Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα 6 Ιουλίου 2020

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν «μυστική» αεροπορική βάση στον Ειρηνικό – Κλιμακώνεται η ένταση με την Κίνα

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν «μυστική» αεροπορική βάση στον Ειρηνικό – Κλιμακώνεται η ένταση με την Κίνα
Το «War Zone» δημοσιεύει δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν «σημαντικές βελτιώσεις» στη μυστική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη νήσο Γουέικ.

Για «σημαντικές βελτιώσεις» στη μυστική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη νήσο Γουέικ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάνει λόγο δημοσίευμα του «War Zone», εν μέσω της αυξημένης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

«Οι σημαντικές επεκτάσεις στην αεροπορική βάση, ξεκίνησαν τους προηγούμενους μήνες και είναι ακόμη σε εξέλιξη» αναγράφεται, μεταξύ άλλων, με το «War Zone» να παραθέτει δορυφορικές φωτογραφίες.

Τα έργα βελτίωσης αφορούν την επέκταση της ανατολικής πλευράς της βάσης, μία νέα κατασκευή στη βόρεια πλευρά, καθώς και την ανακαίνιση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άλλωστε, η συγκεκριμένη βάση αποτελεί «κλειδί» για τις ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενο ένοπλη σύρραξη με την Κίνα.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, καθώς οι δύο υπερδυνάμεις αυξάνουν την στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, στέλνοντας πολεμικά πλοία και διεξάγοντας ναυτικές ασκήσεις.

Το Σάββατο, για παράδειγμα, το Πολεμικό Ναυτικό το ΗΠΑ γνωστοποίησε την αποστολή δύο αεροπλανοφόρων στην περιοχή, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αμερικανικά γυμνάσια. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Κίνας για τη διενέργεια άσκησης στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπεο, έχει περιγράψει τις κινεζικές ασκήσεις ως «εξαιρετικά προκλητικές», διαμηνύοντας ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στις «παράνομους διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα».

Παρότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αξιώσεις σε εδάφη της περιοχής, το Πολεμικό Ναυτικό αρκετά συχνά προβαίνει σε προκλήσεις έναντι του Πεκίνου, πραγματοποιώντας τις επονομαζόμενες αποστολές «Ελεύθερης Ναυσιπλοΐας».

Μάλιστα, στα τέλη του 2019, η Ουάσιγκτον εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις αυξανόμενες ικανότητες του κινεζικού στρατού στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς το μέγεθος του κινεζικού Ναυτικού φέρεται να υπερβαίνει το μέγεθος του αμερικανικού Ναυτικού κατά περίπου 300 πλοία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Νότια Σινική Θάλασσα υπάρχουν τα διαφιλονικούμενα συμπλέγματα νησιών Σπράτλυ και Παρασέλ, την κυριαρχία των οποίων διεκδικούν η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ το Μπρουνέι, η Μαλαισία και το Ταϊβάν. Πάντως, το Πεκίνο, από το 1974, ασκεί τον de facto έλεγχο του συμπλέγματος Παρασέλ.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube