Weather Icon

FT : Παιχνίδια εξουσίας της Τουρκίας στη Μεσόγειο

FT : Παιχνίδια εξουσίας της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Οι αντικρουόμενες διεκδικήσεις και η απομόνωση της Άγκυρας. Γιατί οι ενέργειές της απειλούν επενδύσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρώπης χαμογέλασε για την κάμερα καθώς πετούσε με ελικόπτερο πάνω από τα διαφιλονικούμενα ύδατα της Κύπρου στο τέλος Ιουνίου. Δεμένος δίπλα στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, ο Τζοσεφ Μπορέλ σηματοδοτούσε τη στήριξή του για το νησί και τους συμμάχους του, στην αντιπαράθεση με την Τουρκία για την πρόσβαση στα τεράστια αποθέματα αερίου της περιοχής.

Από κάτω τους, το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Yavuz παρακολουθούσε ένα οικόπεδο για το οποίο δόθηκε άδεια στη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total και την ιταλική Eni –μια εμπορική συμφωνία που η Άγκυρα θεωρεί άκυρη. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας κατέκρινε την πτήση του κ. Μπορέλ χαρακτηρίζοντάς την «άσχημη πρόκληση».

Όσο περισσότερο η Τουρκία παίζει έναν αποφασιστικό ρόλο, τόσο περισσότερο θα καθίσταται πολύτιμη και αδύνατον να αγνοηθεί από τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή».

 

Εν τούτοις, η ίδια η Άγκυρα επίσης κατηγορείται ότι συμπεριφέρεται με προκλητικό τρόπο. Υπό την καθοδήγηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια αυξανόμενα δυναμική αντίδραση στην εξαίρεσή της από τις περιφερειακές προσπάθειες για την εκμετάλλευση των πηγών αερίου της περιοχής, που αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης από τουλάχιστον οκτώ χώρες, από τη Λιβύη, μέχρι την Αίγυπτο, μέχρι το Ισραήλ. Οι παρεμβάσεις απειλούν επενδύσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια.

«Σκίζουμε και πετάμε στα σκουπίδια τους χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου που μας φυλακίζουν στην ηπειρωτική μας χώρα», διακήρυξε τον Ιούνιο ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Η περιοχή μπορεί δυνητικά να γίνει ένα από τα τελευταία μεγάλα πεδία ορυκτών καυσίμων –με άφθονο αέριο για να προμηθεύσει τις ενεργειακά φτωχές χώρες γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου και με αρκετό ακόμα για να εξάγει. Όντας υποαναπτυγμένη και υποερευνημένη για δεκαετίες, η ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου τα τελευταία δέκα χρόνια έχει δημιουργήσει προοπτική για μεταμόρφωση των ενεργειακών προμηθειών στην περιοχή καθώς και για δημιουργία συμμαχιών μεταξύ χωρών που κάποτε μπορεί να θεωρούνταν αδιανόητο.

Η Αίγυπτος και το Ισραήλ συνεργάζονται. Η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλοι πιστεύουν πως μπορούν να εκμεταλλευτούν το αέριο και αυτό θα τους βοηθήσει να απεξαρτήσουν τις οικονομίες τους από άλλα εξαιρετικά επιβαρυντικά για το περιβάλλον καύσιμα όπως ο άνθρακας. Ο αρχικός στόχος είναι να παρασχεθεί το καύσιμο για να δοθεί ώθηση στην αναπτυσσόμενη οικονομία της Αιγύπτου. Μακροπρόθεσμα, ορισμένα στελέχη του τομέα της ενέργειας πιστεύουν πως θα μπορέσουν να στείλουν αέριο στη νότια Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube