REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 30 Ιουλίου 2020

Η σκληρή πραγματικότητα για τον Ερντογάν και την Αμερική

Η σκληρή πραγματικότητα για τον Ερντογάν και την Αμερική

Στην εξωτερική πολιτική και στις διεθνείς σχέσεις για να κάνεις σοβαρά ανάλυση και να σχηματίσεις σοβαρή εικόνα σε σοβαρά θέματα, όπως είναι το εθνικό συμφέρον και η εθνική ασφάλεια, ένα από τα απαιτούμενα εργαλεία είναι αυτό που μάθαιναν στο πανεπιστήμιο στην Αμερική, όταν τα πανεπιστήμια ήταν πανεπιστήμια και όχι μαγαζιά της παγκοσμιοποίησης και της εξαφάνισης της ιστορίας, η θεσμική μνήμη (institutional memory).

Σε έναν από τους κρίσιμους παράγοντες για την εξωτερική μας πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα μας, που είναι η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δυστυχώς αυτό λείπει παντελώς και αντιθέτως επικρατεί μια αβάστακτη ελαφρότητα και μια εσκεμμένα κατασκευασμένη πραγματικότητα. Αυτό μας οδηγεί σε λάθη και εφησυχασμό που μας έχει κοστίσει πολύ και θα μας κοστίσει ακόμη περισσότερο. Και αναφέρομαι βέβαια στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία και ειδικά με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Του Δημήτρη ΓΑπόκη*

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Τουρκίας, είναι ένας εξτρεμιστής ισλαμιστής, πειρατής του διεθνούς δικαίου και καθαρός δικτάτορας. Ακόμη πιο ξεκάθαρο είναι το γεγονός ότι ο ξεκάθαρος ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, είναι βαθιά ποτισμένος με αισθήματα εναντίον της Δύσης , του Δυτικού πολιτισμού και της δυτικής φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας.

Όλοι στη Δύση γνωρίζουν, άσχετα εάν δεν το λένε, ότι στη διάρκεια των πολλών χρόνων που κυβερνά την Τουρκία, είναι σθεναρός υποστηρικτής τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Μπόκο Χαράμ και άλλες. Φανατικός πολέμιος του κράτους του Ισραήλ, έχοντας στενές σχέσεις με το καθεστώς των Μουλάδων του Ιράν. Περιστασιακός, με γνώμονα το κατά την περίσταση και την εποχή συμφέρον του, φίλος της Ρωσίας και της Κίνας. Συμπαραστάτης της Χαμάς, και εγκληματίας πολέμου στις επιχειρήσεις της Τουρκίας, όπου το καθεστώς του επιδιώκει συστηματική εξολόθρευση των Κούρδων.

Και όμως όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις του, αλλά κανείς δεν έχει βγει έστω να τον εγκαλέσει ανοικτά για αυτές. Κυκλοφορεί ανοικτά και άνετα στα διεθνή φόρα και σαλόνια και απολαμβάνει από τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλυψη που αρμόζει σε ηγέτη παγκόσμιας δύναμης. Δυτικοί ηγέτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων και επιπέδων, τρέχουν στην αυλή του και κάνουν ότι είναι δυνατό όχι, όπως επιβάλλεται, για να τον τιμωρήσουν, αλλά για να τον κατευνάσουν.

Και ερχόμαστε στο μύθο και στην πραγματικότητα γύρω από τι σχέση του Ερντογάν. Η διαδρομή του στα σαλόνια και τους διαδρόμους της πολιτικής της Ουάσιγκτον, ξεκινά από όταν, πολλά χρόνια πριν, εκλέχτηκε Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Τότε, όντας δημοσιογράφος – ανταποκριτής στην αμερικανική πρωτεύουσα, κάλυψα την πρώτη του επίσκεψη εκεί, και ακόμη θυμάμαι τη διθυραμβική αντιμετώπιση για το παιδί θαύμα της Τουρκίας, τον ισλαμιστή που μπορούσε να αποτελέσει φίλο της Δύσης χρησιμοποιώντας την Τουρκία, ως μοντέλο για τη συμφιλίωση του Ισλάμ με τη Δύση.

Για τη συνέχεια ThePresident

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube