Weather Icon
Αυστραλία , Τουρκία 16 Ιουλίου 2020

Η Αυστραλία πήρε θέση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η Αυστραλία πήρε θέση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η Αυστραλία πήρε θέση για  την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ότι» η  Αγία Σοφία είναι ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο ιδιαίτερης θρησκευτικής σημασίας για πολλούς.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ το έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η Αυστραλία επιθυμεί η Αγία Σοφία να παραμείνει ανοικτή για όλο τον κόσμο».

Η κυβέρνηση Morrison   είχε  βομβαρδιστεί με επιστολές από ομογενειακές οργανώσεις με τις οποίες  της ζητήθηκε να καταδικάσει την ενέργεια Ερντογάν και να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανατροπή της.

Μεταξύ αυτών που έγραψαν  στον Αυστραλό πρωθυπουργό είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης, Στέλιος Αγγελοδήμου κ.α.

Μάλιστα ο κ. Παπαστεργιάδης τηλεφώνησε αρκετές φορές στο γραφείο του πρωθυπουργού για να γίνει η σχετική δήλωση που τελικά προήλθε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Εξάλλου και  ομογενείς ομοσπονδιακοί βουλευτές επίσης ζητούν από τον Αυστραλό πρωθυπουργό να προβεί σε καταδίκη του Ερντογάν.

Ανάμεσά τους ο Εργατικός ομοσπονδιακός βουλευτής Στηβ Γεωργανάς που λέει ότι έχουνεπικοινωνήσει μαζί του για το ζήτημα πολλά μέλη κοινοτήτων που εκπροσωπεί ως βουλευτής στην έδρα Αδελαΐδας όπου εκλέγεται.

«Ζητάμε από την αυστραλιανή κυβέρνηση να παροτρύνει τον πρόεδρο Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφασή του και να επαναφέρει την Αγία Σοφία ως μουσείο για τους ανθρώπους κάθε πίστης και κουλτούρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή, χαρακτηρίζεται ως προσβλητική όχι μόνο για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ που είχε προχωρήσει το 1934 στην τότε μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, αλλά και σε κοινότητες ανά την υφήλιο.

Την απογοήτευσή της εξέφρασε και  η ομοσπονδιακή βουλευτής του Εργατικού Κόμματος κα. Μαρία Βαμβακινού για την απόφαση των τουρκικών Αρχών που χωρίς διαβούλευση με την ΟΥΝΕΣΚΟ να αλλάξουν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Η κ. Βαμβακινού δηλώνει την πλήρη συμφωνία και αλληλεγγύη της με την δήλωση της γενικού διευθυντή της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών ΟΥΝΕΣΚΟ κ. Audrey Azoulay, ότι: «Η Αγία Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και μοναδική κατάθεση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας κατά τους αιώνες. Η θέση της σαν μουσείο αντικαθρεφτίζει την παγκόσμια κληρονομιά της, και την καθιστά δυνατό σύμβολο για διάλογο».

Απίστευτο! Ο Ερντογάν λέει πως ο Μωάμεθ ήταν ο ηγέτης και των Ορθόδοξων!

Κάθε προηγούμενη προσπάθειά του να παραχαράξει την ιστορία ξεπέρασε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μιλώντας σε μέλη του κόμματός του (ΑΚΡ) έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής «ήταν ηγέτης και των Ορθόδοξων»!

Η απίστευτη αυτή δήλωση Ερντογάν έγινε στο πλαίσιο νέων δηλώσεών του για την Αγία Σοφίακαι την απόφασή του να τη μετατρέψει σε τζαμί μετά το «πράσινο φως» από το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας.

«Την Αγία Σοφία μπορούν να την επισκεφθούν όλοι όπως και το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεϊμάνιγιε. Ο Μωάμεθ ήταν ο ηγέτης και των Ορθόδοξων. Έχουμε ορθόδοξη εκκλησία. Η Αγιά Σοφιά ήταν ήδη τζαμί, μετατράπηκε σε μουσείο και τώρα έγινε ξανά τζαμί» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, επίσης, ότι «το ιστορικό κτήριο θα διατηρηθεί».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε τηλεφωνικές επαφές που είχε με ηγέτες στους οποίους είπε ότι «θα προστατέψουμε την Αγιά Σοφιά την οποία όλοι θα επισκέπτονται δωρεάν».

Απαντώντας, τέλος, σε βουλευτές που τον κάλεσαν να είναι «παρών» στην προαναγγελθείσα προσευχή της 24ης Ιουλίου ο κ. Ερντογάν είπε «δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοια πρόσκληση. Το κάλεσμα για προσευχή είναι μια πρόσκληση για όλους. Θα είμαστε όλοι εκεί μαζί».

Τον ενθουσιασμό του για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, εξέφρασε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης.

«Είναι δεδομένο πως θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αγιάς Σοφιάς, δεν υπάρχουν αμφιβολίες γι’ αυτό. Καταλήξαμε σε αυτή τη απόφαση για την Αγιά Σοφιά, βασισμένοι στην ελευθερία και τα δικαιώματα του έθνους μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, καθώς έτσι θα εξυπηρετεί τον κόσμο σύμφωνα με τον σκοπό της δημιουργίας της. Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω πως η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί και όχι σε εκκλησία. Όταν την παραλάβαμε, ήταν ερείπιο. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, δεν μπορεί να αποτελεί ντροπιαστικό γεγονός για κανέναν σε αυτή τη γη. Όσοι μιλάνε εναντίον μας, δεν θέλουν να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά του ναού, αλλά να σταθούν στην τουρκική και ισλαμική επειθετικότητα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε, για το θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις από την Παρασκευή σε όλο τον κόσμο: «Ήταν λάθος που μετατρέψαμε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο και τώρα την επαναφέρουμε σε τζαμί. Διορθώνουμε αυτό το λάθος, που είχε γίνει το 1934 και δεν σκοπεύουμε να απαρνηθούμε την κυριαρχία 600 χρόνων στην Κωνσταντινούπολη».

Παράλληλα υποστήριξε ότι υπάρχουν τετραπλάσιοι έως πενταπλάσιοι χώροι λατρείας στην Τουρκία για μη μουσουλμάνους από ό,τι η Ευρώπη έχει για μουσουλμάνους.

«Υπάρχει κατά μέσο όρο ένας χώρος λατρείας για κάθε 460 μη μουσουλμάνους, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει κατά μέσο όρο ένας χώρος λατρείας για κάθε 2.000 μουσουλμάνους», είπε.

neoskosmos.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube