Weather Icon

Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας έχουν κάτι κοινό… την Τουρκία

Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας έχουν κάτι κοινό… την Τουρκία

Ο άρτι διορισθείς επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, Ρίτσαρντ Μουρ (φώτο), η διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, αλλά και ο επικεφαλής της DGSE, Μπερνάρ Εμί, έχουν ένα κοινό. Την Τουρκία. Και οι τρεις έχουν υπηρετήσει επαγγελματικά στην Τουρκία και μιλούν Τουρκικά.

Ο πρώην Βρετανός πρέσβης στην Τουρκία Ρίτσαρντ Μουρ διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της βρετανικής κυβέρνησης, ή πιο απλά MI6. Ο Μουρ, ο οποίος υπηρετεί επί του παρόντος ως πολιτικός διευθυντής στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, θα αντικαταστήσει τον Άλεξ Γιάνγκερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της MI6 για σχεδόν έξι χρόνια. Σε δήλωση την Τετάρτη, ο Μουρ είπε ότι είναι “ευχαριστημένος και νιώθει τιμή” με τον διορισμό.

Γεννημένος στη Λιβύη, ο Μουρ έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διπλωματικός απεσταλμένος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Άγκυρα, όπου υπηρέτησε από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2017. Ο Μουρ βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της υποτιθέμενης απόπειρας πραξικοπήματος το 2016 και πίεσε τη Βρετανία να τηρήσει αυστηρή στάση εναντίον των πραξικοπηματιών. Μιλώντας άπταιστα τουρκικά, ο Μουρ ήταν δημοφιλής για τα χιουμοριστικά tweet του και την υποστήριξη του στη Μπεσίκτας.

Ο 57χρονος προϊστάμενος του MI6 είναι πλέον μέρος μίας τρόικας spymaster που διευθύνει τις κορυφαίες υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου -μαζί με τη CIA και τη DGSE- στην οποία όλοι έχουν υπηρετήσει στην Τουρκία και μιλούν τουρκικά.

Το 2018 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διόρισε την Τζίνα Χάσπελ ως διευθύντρια της CIA, η οποία μιλά τουρκικά και πολλές άλλες γλώσσες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έμαθε τουρκικά το 2000 ενώ εργαζόταν για τρία χρόνια ως υπάλληλος της υπηρεσίας στην Άγκυρα. Λίγο μετά τον διορισμό της ήρθε η δολοφονία του Σουαδάραβα δημοσιογράφου και του αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι στο Σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Η Χάσπελ μετέβη στην Άγκυρα και άκουσε μια ηχογράφηση της δολοφονίας που έλαβε από μια τουρκική συσκευή ακρόασης. Τον Νοέμβριο, η CIA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πιθανότατα διέταξε τη δολοφονία του Κασόγκι.

Από την άλλη ο Μπερνάρ Εμί διορίστηκε ως επικεφαλής της DGSE, της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών, το 2017. Υπηρέτησε ως Πρέσβης της Γαλλίας στην Τουρκία από το 2007 έως το 2011 και μιλά επίσης τουρκικά. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην πρεσβεία, έδωσε μια παρουσίαση στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα, όπου υπογράμμισε πώς η γαλλοτουρκική σχέση ήταν η “μακροβιότερη στις δύο διπλωματικές ιστορίες” των δύο χωρών και ότι η Γαλλία και η Τουρκία “απολάμβαναν πάντα σημαντικούς πνευματικούς δεσμούς”.

Μία Τουρκάλα δημοσιογράφος έκανε μια σύγκριση μεταξύ των Moore, Haspel και του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, πρώην αξιωματούχου της σοβιετικής πρεσβείας στην Άγκυρα, ο οποίος επίσης μιλάει άπταιστα τα τουρκικά.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube