Weather Icon

Γιατί “πάγωσε” ο Ερντογάν τις εργασίες του Ορούτς Ρεις

Γιατί “πάγωσε” ο Ερντογάν τις εργασίες του Ορούτς Ρεις

Το “πάγωμα”, προσωρινά, των επιχειρήσεων του Ορούτς Ρέις, εν αναμονή συζητήσεων με την Ελλάδα, τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Kalin δήλωσε πως ο πρόεδρος Tayyip Erdogan ζήτησε να “παγώσουν” οι δραστηριότητες, ως μια εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα “αποτελεί έναν σημαντικό γείτονα για την Τουρκία”, προσθέτοντας “είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε (όλες τις διαφορές μας) χωρίς όρους”. 

Και συνέχισε λέγοντας: “Ας εργαστεί ο καθένας στα εδάφη του και ας διεξαχθούν κοινές εργασίες στα αμφισβητούμενα εδάφη”.

Συμπλήρωσε επιπλέον πως η πίεση από την Ελλάδα στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας την θέση της στην ΕΕ, “δεν θα οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα”.

Εξάλλου, ο ίδιος δήλωσε πως ο γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός όταν ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου, προσθέτοντας ωστόσο ότι “υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ, και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνομιλήσει χωρίς προϋποθέσεις και όρους.

Αποκρυπτογραφώντας τις δηλώσεις Καλίν 

Η απόδοση της απόφασης στον Ταγίπ Ερντογάν, αποβλέπει προφανώς στο να εμφανιστεί και πάλι η Άγκυρα ως έχουσα την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ανώτατο επίπεδο και να διασκεδασθούν τυχόν εντυπώσεις ότι η Τουρκία υποχωρεί υπό πίεση.

Στην πραγματικότητα, με δεδομένη τη διπλωματική κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί κυρίως από γερμανικής πλευράς (με στόχο το άνοιγμα μιας συνολικής διαπραγμάτευσης, αλλά υπό τον όρο της αποφυγής προκλητικών ενεργειών, όπως οι έρευνες του “Ορούτς Ρεϊς”), οι Τούρκοι ιθύνοντες προσπαθούν να μεταστρέψουν την έξωθεν πίεση προς την κατεύθυνση της Αθήνας.

Το ότι ο Ιμπραχίμ Καλίν κάνει λόγο για ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, χωρίς να έχει υπάρξει δημοσίως ούτε απευθείας πρόσκληση από την τουρκική πλευρά ούτε απάντηση από την ελληνική, το εικονογραφεί αυτό χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η “αποστολή” της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αράντσα Γκονσάλες Λάγια (με το πλούσιο βιογραφικό στην Ε.Ε., τον ΟΗΕ και προηγουμένως σε μεγάλο γερμανικό δικηγορικό γραφείο), η οποία συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, προερχόμενη από αντίστοιχες επαφές στην Άγκυρα.

“Φθάσαμε σε ένα σημείο καμπής κυρίως σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτός ήταν ένας χρήσιμος διάλογος με τον Μεβλούτ [Τσαβούσογλου] για την αποκλιμάκωση των εντάσεων που υπάρχουν. Νομίζω πως η βούλησή του να παύσει την έρευνα για τουλάχιστον έναν μήνα ώστε να δώσει χώρο σε διάλογο μεταξύ των μερών είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης” δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός δίνοντας δημοσίως και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες ως προς το χρονοδιάγραμμα των κυοφορούμενων συνομιλιών.

Από αυτή την άποψη, δεν είναι τυχαία η χθεσινή δήλωση του Νίκου Δένδια, ο οποίος (σε μια προσπάθεια να προληφθεί μια τουρκικής εμπνεύσεως διαπραγμάτευση “εφ’ όλης της ύλης”) τόνισε: “Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία αλλά επί πραγματικών και όχι επί φανταστικών διαφορών. Οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι πολύ συγκεκριμένες. Αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την υπερκείμενη θαλάσσια ζώνη. Δεν είναι περί παντός επιστητού”.

Ωστόσο, η οριοθέτηση του διαλόγου φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, όταν ήδη χθες με συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι στις “κόκκινες γραμμές” της Άγκυρας περιλαμβάνονται η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου (για την οποία, όπως είπε, γίνεται ήδη νομική προεργασία), καθώς και η “Γαλάζια Πατρίδα” στην Μεσόγειο, η Κύπρος, ο διαμοιρασμός του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Το ότι το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης σχεδόν μονοπωλήθηκε από τον ισχυρισμό του ότι οι τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο από το 1960 και μετά υπαγορεύθηκαν από την επιδίωξη των να αποτραπεί “γενοκτονία” των Τουρκοκυπρίων, όπως αυτή που “διαπράχθηκε” εις βάρος των Τουρκοκρητικών τον 19ο αιώνα, δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι λοιπές, λιγότερο ηχηρές, “κόκκινες γραμμές” του συνιστούν πραγματικό πρόγραμμα “φιλανδοποίησης” των χωρών της περιοχής, με πρώτη την Ελλάδα.

Έδεσε στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως άγκυρα επτά μέρες μετά την έκδοση της NAVTEX που κόντεψε να προκαλέσει ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σήκωσε το “Oruc Reis”.

Όπως μετέδιδε το philenews.com το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που ετοιμαζόταν για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εισήλθε τις τελευταίες ώρες στο Λιμάνι της Αττάλειας.

Σε μια πράξη που υποδηλώνει προσωρινό “κλείδωμα” της αποκλιμάκωσης, το “Oruc Reis” κατευθύνθηκε, με τρεις κινήσεις, από το αγκυροβόλιο ανοικτά του Λιμανιού, εντός του, με τη συνοδεία των βοηθητικών του σκαφών.

Γιατί "πάγωσε" ο Ερντογάν τις εργασίες του Ορούτς Ρεις

Η κινητοποίηση στη θάλασσα, έρχεται να συμπληρώσει δήλωση της Ισπανίδας Υπουργού Εξωτερικών, η οποία επισκεπτόμενη την Άγκυρα δήλωσε πως η Τουρκία αποζητεί μείωση της έντασης για ένα περίπου μήνα.

Πάντως, οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και ετοιμότητα μέχρι τη λήξη της NAVTEX, στις 2 Αυγούστου.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube