Weather Icon

Hχηρό μήνυμα του Έλληνα πρέσβη στο Ισραήλ έναντι της Άγκυρας-Συγχαίρει την Ισραηλινή κυβέρνηση για την υπογραφή του EastMed

Hχηρό μήνυμα του Έλληνα πρέσβη στο Ισραήλ έναντι της Άγκυρας-Συγχαίρει την Ισραηλινή κυβέρνηση για την υπογραφή του EastMed

Toυ  TOVAH LAZAROFF

Ο Πρεσβευτής της Ελλάδος στο Ισραήλ Παναγιώτης Σαρρής  επαίνεσε την πρόοδο ”ορόσημο” της ισραηλινής κυβέρνησης για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed την Κυριακή, καθώς προειδοποίησε ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας σχετικά με το έργο και οι επεκτατικές κινήσεις της στη Μεσόγειο έθεσαν υπό αμφισβήτηση  την ασφάλεια της περιοχής.

Ο αγωγός EastMed “μετατρέπει την ενέργεια σε καταλύτη για την περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα, προς όφελος όλων. Θέλουμε την Τουρκία ως ισότιμο εταίρο και όχι ως νταή της γειτονιάς, αλλά αυτό αποδεικνύεται προς στιγμήν δύσκολο”, ανέφερε ο Σαρρής στην Jerusalem Post σε γραπτή δήλωσή του.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επικύρωσε την Κυριακή τριμερές σύμφωνο που υπεγράφη στην Αθήνα τον Ιανουάριο από τον Πρωθυπουργό  Netanyahu, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Το σύμφωνο προωθούσε την κατασκευή του έργου των 1.900 χιλιομέτρων, το οποίο θα βρίσκεται κυρίως κάτω από τη θάλασσα και θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο αγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο.

Θα μετατρέψει τόσο το Ισραήλ όσο και την Κύπρο σε ενεργειακές δυνάμεις διοχετεύοντας φυσικό αέριο από τα χωράφια τους μέσω της Ελλάδας και μετά στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη μέσω Ιταλίας, η οποία έχει συμφωνήσει με το έργο αλλά δεν έχει ακόμη υπογράψει τη συμφωνία. Το Κυπριακό κοινοβούλιο επικύρωσε το σύμφωνο την Παρασκευή. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εγκρίνουν το έργο.

“Η ΕΕ βοήθησε τα μέρη στη σύνταξη της διακυβερνητικής συμφωνίας”, ανέφερε η Πρεσβεία της ΕΕ στο Τελ Αβίβ, προσθέτοντας ότι “ο αγωγός πρέπει να θεωρηθεί ως μια επιλογή αξιοποίησης του εφοδιασμού αερίου ΕastMed για την ΕΕ παράλληλα με τη μεταφορά του στην ΕΕ με δεξαμενόπλοια υπό τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου.”.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982 είχε επικυρωθεί από 168 χώρες, εκτός από την Τουρκία, η οποία διεκδικεί μεγάλα τμήματα της Μεσογείου, δήλωσε ο Σαρρής.

“Η Τουρκία έχει απειλήσει να πραγματοποιήσει γεώτρηση εντός επτά μιλίων από τις ακτές της Κρήτης, ένα ελληνικό νησί που φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους”, ανέφερε. “Τα ύδατα αυτά βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας, και οι γεωτρήσεις θα αποτελέσουν προκλητική παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.

Η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει και να υπερασπιστεί την κυριαρχία των υδάτων και των εδαφών της”, δήλωσε ο Σαρρής, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τη συμφωνία της με τη Λιβύη για να δικαιολογήσει “την επιθετική ρητορική της”.

Αρκεί να “εξετάσει ένα χάρτη” για να καταλάβει ότι “αυτό είναι ανοησία” και ότι το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας της Λιβύης είναι “άκυρο”, ανέφερε.

“Τέτοιες επεκτατικές κινήσεις από μέρους της Τουρκίας αποτελούν σημαντικό κοινό ζήτημα ασφαλείας για την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο”, δήλωσε ο Σαρρής.

Η Πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ Thessalia-Salina Shambos χαρακτήρισε την επικύρωση από το Ισραήλ της τριμερούς συμφωνίας του Ιανουαρίου ως ένα εξαιρετικό νέο.

Η κυβερνητική ψηφοφορία του Ισραήλ την Κυριακή “επιβεβαιώνει εκ νέου την κοινή δέσμευσή μας για την εφαρμογή του αγωγού EastMed”, ανέφερε. Είναι «ένα τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο έργο που αντιπροσωπεύει μια στρατηγική επιλογή κοινών συμφερόντων για τις χώρες μας και για την ΕΕ».

Είχε “σαφή γεωπολιτική αξία για την ευρύτερη περιοχή μας”, δήλωσε η Thessalia-Salina Shambos.

Ο Σαρρής ανέφερε ότι αποτελεί ένδειξη της ισχυρής τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, η οποία έχει γίνει ισχυρότερη μέσω αυτού του προγράμματος.

“Ταυτόχρονα, τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας που επί του παρόντος δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο”, ανέφερε.

“Το επόμενο βήμα: Το επόμενο βήμα είναι η Ιταλία να ενταχθεί και να επικυρώσει το EastMed Project, έτσι ώστε το φυσικό αέριο να μπορεί στη συνέχεια να πάει στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει το εγχείρημα” δήλωσε ο Σαρρής.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.jpost.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube