Weather Icon

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης με αμοιβαια απόσυρση πλοίων

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης με αμοιβαια απόσυρση πλοίων

Κλίμα αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας διαμορφώνεται στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο με αμοιβαία απόσυρση αριθμού πολεμικών πλοίων των δύο χωρών από τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται ανεπτυγμένα τις τελευταίες ημέρες. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κάποιες μονάδες του τουρκικού στόλου κινούνται προς τις βάσεις τους, δείγμα ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν συνέχισε και σήμερα την ρητορική των προκλήσεων και των απειλών

Σύμφωνα με πηγές του militaire.gr η εικόνα που μεταφέρεται είναι αυτή μιας σταδιακής αποκλιμάκωσης και μερικής απόσυρσης του στόλου, προφανώς έπειτα από κάποιου είδους συμφωνία και συνεννόηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρώτοι οι Τούρκοι απομάκρυναν με τους Τούρκους δύο πολεμικά πλοία για να ακολουθήσει ανάλογη κίνηση από τον ελληνικό στόλο.

Σε κάθε περίπτωση οι μονάδες του ελληνικού στόλου θα παραμείνουν στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την Αττάλεια, όπου και βρίσκεται αγκυροβολημένο το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis, αλλά και δύο φρεγάτες. Αυτές σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έχουν αγκυροβολήσει από το πρωί ανοιχτά της Αττάλειας.

Το κλίμα που μεταφέρεται είναι ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σε επιφυλακή, αφού η δέσμευση της επίμαχης περιοχής για έρευνες συνεχίζει να είναι σε ισχύ.  «Η NAVTEX των Τούρκων είναι σε ισχύ και συνεπώς και εμείς παραμένουμε σε κατάσταση ετοιμότητας», λένε οι ίδιες πηγές σύμφωνα με το δημοσίευμα.

“Βγείτε στο πεδίο ή ελάτε για διαπραγμάτευση”

Νωρίτερα πάντως σήμερα ο τούρκος πρόεδρος είχε επαναλάβει τις απειλές προς την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά “βγείτε στο πεδίο,  διαφορετικά “αρχίστε τις διαπραγματεύσεις”.

«Οσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα. Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις”, ανέφερε ο Τ. Ερντογάν.

Νωρίτερα είχε επαναλάβει την γνωστή τουρκική ρητορική ότι “εμείς δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος, τους φυσικούς πόρους κανενός, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας”.

Στην ίδια πάντα λογική, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι “από το Ιράκ στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε την δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε”.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube