REAL TIME |

Weather Icon

Ι. Μουσλέμ: «Αν χαθεί το Κουρδιστάν, θα χαθεί και η Κύπρος»

Ι. Μουσλέμ: «Αν χαθεί το Κουρδιστάν, θα χαθεί και η Κύπρος»

Γεννήθηκε στο Κομπάνι της αυτόνομης Ροζάβας, μεγάλωσε ως μετανάστης στη συριακή Ράκα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα και κατέχει την ελληνική υπηκοότητα. Ο επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) για τα Βαλκάνια, Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, μιλά στον «Φ» για τον τουρκικό επεκτατισμό, την κατοχή της Κύπρου, το μεγάλο Κουρδιστάν.

Κατά το παράδειγμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και του δικού μας Θεόφιλου Γεωργιάδη, ο κ. Μουσλέμ που ήρθε στην Κύπρο για επαφές, εξηγεί πως η μάχη των Κούρδων με την Τουρκία θα εκδημοκρατίσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και θα απαλλάξει την Ευρώπη από το τουρκικό κτήνος.

Εξηγεί ότι το επιτυχημένο επαναστατικό κουρδικό μοντέλο της Ροζιάβας είναι απειλή για τους δικτάτορες της περιοχής, επισημαίνει πως στο Αφρίν εφαρμόζεται το «κυπριακό μοντέλο» εποικισμού και εθνοκάθαρσης και προτρέπει τον κυπριακό Ελληνισμό να μη φοβάται.

-Κύριε Μουσλέμ, καλωσορίσατε στην ημικατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα Κύπρο. Κάποτε, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν έλεγε: «Η τουρκική κατοχή στην Κύπρο θα τερματιστεί και ο λόγος θα είμαστε εμείς οι Κούρδοι. Αυτά δεν είναι απλώς ευχές, είναι η πραγματικότητα και θα την επιβεβαιώσει ο χρόνος. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, όσες δυσκολίες και αν υπάρξουν. Ο κουρδικός και ο κυπριακός λαός θα νικήσουν». Ισχύει αυτό μέχρι σήμερα, τριάντα σχεδόν χρόνια μετά;

-Και βέβαια ισχύει για τους εξής λόγους: Πλέον, βλέπουμε πως η Τουρκία, με την επεκτατική της πολιτική, δεν έχει εμπλακεί μόνο στην Κύπρο και στο Κουρδιστάν. Βλέπουμε πως τα μακριά χέρια της έχουν φτάσει στη Λιβύη, στη Σομαλία, στην Υεμένη, στη Συρία, σχεδόν παντού. Προσπαθεί να αναγεννήσει την παλιά Οθωμανική Αυτοκρατορία, με τον νεοοθωμανισμό. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι θα γίνει ο νέος σουλτάνος. Πώς μπορεί αυτό να σταματήσει; Με τον αγώνα του κουρδικού λαού. Γιατί, το κεφάλι του φιδιού πρέπει να το κόψουμε. Και πού μπορούμε να το κόψουμε; Στο Κουρδιστάν. Ο αγώνας του κουρδικού λαού, σε σχέση με την εποχή που μιλούσε ο Οτσαλάν, έχει δυναμώσει τόσο πολύ και οι Κούρδοι έχουν ρόλο περιφερειακής δύναμης. Όλες οι πολιτικές κινήσεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζονται από τη στάση του κουρδικού λαού. Αυτή τη στιγμή χώρες σαν τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν και να μετρήσουν την άποψη των Κούρδων. 

-Πιστεύετε ότι ένα μεγάλο Κουρδιστάν, μαζί με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να είναι η απάντηση στον τουρκικό φασισμό, στον ιμπεριαλισμό;

-Η απάντηση είναι «εκδημοκρατισμός της περιοχής». Μια δημοκρατική Τουρκία δεν θα είναι απειλή ούτε για την Κύπρο ούτε για το Κουρδιστάν. Και ο τουρκικός λαός, πιστεύω, θα ήθελε να ζήσει ειρηνικά με όλους τους λαούς. Δεν θα ήθελε κάποιος να στέλνει τα παιδιά του συνέχεια σε πολέμους για να σκοτωθούνε, στην Κύπρο, στο Κουρδιστάν, στη Συρία. Αυτή τη στιγμή, πολλοί Τούρκοι αντιδρούν στα σχέδια του Ερντογάν, ειδικά στα σχέδια για τον νεοοθωμανισμό.

-Το τελευταίο διάστημα, είδαμε επιθέσεις στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ), με τη δικαιολογία ανάπτυξης δυνάμεων του PKK στην περιοχή. Τι συμβαίνει εκεί; Τι συμβαίνει στο Ντιγιάρμπακιρ, στη Ροζάβα, με την υποτιθέμενη «ζώνη ασφαλείας», ποια είναι η κατάσταση και στα τέσσερα σημεία του Κουρδιστάν;

-Πιστεύω ότι ο πόλεμος μεταξύ μας έχει φτάσει στο τελικό στάδιο και είναι το στάδιο στο οποίο θα νικήσουμε. Γι’ αυτό και ο τουρκικός στρατός και ειδικά ο Ερντογάν, που είναι σε πολύ δύσκολη θέση εσωτερικά και οικονομικά, προσπαθεί να ανοίξει ένα πολυεπίπεδο μέτωπο έναντι του κουρδικού λαού. Που ξεκίνησε με την επίθεση στο νότιο Κουρδιστάν, επιχειρεί να κάνει μια νέα επίθεση στη Ροζάβα (βόρεια Συρία), έχει κόψει την παροχή νερού εκεί, κάτι που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για τους κατοίκους. Ο Ερντογάν προσπαθεί να δώσει την τελευταία του μάχη. 

Μέσα στην Τουρκία, οι δυνάμεις του PKK και ο απλός λαός κτυπά παντού. Το τουρκικό καθεστώς έχει συλλάβει 64 δημάρχους που είχαν κερδίσει τις εκλογές με το HDP (φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών) σε ποσοστό ακόμα και πέραν του 70% και διορίζει στη θέση τους κομματικούς υπαλλήλους του κόμματός του (AKP), απειλεί κάθε μέρα τους Κούρδους βουλευτές, έχει «αδειάσει» τη χώρα από διανοούμενους, αριστερούς, από όλους όσοι αντιτίθενται με τη δική του πολιτική. Η σημερινή Τουρκία δεν μοιάζει με την Τουρκία πριν δέκα χρόνια, καθώς μια μεγάλη πλειοψηφία ακολουθεί τον ισλαμοφασισμό.

-Απέναντι σε αυτό τον ισλαμοφασισμό, πώς συνεργάζονται οι Κούρδοι που είναι διασκορπισμένοι σε τέσσερις χώρες της περιοχής; Η Δημοκρατική Ένωση (PYD), το PKK, οι αντάρτικες ομάδες στη Ροζιάβα κλπ.

-Καταρχάς, είμαστε ένας λαός, φυσιολογικά πράγματα. Πολιτικά, οι περισσότεροι Κούρδοι είναι οργανωμένοι στο Κουρδικό Εθνικό Κογκρέσο με έδρα τις Βρυξέλλες. Πέραν από αυτό, όλα τα κόμματα, έχουν συνεργασίες μεταξύ τους.

Το μοντέλο της αυτόνομης Ροζάβας

-Θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για το φοβερό παράδειγμα της Ροζάβας. Την ισότητα, τη δημοκρατία, μέσα στην εμπόλεμη Συρία. 

-Η Ροζάβα είναι ένα πρωτότυπο μοντέλο επιτυχημένης επανάστασης. Που κατάφερε να πετύχει, με όλες τις δυσκολίες, με τους 101 εχθρούς που είχε να αντιμετωπίσει. Η Ροζάβα ήταν αποκλεισμένη είτε από την Τουρκία είτε από το Ιράν είτε από το συριακό καθεστώς είτε από τους τζιχαντιστές. Παρόλα αυτά, κατάφερε να γίνει ίσως η καλύτερη περιοχή στη Μέση Ανατολή. Και από την πλευρά της ασφάλειας και από την πλευρά της οικονομίας και από την πλευρά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η Ροζάβα είναι η μοναδική δημοκρατία που έχει τρεις επίσημες γλώσσες, την αραβική, την κουρδική και την ασσυριακή. Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ασσυριακή γλώσσα γίνεται επίσημη. Στη Ροζάβα έχουμε τις λαϊκές συνελεύσεις που εφαρμόζουν την άμεση δημοκρατία, κάθε χωριό διοικείται από τον κόσμο του. 

Όλα αυτά δεν υπάρχουν στη Μέση Ανατολή, μόνο στη Ροζάβα. Και ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που δέχεται επιθέσεις, γιατί θα γίνει παράδειγμα και για άλλους λαούς. 

Η στάση των «ισχυρών» απέναντι στους Κούρδους

-Και οι μεγάλες δυνάμεις; Τη μια στηρίζουν τους Κούρδους, επειδή έδωσαν το άπαν των δυνάμεών τους για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους». Την άλλη βοηθούν τον Ερντογάν. Ποια είναι η στάση των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ισραήλ απέναντι στους Κούρδους αυτή τη στιγμή;

-Ο κουρδικός λαός κατοικεί στο κέντρο μιας γεωστρατηγικής θέσης, στην οποία μαγειρεύεται όλη η πολιτική του κόσμου αυτή τη στιγμή. Είμαστε ένας μεγάλος λαός, διαχειριζόμαστε οδικά δίκτυα, πετρελαιοπηγές, επηρεάζουμε τέσσερις χώρες, όλη τη Μέση Ανατολή. Και η Μέση Ανατολή επηρεάζει όλο τον κόσμο. Αυτές οι χώρες, όπως είναι η Αμερική, η Ρωσία, η Γαλλία, κοιτάνε βασικά τα συμφέροντά τους. Κανείς δεν ήρθε για να βοηθήσει τους Κούρδους. Έτυχε, κάποια στιγμή, ο στόχος μας να είναι κοινός. Πολεμήσαμε μαζί το «ISIS», έναν κίνδυνο για τους δυτικούς. Χρειάζονταν βοήθεια. Κι εμείς που έτσι κι αλλιώς τους πολεμάμε γιατί μας επιτίθενται, πήρανε τις μανάδες μας και τις πουλήσανε. Τους πολεμήσαμε μέσα στα εδάφη μας και κάθε βοήθεια ήταν καλοδεχούμενη, δεν είχαμε την πολυτέλεια να την αρνηθούμε. Δυστυχώς, όμως, αυτές οι χώρες υπολογίζουν και τη σχέση τους με την Τουρκία. Και η Τουρκία έχει «κουρδοφοβία». Γιατί ξέρει, γυρνώντας πάλι στον Οτσαλάν, ότι με τη νίκη του κουρδικού λαού θα τελειώσουν τα τουρκικά όνειρα.

Το «κυπριακό μοντέλο» εφαρμόζεται εναντίον του κουρδικού λαού

-Είναι ο ξεκάθαρος στόχος η εθνοκάθαρση των Κούρδων για τον Ερντογάν και το τουρκικό καθεστώς;

-Βεβαίως. Αυτό που γίνεται τώρα στο Αφρίν, στο Σερεκανιγιέ, είναι αυτό που έγινε και στην Κύπρο. Το «κυπριακό μοντέλο» εφαρμόζεται με ακρίβεια εκεί. Διώχνουν τους Κούρδους, φέρνουν έποικους από αλλού, απαγόρευσαν την κουρδική γλώσσα που ήταν η επίσημη στο Αφρίν και επιβάλανε την τουρκική. Και όχι μόνο αυτό. Φανατίζουν τα παιδιά, τα μεγαλώνουν θρησκευτικά για να τα χρησιμοποιήσουν σαν γενίτσαρους, έναντι των άλλων λαών. Ακόμα και έναντι των Κούρδων. Αυτό συμβαίνει και κανείς δεν αντιδρά. Όπως συνέβη στην Κύπρο και δεν μίλησε κανείς στον κόσμο, συνεχίζει να γίνεται. Αν τότε αντιδρούσε κάποιος, σήμερα δεν θα γινόταν στο Αφρίν. Αν μιλήσουμε σήμερα και αν σταματήσει το έγκλημα στο Αφρίν, δεν θα συνεχιστεί ο τουρκικός επεκτατισμός στην Ελλάδα, στη Θράκη, στο Αιγαίο. 

-Πάνω σε αυτό, πιστεύετε πως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους με το Κουρδιστάν, με όλες τις κουρδικές κοινότητες, με το PYD, με το HDP, προς αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας;

-Εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να το κάνουν, ειδικά με το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που είναι νόμιμο κόμμα στην τουρκική Βουλή. Ακόμα και τη Δημοκρατική Ένωση (PYD), που έχει δημιουργήσει ένα μοντέλο που ζηλεύει όλος ο κόσμος. Γενικά, ο κουρδικός λαός αγωνίζεται για την ειρήνη, την ασφάλεια και τον εκδημοκρατισμό της περιοχής. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να υποστηριχθεί από όλους, αλλά ειδικότερα από την Ελλάδα και τους Κυπρίους, γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένα τα συμφέροντά μας. Αν αύριο χαθεί το Κουρδιστάν, θα χαθεί η Ελλάδα και η Κύπρος. Σαν λαοί, μας αξίζει να ζήσουμε σε ειρήνη. Και την ειρήνη την έχουμε χάσει από τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι Τούρκοι στην περιοχή. Δεν πρέπει να τερματιστεί κάποια στιγμή αυτό; Πώς να τερματιστεί; Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να παίξουν έναν ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, για να πιέσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ την Τουρκία να μην κάνει αυτά τα εγκλήματα. Η Τουρκία κάνει όσα την αφήνουν να κάνει. Δεν είναι δυνατόν, παραδείγματος χάριν, τα γερμανικά Leopard να είναι στα χέρια των ισλαμιστών, οι οποίοι επιτίθενται στους Κούρδους. Δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις, μα πρέπει και η κοινή γνώμη να αντιδράσει. Όταν ο Τραμπ ήθελε να φύγει από τη Ροζιάβα, τον σταμάτησαν οι Αμερικάνοι. 

Τραύμα για ιστορία και πολιτισμό η τουρκική κατοχή στην Κύπρο

-Γεννηθήκατε στο Κομπάνι της Ροζάβας, μεγαλώσατε στη Ράκα της Συρίας και ζείτε στην Αθήνα. Χάσατε συγγενείς και φίλους στον μεγάλο συριακό εμφύλιο πόλεμο, μα επιμένετε να αγωνίζεστε για ένα μεγάλο Κουρδιστάν. Δεν τελειώνει ο πόθος για την ελευθερία;

-Δεν τελειώνει και αυτό μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Έχουμε την ελπίδα ότι η γενιά μας θα τα καταφέρει. Δεν θα παραδώσουμε στα παιδιά μας κατεχόμενο Κουρδιστάν. 

-Είναι σημαντικό να το λέμε εδώ, λίγα χιλιόμετρα από τον τουρκικό κατοχικό στρατό. Με τι αισθήματα έρχεστε εδώ, στην Κύπρο που πληγώνεται ακόμα από την Τουρκία; Πώς νιώθετε που συζητάμε, λίγα χιλιόμετρα από την Πράσινη Γραμμή;

-Είναι ένα τραύμα για όλους μας, όχι μόνο για τον κυπριακό λαό. Είναι τραύμα για τον πολιτισμό, είναι τραύμα για την ιστορία. Εγώ πιστεύω πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν έχουνε πολλά να χωρίσουνε. Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ τους. Το πρόβλημα είναι πως έρχονται κάποιοι απ’ έξω και θέλουν να αλλάξουν το νησί για τα συμφέροντά τους, να επαναφέρουν τα παλιά τους όνειρα. Αυτό το δράμα του κυπριακού λαού συνεχίζεται. Αλλά πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή έχει έρθει η κατάλληλη ώρα της νίκης, η ώρα να τελειώσουμε, παρόλο που η Τουρκία δείχνει τα δόντια της παντού. 

Εμείς σαν κουρδικός λαός, δώσαμε το μέγιστο της προσπάθειάς μας και είμαστε σε καλή θέση για αγώνα. Κάποτε δεν είχαμε κανένα δίπλα μας, τώρα έχουμε συμμάχους, έχουμε ανθρώπους που μας υπολογίζουνε και αυτό ήρθε μέσα από τον αγώνα. Αν εφαρμοστεί η αλληλεγγύη σε όλα τα διεθνή όργανα, στην κοινή γνώμη, τότε πιστεύω πως η Τουρκία θα χάσει και θα νικήσουμε.

-Και έρχεστε εδώ από την Αθήνα με ποιο σκοπό;

-Ήρθα στην Κύπρο, με βασικό σκοπό να δω τους φίλους Κούρδους, έχουμε μια μεγάλη κουρδική κοινότητα εδώ. Παράλληλα, θα προβούμε και σε ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο Κουρδιστάν, σε συναντήσεις με όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα, με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών και με άλλες οργανώσεις. 

-Θα σας ρωτούσα αν θα συναντήσετε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

-Θα ήταν χαρά μου να τον δω, αλλά…

-Συμπληρώνοντας τον Οτσαλάν, ο κοινός μας ήρωας Θεόφιλος Γεωργιάδης, έλεγε μέχρι τη δολοφονία του πως «η ελευθερία της Κύπρου περνά μέσα από τα βουνά του Κουρδιστάν». Μπορούν οι πατρίδες μας να απελευθερωθούν από την Τουρκία;

-Μπορούνε και πρέπει. Κι εγώ θα έλεγα, η ειρήνη και η ασφάλεια για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, περνά από τον αγώνα του κουρδικού λαού. Η τουρκική πολιτική έχει γίνει απειλή για την καθημερινότητα των Ευρωπαίων. Ο Ερντογάν απειλεί ανοικτά με εκφασισμό τη Γαλλία, τη Γερμανία, είναι απειλή για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. 

«Να μη φοβάστε τους Τούρκους»

-Ο στόχος παραμένει ο ίδιος με το 1985, όταν ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας, ένα μεγάλο και ανεξάρτητο Κουρδιστάν;

-Ο στόχος μας είναι και πάντα ήταν είναι ένας ελεύθερος λαός. Αυτό είναι πιο σημαντικό από τη μορφή που θα πάρει το Κουρδιστάν. Τα δικαιώματα του κουρδικού λαού θα δείξουν αν θα ονομάζεται ενιαίο Κουρδιστάν, ομοσπονδία, κοινότητες, πολλά είναι στο τραπέζι. Το βασικό είναι ότι θέλουμε ένα ελεύθερο Κουρδιστάν, έναν ελεύθερο κουρδικό λαό.

-Να τελειώσουμε με ένα μήνυμά σας προς τον κυπριακό Ελληνισμό. Να συνεχίσει να αγωνίζεται;

-Βεβαίως. Όπως εμάς τους Κούρδους, να μη φοβάστε τους Τούρκους, η δύναμή τους είναι ψεύτικη, μόνοι τους δεν μπορούν να πολεμήσουν. Μπορούμε να τους νικήσουμε.

  Αλέκος Μιχαηλίδης   
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube