Weather Icon

Η γερμανική «πρωτοβουλία» στα ελληνοτουρκικά εν μέσω «πυρών» από την Άγκυρα

Η γερμανική «πρωτοβουλία» στα ελληνοτουρκικά εν μέσω «πυρών» από την Άγκυρα

Νίκος Μελέτης

Με την Άγκυρα να δυσκολεύει κάθε μέρα και περισσότερο την διαδικασία των άτυπων επαφών υπό την …αιγίδα του Βερολίνου για την αποσυμπίεση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Χάικο Μάας έχει συνομιλίες στην Αθήνα που έφθασε στο πλαίσιο του γύρου πρωτευουσών που πραγματοποιεί λόγω της Γερμανικής Προεδρίας.

Καθώς οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η διαμόρφωση του νέου πλαισίου τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Γερμανική Προεδρία, όπως ο ίδιος ο κ. Μάας έχει παραδεχθεί δημοσίως προϋπόθεση είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Άγκυρα εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Παρά τις φιλόδοξες αναφορές σε «μεσολάβηση» με σκοπό την …επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, είναι προφανές ότι η όποια γερμανική πρωτοβουλία δεν μπορεί παρά να περιοριστεί στην διευκόλυνση των διαύλων επικοινωνίας με την ελπίδα ότι θα συμβάλλουν στην αποφυγή εκτροχιασμού της κατάστασης με δεδομένες τις απειλές της Άγκυρας για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το Βερολίνο γνωρίζει ότι μια ανεξέλεγκτη επιδείνωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, πέραν του ότι θα υπονομεύσει όλο τον σχεδιασμό της Γερμανικής Προεδρίας στην οποία έχει επενδύσει η κ. Μέρκελ για την υστεροφημία της, θα πλήξει σοβαρά και την γερμανική οικονομία που είναι και σε επίπεδο επιχειρήσεων αλλά και τραπεζών εκτεθειμένη στην Τουρκική οικονομία.

Για την Αθήνα πάντως η θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση του Βερολίνου για διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα, θεωρείται ότι εξυπηρετεί τον στόχο της επίδειξης του ποιος είναι ειλικρινά υπέρ της αναζήτησης λύσης των προβλημάτων βάσει του διαλόγου και στην βάση του διεθνούς δικαίου και συγχρόνως επιχειρείται να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτόνωση μιας επικίνδυνης έντασης.

Ο Ι. Καλίν εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, επανήλθε και πάλι στο θέμα της συνάντησης του με την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κ.Μητσοτάκη, πρέσβη Ελένη Σουρανή στο Βερολίνο παρουσία του διπλωματικού συμβούλου της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Η επιμονή της Τουρκικής πλευράς να ομιλεί για την συνάντηση του Βερολίνου (αποκάλυψε καταρχήν την συνάντηση και από εκείνη την στιγμή συνεχίζει να «διαρρέει» πληροφορίες για το περιεχόμενο των επαφών) δείχνει ότι περισσότερο χρησιμοποιεί τις επαφές αυτές για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τις καταγγελίες της Ελλάδας και της Κύπρου και την προειδοποίηση της Ελλάδας ότι η στάση της Τουρκίας συνιστά απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, παρά για την αναζήτηση λύση.

Χθες ο κ. Καλίν δήλωσε ότι οι επαφές συνεχίζονται και στόχος είναι η επίλυση των διμερών ζητημάτων με αμοιβαίες διαπραγματεύσεις. Φρόντισε όμως να επιβάλει ο ίδιος την ατζέντα μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης ,συμπεριλαμβάνοντας θέματα που αποτελούν φυσικά την απόλυτη κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα.

«Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα…» είπε ο κ.Καλίν συμπεριλαμβάνοντας στην ατζέντα εκτός της υφαλοκρηπίδας και τις …«γκρίζες ζώνες» και θέμα Θράκης αλλά και «όλα τα άλλα ζητήματα».

Η τουρκική πλευρά επίσης επιμένει στην επιδίωξη της ώστε να μετατρέψει την συζήτηση για «δίκαιο διαμοιρασμό» του φυσικού αερίου μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, σε διαδικασία για αναβάθμιση του στάτους του ψευδοκράτους και εξομοίωση του με την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέλιξη που ουσιαστικά θα επιβάλει ντε φάκτο λύση του Κυπριακού στα «μέτρα» της Τουρκίας.

Εξάλλου η αναφορά χθες του Τ. Ερντογάν στο τι θα συμβεί εάν «παραβιαστούν και πάλι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», παραπέμποντας στον πρώτο Αττίλα, είναι αποκαλυπτική για το πως αντιμετωπίζει η Τουρκία το Κυπριακό αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ έκανε χθες λόγο για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη (αποφεύγοντας βεβαίως να αναφερθεί στην Τουρκία) ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές, της συνάντησης των ηγετών της Γερμανίας ,της Γαλλίας και της Ιταλίας, όμως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να καλύψει το σοβαρό κενό που υπάρχει στην ευρωπαϊκή πολιτική στην Λιβύη. Και μάλιστα την στιγμή που η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας υπέρ της κυβέρνησης Σάρατζ κινδυνεύει να οδηγήσει σε θερμή σύγκρουση στην περιοχή εμπλέκοντας και την Αίγυπτο. Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο χθες ενέκρινε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο έδαφος της Λιβύης και οπουδήποτε αλλού χρειασθεί προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα της χώρας. και βεβαίως η Γερμανία έχει ένα ακόμη λόγο να είναι χλιαρή για την προώθησή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, μια και η Άγκυρα είναι πρώτη στην λίστα εξαγωγών της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube