Ελλάδα και Κύπρος απαντούν στην Τουρκία με αντι-NAVTEX για το Καστελόριζο

Ελλάδα και Κύπρος απαντούν στην Τουρκία με αντι-NAVTEX για το Καστελόριζο

(Φωτ.: ΓΕΕΘΑ)

Διπλωματικό πυρετό σε Αθήνα και Λευκωσία έχει προκαλέσει η τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε χθες από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας για σεισμογραφικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.

Έτσι, σε μια προσπάθεια να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στην τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εξέδωσαν αντι-NAVTEX δεσμεύοντας ακριβώς την ίδια περιοχή.

Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα έχει από χθες προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ ελληνικά πολεμικά πλοία είναι στην περιοχή. Παράλληλα, σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται μονάδες του στρατού ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε τουρκικά ύδατα η NAVTEX
Από την άλλη πλευρά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτός από τα ελληνοτουρκικά, θα συζητηθούν τα ζητήματα της Λιβύης, της Συρίας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανακοίνωση-απάντηση στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε ότι η οδηγία/προειδοποίηση προς ναυτιλλομένους που εκδόθηκε για το «Oruç Reis» είναι στην υφαλοκρηπίδα που έχει δηλώσει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη.

Επίσης, όπως είπε, αφορά συγκεκριμένο «τεμάχιο» για το οποίο έχει δοθεί άδεια στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ), και στο οποίο τον Οκτώβριο του 2018 επί περίπου δύο εβδομάδες το «Barbaros» έκανε σεισμικές έρευνες συνοδεία τουρκικής φρεγάτας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα και αναφέρει πως δεν έχουν σχέση με το διεθνές δίκαιο. Καλεί δε την Αθήνα σε διάλογο, διαμηνύοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα συνεχίζει να υποστηρίζει τα δικαιώματά της.

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός ότι το Καστελόριζο, που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από την Ανατολία και 580 χλμ. από την Ελλάδα, δεν μπορεί να «κλείνει» μια ολόκληρη περιοχή.

pontos-news.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube