REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη , Συρία , Τουρκία 22 Ιουλίου 2020

Η Ρωσία “μαζεύει” ξανά την Τουρκία… Πρώτα στη Συρία, τώρα στη Λιβύη

Η Ρωσία “μαζεύει” ξανά την Τουρκία… Πρώτα στη Συρία, τώρα στη Λιβύη

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν κατά την διάρκεια συνομιλιών στην Άγκυρα να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την δημιουργία των προϋποθέσεων για την επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης εκεχειρίας στην Λιβύη και εξετάζουν το ενδεχόμενο συγκρότησης κοινής ομάδας εργασίας, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν επίσης να διευκολύνουν την πρόοδο του ενδολιβυκού πολιτικού διαλόγου και κάλεσαν τις εμπλεκόμενες πλευρές να λάβουν μέτρα που θα διασφαλίζουν «ασφαλή ανθρωπιστική πρόσβαση και διανομή επείγουσας βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη».

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “Τουρκία και Ρωσία στις 8 Ιανουαρίου 2020 ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία στην Κων/πολη για να εξομαλύνουν την κατάσταση στο πεδίο δράσης της Λιβύης και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια πολιτική διαδικασία.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, Τουρκία και Ρωσία εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι δεν είναι στρατιωτική η λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι μπορεί να επιλυθεί μόνο με μια πολιτική διαδικασία με την διευκόλυνση των ΗΕ υπό την ηγεσία των Λίβυων. Υπογράμμισαν την ανάγκη καταπολέμησης των τρομοκρατικών ατόμων και δομών στη Λιβύη όπως καθορίζονται από το ΣΑ του ΟΗΕ. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν τις διμερείς τους επαφές προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα και να βελτιώσουν τις ανθρώπινες συνθήκες.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι Τουρκία και Ρωσία έχουν συμφωνήσει όπως πρώτον, να συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες τους συμπεριλαμβανομένης και της ενθάρρυνσης των πλευρών στη Λιβύη προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μόνιμη και βιώσιμη εκεχειρία στη χώρα. Δεύτερον, τη διασφάλιση της συνέχισης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των Λίβυων σε συνεργασία με τα ΗΕ στη βάση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Ιουνίου 2020. Τρίτον, να κληθούν οι πλευρές να λάβουν μέτρα διασφαλίζοντας πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη. Τέταρτον, να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας Κοινής Ομάδας Εργασίας για τη Λιβύη και να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις σύντομα στη Μόσχα.

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube