Weather Icon

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες οι υποσχέσεις του Κυριάκου στους Βορειοηπειρώτες…

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες οι υποσχέσεις του Κυριάκου στους Βορειοηπειρώτες…

Στα χιμαριώτικα βουνά ροβόλα, τα τουφέκια
τ’ άγρια συντρόφεψέ τα,
με της πατρίδας την ψυχή και με τ’ αστροπελέκια
την άγια γη χαιρέτα.
Γεια σας χαρά σας, Βασιλιά νικητή, Κυβερνήτη
με την τρανή τη γνώμη!
Θυσίας βωμός! Εκεί πετώ. Φτερά με παν πετρίτη,
εμένα είν’ άλλοι οι δρόμοι.
Στους ξέγνοιαστους αλίμονο! Τους πρέπει να είναι δούλοι,
στον άρπαγα, τρομάρα!
Η Ελλάδα πού; Στην Ήπειρο. Δόξα στο Κακοσούλι,
Νίκη σ’ εσέ, Χιμάρα!
Τα Γιάννενα ονειρεύονται, η Κρήτη ξαποσταίνει,
βουβή η Θεσσαλονίκη,
η Αθήνα ξεφαντώνει… Ποιός βογκάει σα να πεθαίνει;
— Χιμάρα, ολόρθη! Οι λύκοι.

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου

Αυτά έγραφε ο Κωστής Παλαμάς για τους ξεχασμένους απ’ την Ελλάδα Βορειοηπειρώτες και την ”άγια γη” της Βορείου Ηπείρου, που αποχαιρετήσαμε άκαρδα εμείς οι Έλληνες τότε, όπως ακριβώς κάνουμε τώρα. Και το τώρα κρατάει χρόνια, όπως και η ”κολόνια” της εθνικής παρακμής μας…

        Και μη μου πουν οι έχοντες και κατέχοντες την εξουσία σήμερα, που εκλέχθηκαν ως… φερέγγυοι ”πατριώτες”, ότι έκαναν – μέχρις στιγμής, τουλάχιστον – ακέραιο το εθνικό τους καθήκον απέναντι στην ελληνική Βορειοηπειρωτική Μειονότητα. Μη μου πουν ότι έκαναν κάτι παραπάνω απ’ τους ”εθνομηδενιστές” του χθες, τους οποίους κατηγορούσαν για αδιάφορη στάση και έλλειψη εθνικής ευαισθησίας.

       Μη μου το πουν, γιατί είναι τεκμηριωμένο ότι ΔΕΝ έκαναν τίποτα διαφορετικό απ’ τους ”πατριώτες” χωρίς γραβάτες. Απλά επαναλαμβάνουν περιοδικά – ως ”πατριώτες” με… γραβάτες – το ευχολόγιο των προεκλογικών υποσχέσεών τους, που έλεγε και λέει στερεοτυπικά ότι:”Βασική προϋπόθεση για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ είναι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της εκεί ελληνικής Μειονότητας”…

          Φευ!!!.. Όσες φορές και να το είπαν για να το πιστέψουν οι ίδιοι, δεν το εμπέδωσαν, φαίνεται, αν και η επανάληψη – λένε – είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, αρκεί  να το λέει η καρδιά σου, όμως, να μάθεις…

     Και η καρδιά των Νεοδημοκρατών κυβερνώντων άλλα έλεγε – προφανώς – για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό προεκλογικά και άλλα τώρα (μετεκλογικά), κι ας περνάνε άγριες μέρες και νύχτες οι ομογενείς μας εκεί επί κυβέρνησης Έντι Ράμα, όπως αποκάλυψε με πόνο ψυχής ο βουλευτής Κορυτσάς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Μειονότητας στο Αλβανικό Κοινοβούλιο Γρηγόρης Καραμέλος.

     Ήδη η όλη περιοχή έχει υποβαθμιστεί δραματικά, με κίνδυνο αλλοίωσης της εθνικής της φυσιογνωμίας, αφού απ’ τα μέσα Μαρτίου κι εντεύθεν εγκαταστάθηκαν στα εδάφη της Βορείου Ηπείρου χιλιάδες μετανάστες από την Τουρκία – μετά από συνεννόηση Ράμα-Ερντογάν – με αποτέλεσμα να έχουν κατακλυστεί από δομές φιλοξενίας οι περιοχές που πρόσκεινται στις συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα.

        Η Κακαβιά, η Καπεστίτσα, το Μαυρομάτι, οι Τρεις Γέφυρες και το Ρίπεσι αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλο πρόβλημα, όπως και τα χωριά Βουλιαράτες και Πέπελη του μειονοτικού δήμου Δρόπολης, όπως παραδέχτηκε προ μηνών ο πρόεδρος της ”Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου”, Δημήτρης Περδίκης.

     Εντωμεταξύ, στο θέμα της καταπάτησης των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών της Αλβανίας, γίνονται πράγματα και θαύματα όσο πλησιάζει η μέρα της απογραφής (εννιά χρόνια μετά την τελευταία, που κατέγραψε 25.000 Έλληνες μόνο στην Κορυτσά, αν και το αλβανικό κράτος τούς έβγαλε μόνο 2.000…).

     Η μέρα της απογραφής που έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, μετά την αναβολή που πήρε λόγω της πανδημίας του covid 19. Κι ενώ τα δυο τελευταία χρόνια (αρχής γενομένης απ’ την δολοφονία Κατσίφα τον Οκτώβριο του ’18,  με αποκορύφωση τους τελευταίους τέσσερις μήνες) οι καταγγελίες των Χιμαριωτών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο γύρω απ’ το θέμα της υφαρπαγής των περιουσιών τους…

      Παρ’ όλα αυτά, ενώ έχουν προηγηθεί απίστευτες βιαιοπραγίες σε βάρος ελληνικών σπιτιών στα χωριά ”Κρανιά” και ”Ηρακλής” της Β. Ηπείρου και – για καλή τύχη των ομογενών μας εκεί – έχουμε τον π. πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα να καταγγέλλει στα αλβανικά ΜΜΕ την υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τα πάθη των αδελφών μας με προκλητική αδιαφορία.

      Με προκλητική αδιαφορία και τηρώντας σιγή ιχθύος επί μακρόν, σε βαθμό που κινεί υποψίες για τα όσα εν κρυπτώ απεργάζεται με την κυβέρνηση Ράμα, ώστε να χαμηλώσουν οι τόνοι των Τσάμηδων σε βάρος των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

    Να χαμηλώσουν οι τόνοι των κατηγορούμενων για εθνική προδοσία Τσάμηδων, οι οποίοι από τριετίας βρήκαν τον πιο ένθερμο υπερασπιστή των διεκδικήσεών τους απ’ την Ελλάδα στο πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, όπως είχε ομολογήσει σε συνέντευξή του στην ”Telegraf” το ’17 ο Αλβανοσκοπιανός σύμβουλός του Σαμπρή Ντεμίρη ( που έχει φωτογραφηθεί τότε να κάνει με τις παλάμες του το σύμβολο του αλβανικού αλυτρωτισμού, τον ”δικέφαλο αετό”).

       Όπως καταλαβαίνετε, είναι μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση αυτή που διαμορφώθηκε για τους Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία και γι’ αυτό απαιτεί ενότητα στις τάξεις του Ελληνισμού. Του Ελληνισμού που δεινοπάθησε κυριολεκτικά στα χρόνια της δικτατορίας του Χότζα και δεν έχει πάψει ποτέ να διώκεται απ’ το επίσημο αλβανικό κράτος και την χρηματοδοτούμενη από ανθελληνικά κέντρα βουλγαρική και αλβανική προπαγάνδα.

       Την προπαγάνδα που διαστρεβλώνει πλήρως την ιστορία της ελληνικής παρουσίας εκεί, σε βαθμό που να δίνεται έμφαση – μέσω των αλβανικών ΜΜΕ – στους ισχυρισμούς εγκάθετων ”ιστορικών” ότι η Μοσχόπολη Κορυτσάς (ιδιαίτερη πατρίδα των εθνικών ευεργετών Γεωργίου και Σίμωνος Σίνα) πυρπολήθηκε από τους Έλληνες κι όχι απ’ τους Αλβανούς το 1916!..

      Είναι φανερό ότι θέλουν να χτυπήσουν το αειφόρο κλαδί του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου πανταχόθεν, αλλά – προς  ώρας -χωρίς αποτέλεσμα γιατί οι ρίζες των Ελλήνων εκεί είναι βαθιές, προαιώνιες. Κάτι που, ως φαίνεται, έχουν ξεχάσει οι ”πατριώτες” Ευρωβουλευτές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (πλην των κ.κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ και Στέλιου Κυμπουρόπουλου), για να κάνουν αυτό που έκαναν στην πρόσφατη κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.

   Τι έκαναν οι υπόλοιποι; Τι έκαναν οι κ.κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κύρτσος και Μανώλης Κεφαλογιάννης (που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής προετοιμασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ);

     Μα, ό,τι κάνουν οι εκάστοτε (πολιτικοί) χειροκροτητές των ”Καιόμενων” επαναστατημένων Βορειοηπειρωτών τόσα χρόνια. Ό, τι κάνει το κόμμα της  ΝΔ, που μας πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες για να έρθει στην εξουσία.

       Το κόμμα που ανέλαβε ως ”πατριωτικό” τη διακυβέρνηση της χώρας και κατάπιε αμάσητα στη συνέχεια όλα τα ”εθνικά ασύμφορα”, απ’ τη ”συμφωνία των Πρεσπών” ως  το… διαχεόμενο ανά την Ελλάδα μεταναστευτικό και το εκκολαπτόμενο με ορίζοντα Χάγης ”συνυποσχετικό” για τις διαφαινόμενες αιγαιοπελαγίτικες ”Πρέσπες”…

   Κατ’ εντολήν ποιου, άραγε, οι ως άνω Ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (πλην των δυο προαναφερθέντων που συνυπέγραψαν την πρόταση του ΕΛΚ” να μη ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με τα Τίρανα εφόσον δεν εκπληρωθούν στην πράξη οι γνωστοί 15 όροι της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου ”) επέλεξαν το δρόμο της αποχής στην κρίσιμη ψηφοφορία για τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού; 

       Κατ’ εντολή ποιου επέλεξαν τον δρόμο του Πόντιου Πιλάτου, αντί να στοιχηθούν με τους άλλους στηρίζοντας τις βασικές προϋποθέσεις που έθετε – όπως υποστήριζε ο πρωθυπουργός μέχρι πρότινος – η Ελλάδα για την είσοδο στην ΕΕ της Αλβανίας.

    Προϋποθέσεις που αφορούσαν κυρίως τον σεβασμό των εθνικών μειονοτήτων, την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων τους, αλλά και την προστασία της ελεύθερης έκφρασης στα αλβανικά ΜΜΕ, την προστασία ασύλου και τα θέματα εκλογικού νόμου, πληθυσμιακής απογραφής, καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

       Για όλα αυτά αρνήθηκαν να υπογράψουν οι ως άνω Ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης που έδειξε δυστυχώς με τη στάση του ότι προτιμά την… ”πολύφερνη” θέση του ως ”προέδρου της Επιτροπής προετοιμασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ”, από την ταπεινή της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομογενών μας.

       Των δικαιωμάτων τα οποία καταπατούνται βάναυσα από μια χώρα που ΔΕΝ έχει τα εχέγγυα να γίνει ευρωπαϊκή, όπως δεν τα έχει και η προστάτιδά της Τουρκία (βλ.”Γιατί η Τουρκία δεν είναι Ευρώπη”, infognomonpolitics.gr, 15/05/’20).

   Σημειωτέον ότι η επίμαχη τροπολογία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψηφίστηκε τελικά με ψήφους 388 έναντι 280. Όπερ σημαίνει ότι τα εκτελεστικά όργανα της Ένωσης έκριναν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ότι δε δικαιούται την είσοδο στην ΕΕ η Αλβανία, αν δεν ανταποκριθεί στα προαναφερθέντα προαπαιτούμενα. Και γι’ αυτό ανέβαλαν επ’ αόριστον την έναρξη συζητήσεων με την Αλβανία.

       Όλοι, πλην… ”Λακεδαιμονίων”, λοιπόν… Πλην της ΝΔ και μερίδας του ΚΙΝΑΛ, εν προκειμένω, που απείχαν απ’ την ψηφοφορία. Κατά τα άλλα, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν την τροπολογία, αν και πιθανολογώ ότι – αν ήταν κυβέρνηση – θα έκαναν (για να μην κακοκαρδίσουν τον Ράμα) ό,τι και η ΝΔ σήμερα.

       Η ΝΔ που – ενώ ”σφύριζε” πατριωτικά προεκλογικά – ”έκρουσε πρύμναν” μετεκλογικά, όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, με αποτέλεσμα να σχολιαστεί καυστικά και δικαιολογημένα απ’ τους Αριστερούς των… ”μειωμένων εθνικών αντανακλαστικών” η όλη ”πατριωτική” της στάση…

       Τα ”φύκια για μεταξωτές κορδέλες” που πούλησε ο Παπάς ”για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα”, όπως φάνηκε στην περίπτωση της περιβόητης ηχογράφησης της συνομιλίας του με τον Μιωνή, τα πούλησε η ΝΔ στους Βορειοηπειρώτες, παρά τις υποσχέσεις του αρχηγού της τον Μάιο του ’19.

       Παρά και τις προβοκατόρικες ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης σε βάρος της ελληνικής Ομογένειας, στην προσπάθεια να την χρησιμοποιήσει ως εξιλαστήριο θύμα για να ”ξεπλύνει” τις ανομίες της. Να την χρησιμοποιήσει και να την στοχοποιήσει αφήνοντάς την στο έλεος των Αλβανών εθνικιστών.

    Πώς; Μα με την μέθοδο παραποίησης οδικών πινακίδων, για παράδειγμα, σαν αυτές που δημοσιεύτηκαν στην αλβανική ιστοσελίδα ”Syri.net” και αφορούσαν την αλλοίωση οδικών πινακίδων κάποιων χωριών του Δήμου Φοινικαίων στην Βόρεια Ήπειρο, όπου η αλβανική γλώσσα παρουσιάζεται  δεύτερη μετά την ελληνική…

  Θύματα αυτής της βρώμικης ιστορίας, που είναι εξόφθαλμα προβοκατόρικη, έπεσαν οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας στους οποίους γύρισαν την πλάτη οι της ΝΔ Ευρωβουλευτές όχι από αδιαφορία ή κακή ενημέρωση, όπως νομίζει αφελώς ο Φρέντυ Μπελέρης (πρόεδρος του παραρτήματος Χιμάρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης ”Ομόνοια”).

     Το έκαναν υπολογιστικά, ως ”Ευρωπαίοι” εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, που κάνει – ως φαίνεται – παζάρια με τον Έντι Ράμα για το θέμα των Τσάμηδων και των διεκδικήσεών τους χρησιμοποιώντας ως ανταλλάγματα προς θυσία τους μόνιμα αδικημένους και περιθωριοποιημένους απ’ την Μάνα Ελλάδα ομογενείς μας.

         Η ιστορία όμως εκδικείται, όπως κι ο ”νεφεληγερέτης” Θεός, που δίνει το στίγμα της παρουσίας Του απονέμοντας Δικαιοσύνη στους αδικημένους αυτής της ζωής….

Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube