Weather Icon

Η ευρωπαϊκή διπλωματία δικολάβου σε βάρος της Ελλάδας

Η ευρωπαϊκή διπλωματία δικολάβου σε βάρος της Ελλάδας

Για πρώτη φορά η τουρκική κυβέρνηση, παρουσία διεθνούς μεσολαβητή, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα ότι αυτή παραβιάζει τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο και κάλεσε την Αθήνα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη λύση όλων των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και όχι μόνο για τη λύση του θέματος της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, όπως σταθερά ζητά η Ελλάδα.

Αυτή ήταν η θέση που κράτησε ο κ. Καλίν, εκπρόσωπος του Τ. Ερντογάν, στη μυστική συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο, αμέσως μετά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, με τη συμμετοχή της κας Σουρανή, διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του εκπροσώπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

Όπως αποδεικνύεται, η συνάντηση αυτή των εκπροσώπων Ελλάδας, Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Προεδρίας μόνο ξαφνική και μόνο μυστική δεν ήταν.

Αντιθέτως, ήταν μια καλά προετοιμασμένη και συνεννοημένη προσπάθεια Βερολίνου – Άγκυρας για μια «πιλοτική- διερευνητική» συνάντηση των τριών μερών, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα έναρξης διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας για τα μεταξύ τους προβλήματα, υπό τις ευλογίες και την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Προεδρίας.

Το σκηνικό της μυστικής συνάντησης στήθηκε τις παραμονές της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, με την Ελλάδα να έχει σηκώσει υπερβολικά τους τόνους και να προϊδεάζει τα ελληνικά ΜΜΕ ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από το Συμβούλιο κατάλογο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σχεδόν ανεξέλεγκτη πλέον εχθρική ρητορική και πρακτική της Τουρκίας σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών συμφερόντων.

Η Τουρκία, το μόνο που πήρε σοβαρά υπόψη της ήταν η πιθανότητα στις ελληνικές κυρώσεις να συμπεριληφθεί και η πορεία της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.- Τουρκίας, από την οποία η Άγκυρα αντλεί πακτωλό χρημάτων ετησίως σε βάρος των αγροτικών και όχι μόνον οικονομιών των κρατών μελών του Νότου της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Προς τούτο η τουρκική πλευρά δήλωσε στη Γερμανική Προεδρία έτοιμη για τριμερή συνάντηση προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτός ο διάλογος και να πεταχτούν οι ελληνικές κυρώσεις στην εξέδρα.

Πράγμα το οποίο έγινε μέσα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., με πρωταγωνίστρια την Ιταλία και κομπάρσο τη Γερμανική Προεδρία.

Η Ιταλία, μέσα στο Συμβούλιο, παρατήρησε ότι προτού οι εταίροι δεσμευθούν τελεσίδικα σε κατάλογο κυρώσεων, σε βάρος της Τουρκίας, που πρότεινε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, θα πρέπει να δοθεί τόπος και χρόνος για διερευνητικό διάλογο ανάμεσα στα μέρη, όπως έχει ήδη προτείνει και δεσμευθεί το Συμβούλιο Υπουργών στην προηγούμενη συνεδρίασή του, 15 Μαΐου 2020, αλλά και σε προγενέστερες.

Έτσι δια ριπής οφθαλμού η κα Μέρκελ κάλεσε σε «μυστική συνάντηση» τους εκπροσώπους των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στο Βερολίνο, χωρίς ποτέ να ρωτήσει κανείς ή να αιτιολογήσει η προεδρία, γιατί έπρεπε να είναι μυστική αυτή η συνάντηση.

Κατά τη συνάντηση, αναφέρουν απολύτως αξιόπιστες και ακριβείς διπλωματικές πηγές, η κα Σουρανή ζήτησε από τον κ. Καλίν να ματαιώσει η Τουρκία το τουρκο/λιβυκό Μνημόνιο για την ΑΟΖ, γιατί είναι παράνομο και ανύπαρκτο.

Για τη συνέχεια TharrosNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube