Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση 23 Ιουλίου 2020

Οι φειδωλοί και οι χουβαρντάδες

Οι φειδωλοί και οι χουβαρντάδες

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε εξοικειωθεί με μια καινούργια έννοια, που είναι αυτή των «φειδωλών» χωρών.

Μια ομάδα χωρών γνωστών και ως  «the frugal four», που είχαν δώσει τον δικό τους τόνο στις διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Πακέτο Ανάκαμψης. H λέξη «frugal» εκτός από φειδωλός, μπορεί να ερμηνευτεί και ως ολιγαρκής, λιτός, λιτοδίαιτος, μετρημένος, οικονόμος και προσεκτικός.

Οι “frugal four”, δηλαδή η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία, συνεπικουρούμενες από τη Φινλανδία, επιδίωκαν να μεταβληθεί η σύνθεση του μείγματος των κεφαλαίων που θα διατεθούν στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης, υπέρ των δανειακών χαρακτηριστικών και εις βάρος των επιδοματικών χαρακτηριστικών.  Μετά από πέντε ημέρες μαραθώνιων και σκληρών διαπραγματεύσεων, έκλεισε η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης από την πανδημία του covid-19. 

Η σημαντικότερη εξέλιξη και εκεί εστιάζονται οι προβολείς της δημοσιότητας και των πολιτικών ζυμώσεων, είναι η αμοιβαιοποίηση του χρέους, που ουσιαστικά συμφωνήθηκε στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Έτσι η 20η Ιουλίου 2020, είναι μια ιστορική ημέρα στην διαδικασία ενοποίησης της Ευρώπης.

Το τελικό μείγμα των 750 δισ. ευρώ του Next Generation EU, που θα αντληθoύν με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφούν στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελείται από 360 δισ. ευρώ χαμηλότοκα δάνεια και 390 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις. Ας σημειωθεί ότι στην αρχή των διαπραγματεύσεων, το ύψος των επιχορηγήσεων ήταν στα 500 δισ. ευρώ και το ύψος των δανείων στα 250 δισ. ευρώ.

Οι “φειδωλοί”, πέτυχαν μια σημαντική νίκη στην ανατροπή της σύνθεσης του μείγματος του πακέτου. Που όμως έκαναν πίσω; Στο γεγονός ότι η Κομισιόν θα δανείζεται τεράστια ποσά από την αγορά και στη συνέχεια θα χορηγεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων ως επιχορήγηση αντί για δανεισμό, σε χώρες που χρειάζονται μεγαλύτερη τόνωση της οικονομίας τους.

Τι κέρδισαν οι “4 φειδωλοί”; Θα λάβουν πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις για τις ετήσιες συνεισφορές τους στα ταμεία της ΕΕ, συγκριτικά με παρελθόν, με βάση το μέγεθος των οικονομιών τους. Είναι ένα σημείο, στο οποίο η Ολλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Δανία βγήκαν αισθητά κερδισμένες.

Όμως, οι επιχορηγήσεις υποχρεώνουν την ΕΕ να “αναζητήσει” κεφάλαια για να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των δανείων μέχρι το 2058. Έτσι πρόκειται να επιβληθούν φόροι στα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά και φόροι στα αγαθά που εισάγονται στην ΕΕ από χώρες με χαμηλότερα πρότυπα εκπομπής ρύπων από αυτά που ισχύουν στις Ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης παραμένουν εκκρεμείς οι προτάσεις για την θέσπιση φόρων επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και φόρων από την επέκταση του συστήματος διαπραγμάτευσης ρύπων στους τομείς της ναυτιλίας και της αεροπορίας. Γενικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι “4 φειδωλοί” παρουσιάζουν συμπτώματα δυσανεξίας, απέναντι στην επιβολή νέων φόρων.

για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube