Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Ιουλίου 2020

Γράμμα σε ένα Κύπριο φίλο – Γράφει ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο

Γράμμα σε ένα Κύπριο φίλο – Γράφει ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο

 Σάμι Ρεβέλ

Σας γράφω από καρδιάς. Ως ένας αληθινός υποστηρικτής της φιλίας μεταξύ Ισραηλινών και Κυπρίων.

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Κύπριου ΥΠΕΞ κ. Χριστοδουλίδη με τον Ισραηλινό ομόλογο του κ. Ασκενάζι. Η σύντομη πτήση με ελικόπτερο πάνω από τη Μεσόγειο, κατέδειξε την εγγύτητα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Η ειλικρινής σύνδεση μεταξύ τους, κατέδειξε το επίπεδο των σχέσεών μας, σαν δύο δημοκρατικές χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις.

Αυτό μου δίνει περαιτέρω κίνητρο να απευθυνθώ σε εσένα, τον Κύπριο φίλο μου, για να εξηγήσω πώς αισθάνομαι όταν έρχομαι αντιμέτωπος με εσφαλμένες ερμηνείες γεγονότων σχετικών με τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να κατανοήσετε την ιστορία του Εβραϊκού λαού και την επιθυμία των Ισραηλινών για ασφάλεια και ειρήνη.

Αρχικά, για να εξηγήσω καλύτερα από πού έρχομαι, επιτρέψτε μου να παραθέσω ένα σημείο από το κείμενο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ: «Η Γη του Ισραήλ υπήρξε η γενέτειρα του εβραϊκού λαού. Εδώ διαμορφώθηκε η πνευματική, θρησκευτική και πολιτική του ταυτότητα. Εδώ οικοδόμησε για πρώτη φορά το κράτος του, δημιούργησε πολιτιστικές αξίες εθνικής και παγκόσμιας σπουδαιότητας και έδωσε στον κόσμο το Βιβλίο των Βιβλίων (Η Βίβλος)».

Το δικαίωμα του εβραϊκού λαού να επαναοικοδομήσει μια Εθνική Εστία στην γη του αναγνωρίστηκε στη Διακήρυξη Μπαλφούρ το 1917 και κατά τη διάρκεια της βρετανικής εντολής ο ΟΗΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη σύσταση του Εβραϊκου Κράτους το 1947. Η εβραϊκή ηγεσία, με επικεφαλής τον Δαυίδ Μπεν Γκουριόν, δέχτηκε τον δύσκολο συμβιβασμό και κήρυξε την ανεξαρτησία του Ισραήλ το 1948. Δυστυχώς, οι Αραβικές χώρες αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και πέντε στρατοί πέντε αραβικών κρατών επιτέθηκαν στο νεοσύστατο Κράτος του Ισραήλ.

Θυμόμαστε καλά πώς, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Κύπριοι βοήθησαν Εβραίους που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα στην Ευρώπη και απελάθηκαν σε Βρετανικά αποικιακά στρατόπεδα κράτησης στο νησί. Αυτή ήταν η τελευταία στάση τους πριν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους για να συμμετάσχουν στις εθνικές προσπάθειες υπεράσπισης και οικοδόμησης του Ισραήλ. Κατά την διάρκεια της ύπαρξης του, το Ισραήλ αντιμετώπισε πολλές επιθέσεις από γειτονικές χώρες και από ακραίες παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες. Ο λαός του Ισραήλ υπερασπίστηκε τη χώρα του, ενώ έχτιζε μια λαμπρή ιστορία επιτυχίας.

Και αυτό με οδηγεί στην πραγματική κατάσταση σήμερα. Περισσότερα από 70 χρόνια αργότερα, οι Ισραηλινοί που προσδοκούν ειρήνη, περιμένουν ακόμη για μια παλαιστινιακή ηγεσία που θα αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης της πατρίδας του εβραϊκού λαού, που θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον αφοπλισμό των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων και που θα αποδεχτεί διευθετήσεις για σταθερή ασφάλεια.

Δυστυχώς, η παλαιστινιακή ηγεσία συνεχίζει να χάνει κάθε ευκαιρία. Αντ ‘αυτού, προωθεί την υποκίνηση μίσους και εκμεταλλεύεται διεθνείς οργανισμούς για να προάγει την ατζέντα της κατά του Ισραήλ. Το είδαμε αυτό πρόσφατα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19: ενώ το Ισραήλ απέστειλε βοήθεια στους Παλαιστίνιους για τη θεραπεία ασθενών, η προκατειλημμένη ούτω καλούμενη «Παλαιστινιακή Επιτροπή» (CEIRPP) του ΟΗΕ σύγκρινε την εμπρηστική εκστρατεία της εναντίον του Ισραήλ με την μάχη κατά του κορωνοϊού.

Είμαι σίγουρος ότι ως φίλος του Ισραήλ, μπορείς να καταλάβεις τα συναισθήματα ενός Ισραηλινού, απέναντι σε μια τόσο εξωφρενική προπαγάνδα. Αυτή η ρητορική είναι εντελώς αντιπαραγωγική και υπονομεύει τις δυνατότητες συνύπαρξης και ειρήνης. Τώρα, είναι η στιγμή, η Κύπρος να διαφοροποιηθεί αποφασιστικά από αυτή την επιτροπή, μοναδικός σκοπός της οποίας είναι η διάδοση αντι-Ισραηλινών υποκινήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ και η Κύπρος έχτισαν σημαντικούς διμερείς δεσμούς, τριμερείς με την Ελλάδα, μια σημαντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ομόφρονες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με αραβικές χώρες, όπως τους εταίρους μας για ειρήνη Αίγυπτο και Ιορδανία.

Φίλε μου, η συνεργασία μας είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας. Γι’αυτό απευθύνομαι σε εσάς και σας ζητώ να στείλετε ένα σαφές μήνυμα στους Παλαιστινίους να σταματήσουν τις προσπάθειές υπόσκαψης οποιασδήποτε πιθανότητας προόδου. Σας ζητώ να λάβετε ξεκάθαρη στάση κατά της ασύμφορης επιθετικότητας κατά του Ισραήλ σε διεθνείς οργανισμούς. Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την θετική αλλαγή που χρειαζόμαστε.

Σάμι Ρεβέλ, Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube