Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση 21 Ιουλίου 2020

FT : Πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

FT : Πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι Βρυξέλλες θα δανειστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Θα τα μοιράσουν στα κράτη-μέλη ως στήριξη από τον προϋπολογισμό. Πώς θα λειτουργήσει το Ταμείο. Πώς θα δοθούν τα χρήματα και πώς θα αποπληρωθεί το χρέος. Τα επόμενα βήματα.

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν επιτέλους σε συμφωνία για το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση των οικονομιών της περιοχής που έχουν πληγεί από την πανδημία, μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο, που δοκίμασαν τα όρια της ικανότητας του μπλοκ να ξεπεράσει τους εσωτερικούς πολιτικούς διχασμούς.

Καρπός των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που άρχισαν την Παρασκευή θα είναι ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα είναι συνδεδεμένο με τον επερχόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους 1,074 τρισ. ευρώ, γνωστό ως πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Ο τελικός συμβιβασμός είναι μια μετριασμένη εκδοχή αυτού που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει αρχικά από τους ηγέτες τον Μάιο. Το βασικό στοιχείο των επιχορηγήσεων στην προσπάθεια ανάκαμψης μειώθηκε σε 390 δισ. ευρώ, σημαντικά λιγότερα από τα 500 δισ. ευρώ που είχε συστήσει η Κομισιόν και προωθούσαν η Γερμανία και η Γαλλία.

Εντούτοις, εξακολουθεί να είναι μια συμφωνία-ορόσημο, παρά της σημαντικές αντιξοότητες, που θα δώσει στις Βρυξέλλες την πρωτοφανή εξουσία να δανειστεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια από τις αγορές και να τα μοιράσει ως στήριξη του προϋπολογισμού στα κράτη-μέλη.

Παρακάτω παρατίθεται το πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο και τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια για να «τρέξει».

Πώς θα λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης;

Η βασική πρόταση, που ονομάζεται Next Generation EU (NGEU), προβλέπει πως η Κομισιόν θα δανειστεί έως και 750 δισ. ευρώ στις χρηματαγορές.

Περίπου 390 δισ. ευρώ από τα χρήματα αυτά θα κατανεμηθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, με τα υπόλοιπα να έρχονται υπό τη μορφή δανείων για να διευκολυνθεί η ανάκαμψη στα κράτη-μέλη.

Το βασικό στοιχείο των επιχορηγήσεων αυτών -αξίας 312,5 δισ. ευρώ- ονομάστηκε Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility) και σε αυτό έχουν επικεντρωθεί περισσότερο τα κράτη-μέλη.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προετοιμάσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης, δεσμευόμενα για μεταρρύθμιση των οικονομιών τους, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» το μερίδιο της χρηματοδότησης που τους αναλογεί, το οποίο θα διανεμηθεί από το 2021 έως το 2023.

Τα υπόλοιπα 77,5 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν τα κανονικά προγράμματα του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Πώς θα δοθούν τα χρήματα;

Οι κανόνες που καθορίζουν το πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα μεταξύ των χωρών καθώς και οι μηχανισμοί επίβλεψης που θα διασφαλίζουν πως τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, ήταν από τα πιο ακανθώδη θέματα στη Σύνοδο, όπως και το μέγεθος του ίδιου του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube