REAL TIME |

Weather Icon
Βαλτική , Ρωσία 26 Ιουλίου 2020

Οι περιπέτειες των Εσθονών, δίδαγμα για τα ελληνοτουρκικά

Οι περιπέτειες των Εσθονών, δίδαγμα για τα ελληνοτουρκικά

Μια ισχυρή γείτονας της ΕΕ απειλεί επί χρόνια την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους της ΕΕ, υποδαυλίζει τις αυτονομιστικές τάσεις της εθνικής μειονότητας που ζει σε αυτό, αμφισβητεί τα σύνορα και διεξάγει κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του. Το κράτος μέλος της ΕΕ προσφεύγει συχνά στους εταίρους της στην ΕΕ και εισπράττει πάντα κατανόηση, θερμές δηλώσεις αλληλεγγύης και τίποτα άλλο. Με τη μεγάλη γείτονά μας, της εξηγούν, μας συνδέουν σοβαρά εμπορικά και γεωπολιτικά συμφέροντα και δεν έχουμε τη δυνατότητα να συγκρουσθούμε μαζί της. Προσπαθήστε να τα βρείτε.

Θα μπορούσε να είναι η σχέση Ελλάδας-Τουρκίας. Ωστόσο αναφέρεται στις σχέσεις Εσθονίας-Ρωσίας. Οι σχετικές νουθεσίες προς τους Εσθονούς συνοδεύονται χαμηλόφωνα από τη φράση «δεν θα στείλουμε τα παιδιά μας να πολεμήσουν για τη λίμνη Πέιπσι».

Η παραβολή αυτή αποσκοπεί στο να δείξει ότι η ανάγνωση των διμερών διαφορών (και για μας, των ελληνοτουρκικών) στην ΕΕ χρησιμοποιεί διαφορετική κλείδα – και ίσως άλλο αλφάβητο – από αυτό που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα. Για την Ευρώπη, οι σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ πιο σύνθετες και ιδίως δεν υπαγορεύονται με ενιαίο τρόπο αλλά ανάλογα με τις εθνικές προτιμήσεις και τη χρονική συγκυρία.

Η Τουρκία έχει την παλαιότερη πλέον συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση από κάθε άλλη τρίτη χώρα: από το 1963 έχει συμφωνία σύνδεσης, από το 1996 συμφωνία τελωνειακής ένωσης και από το 1999 είναι, θεωρητικά, υπό ένταξη χώρα. Το 2019, η Τουρκία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ (με εισαγωγές αγαθών περί τα 70 δις ευρώ και υπηρεσιών περί τα 11 δις) ενώ η ΕΕ είναι μακράν ο πρώτος εταίρος της Τουρκίας (εισαγωγές αγαθών 68 δις και υπηρεσιών 13 δις).

Οι ισχυρές εμπορικές σχέσεις συνοδεύονται από έναν καθοριστικό γεωπολιτικό ρόλο. Η αυξανόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, η πρόσφατη (επιτυχημένη προς το παρόν) παρέμβασή της στη Λιβύη και το γεγονός ότι φιλοξενεί περί τα 3 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων δεν επιτρέπουν στην Ευρώπη να αντιμετωπίζει την Τουρκία μονοσήμαντα υπό το φως των ελληνοτουρκικών διαφορών. Τούτο ενισχύεται από δύο παραμέτρους:

για τη συνέχεια  Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube