Weather Icon

Η πολιτική του κ. Ερντογάν στη Λιβύη και στην περιοχή της Αν. Μεσογείου

Η πολιτική του κ. Ερντογάν στη Λιβύη και στην περιοχή της Αν. Μεσογείου

Δρ Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου

Ο κ. Ερντογάν είναι στην εξουσία από το 2002. Δηλαδή από 18 χρόνια. Και ακόμη συνεχίζει και μάλιστα δριμύτερος! Στην πολιτική, υπό τέτοιες περιστάσεις, να είσαι στην εξουσία τόσα χρόνια δεν είναι συνηθισμένο. Ο Χίτλερ π.χ. πήρε την εξουσία το 1933 και βάσταξε μέχρι το 1945, δηλαδή 12 χρόνια.

Ο κ. Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία πολύ διαφορετικά απ’ όλοι, θα έλεγα, οι προκάτοχοί του από την εποχή του Μουσταφά Κεμάλ. Διά πυρός και διά σιδήρου. Χρησιμοποιεί την Τουρκία ως μία μεγάλη Δύναμη και ανταγωνίζεται όχι μόνο τις Δυνάμεις της Μέσης Ανατολής αλλά και τις Υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία.

Στη Συρία συμπεριφέρεται ως Υπερδύναμη. Εκεί, όμως, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο είναι στο πρόβλημα της Λιβύης. Με σύμμαχο το Κατάρ υποστηρίζει σθεναρά την Κυβέρνηση της Τρίπολης εναντίον του Στρατηγού Χαφτάρ που τον υποστηρίζει η Ρωσία καθώς και η Αίγυπτος με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Γιατί, όμως, μας εκπλήσσει η «αυτοκρατορική» αυτή συμπεριφορά του κ. Ερντογάν και της χώρας του (βλ. Marilyn Stern, «Amb. W. Robert Pearson on the “Imperial Ambitions” of Erdogan’s Turkey in Libya», Middle East Forum Radio, June 14, 2020);

H Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα περίπου 80 εκατομμυρίων κατοίκων με μια τεράστια αγορά. Γιατί, λοιπόν, να εκπλησσόμεθα; Απλούστατα, γιατί η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με ανοδικό πληθωρισμό, ανεργία μεταξύ 25 και 30% και περισσότερο από 300 δισεκατομμύρια δολάρια χρέος (βλ. ενθ.). Κατά ξένους αναλυτές ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιεί εξωτερική τυχοδιωκτική πολιτική, ώστε να συσπειρώσει γύρω του τους συμπατριώτες του μιλώντας τους «για το μεγαλείο της Τουρκίας».

Η πολιτική που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν είναι επικίνδυνη όχι μόνον για τις ξένες χώρες, αλλά και κυρίως για την ίδια τη χώρα του. Κάποιος πρέπει, επιτέλους, να τον σταματήσει.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube