 

ΟΛΕΣ αυτές οι τοποθετήσεις συνθέτουν μια εικόνα σε σχέση με την στάση, την οποία τηρεί η Άγκυρα. Χωρίς υπερβολές και προσγειωμένα αυτές οι απόψεις, που εκφράζονται από ισχυρά κράτη είναι σημαντικές και προς αξιοποίηση. Είναι συγκυριακές αυτές οι τοποθετήσεις; Ενδεχομένως. Έγιναν τη συγκεκριμένη στιγμή, για συγκεκριμένους λόγους; Πολύ πιθανόν. Το ζητούμενο είναι, έστω και τώρα, να γίνουν κινήσεις προς αξιοποίηση. Προφανώς και αυτές οι θέσεις, όπως εκφράζονται, να είναι και αποτέλεσμα παρεμβάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος. Σημασία, όμως, έχει πάντα -για όλες τις περιπτώσεις- να αποφέρουν και αποτέλεσμα. Αυτή είναι η επιδίωξή μας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, στα πλαίσια των ενεργειών αποτροπής και ανάσχεσης. Αυτή θα είναι η απάντηση στην επιθετική Τουρκία, που αποθρασύνθηκε. 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube