Weather Icon

Επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αθήνα στη σωστή συγκυρία: Να υπάρξει, όμως, αποτέλεσμα

Επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αθήνα στη σωστή συγκυρία: Να υπάρξει, όμως, αποτέλεσμα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπως ανακοινώθηκε,  μεταβαίνει στις 14 Ιουλίου στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα μερικές ημέρες μετά την εκεί μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τις εξελίξεις και τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας. Σε σχέση με τα όσα είπε βρισκόμενος στην Αθήνα ο Κύπριος ΥΠΕΞ, θα επισημάνουμε αυτό που τόνισε ότι «Ελλάδα και Κύπρος είχαν από καιρό επισημάνει ότι η πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία θα οδηγούσε σε πρωτοφανή κλιμάκωση της αναθεωρητικής συμπεριφοράς της». Πρόσθεσε περαιτέρω ότι η συζήτηση που θα γίνει στις 13 Ιουλίου στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις «δεν θα είναι το τέλος αλλά η απαρχή για τον καθορισμό της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Αυτό το τελευταίο παραπέμπει και σε όσους θεωρούν πως θα υιοθετηθούν νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτός ο δρόμος και προφανώς θα είναι μακρύς και δύσκολος. Αλλά είναι και αναγκαίος να τον βαδίσουμε. 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ με τη μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αθήνα θεωρούμε ως κίνηση γίνεται στη σωστή χρονική συγκυρία. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, με την Τουρκία να ενεργεί εκτός ορίων και επικίνδυνα επιβάλλεται να υπάρξει συντονισμός ενεργειών αλλά και καθορισμός κοινής τακτικής. Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να κινηθούν από κοινού και να δράσουν από κοινού. Θεωρούμε πως όπως η κατοχική Τουρκία αντιμετωπίζει ενιαία τον Ελληνισμό, από τον Έβρο μέχρι και την Κύπρο, έτσι και ο Ελληνισμός πρέπει να αντιμετωπίζει τους Τούρκους. Ως ενιαία δύναμη να σχεδιάζει και να ενεργεί. Να σχεδιάζει, να αποφασίζει και να εφαρμόζει από κοινού. Είμαστε δυο χωριστά κράτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να δρούμε μαζί σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Άλλωστε δεχόμαστε την επίθεση, την επεκτατική δραστηριότητα της κατοχικής Τουρκίας και θα πρέπει να αντιδράσουμε. Ενώνοντας δυνάμεις και δυνατότητες.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως ενόψει αυτών των συζητήσεων, αν και οι στιγμές είναι κρίσιμες, αποτελούν ευκαιρία να διεξαχθούν συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης. Για το τι θέλουμε και επιδιώκουμε ως Ελληνισμός. Τι δυνατότητες έχουμε, ως Ελλάδα και Κύπρος. Τι δυνατότητες υπάρχουν αξιοποιώντας τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, που έχουν συγκροτηθεί με χώρες της περιοχής μας. Αξιοποιώντας την ιδιότητά μας ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία οι κίνδυνοι, ενόψει της τουρκικής επιθετικότητας, είναι μεγάλοι. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, ούτε να αδρανήσουμε ούτε και να υποβαθμίσομε τους κινδύνους. Βεβαίως, για να είμαστε σωστοί, την τελευταία περίοδο η ίδια η Τουρκία δεν… επιτρέπει στην ελληνική πλευρά να υποβαθμίσει τη συμπεριφορά της και τους σχεδιασμούς της. Άλλωστε, η Άγκυρα συνήθως όποτε εξαγγέλλει επόμενα βήματα τα υλοποιεί. Αυτό το βιώνουμε διαχρονικά. Η απάντηση σε αυτή την πολιτική είναι ο συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας. Αυτά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Αναστασιάδη στην Αθήνα. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube