Weather Icon

Ενέκρινε τη συμφωνία για East Med η Βουλή της Κύπρου – Δύο αποχές

Ενέκρινε τη συμφωνία για East Med η Βουλή της Κύπρου – Δύο αποχές

Την κύρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας αναφορικά με σύστημα αγωγών για τη μεταφορά Φυσικού Αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκής αγορές, υπερψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Με 45 ψήφους υπέρ και δύο αποχές (Κίνημα Οικολόγων), η Ολομέλεια ενέκρινε τη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό East Med, που είχε υπογραφεί στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών και δύναται να μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η κύρωση γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 169(2) του συντάγματος της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας αναφορικά με σύστημα αγωγών για τη μεταφορά Φυσικού Αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών, η υπό αναφορά συμφωνία υπεγράφη στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου 2020 μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ.  Η Ελληνική Δημοκρατία έχει επικυρώσει τη συμφωνία, ενώ του Ισραήλ βρίσκεται στη διαδικασία επικύρωσής της. Στην εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνονται πρόνοιες, οι οποίες επιτρέπουν στην Ιταλική Δημοκρατία να την υπογράψει, όταν θα είναι έτοιμη.

Η συμφωνία καθορίζει διάφορα θέματα μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, όπως είναι οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες, θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας και εγκαθιδρύει κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ των εν λόγω χωρών για παρακολούθηση και διεκπεραίωση των εργασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία του υπό αναφορά έργου. Περαιτέρω, θα εκπονηθούν τέσσερις μελέτες, εκ των οποίων η πρώτη αφορά τις θαλάσσιες επισκοπήσεις και οι υπόλοιπες τρεις τις λεπτομερείς τεχνικές μελέτες (Front-End Engineering Design ή FEED) τόσο για τις χερσαίες εγκαταστάσεις, όπως είναι οι αγωγοί και σταθμοί μετατροπής όσο και για την τεχνική μελέτη FEED για τον υποθαλάσσιο αγωγό καθ’ αυτόν.

Πηγή: Philenews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube