REAL TIME |

Weather Icon
Αίγυπτος , Ελλάδα 17 Ιουλίου 2020

Ελλάδα και Αίγυπτος κοντά σε συμφωνία για την ΑΟΖ

Ελλάδα και Αίγυπτος κοντά σε συμφωνία για την ΑΟΖ

Ελλάδα και Αίγυπτος φαίνεται να βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

“Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τον ορισμό της ΑΟΖ πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της”, δήλωσε ο Έλληνας Πρεσβευτής στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης στην εφημερίδα Al-Ahram.

«Είμαστε κοντά, πολύ κοντά», σημείωσε ο Έλληνας πρέσβης.

Παράλληλα, ο Γαριλίδης τόνισε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να συνεχίσει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της.

“Εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις Οθωμανικές ιδέες της, τότε η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω οικονομική συνεργασία”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη Λιβύη και το ρόλο που προσπαθεί να διαδραματίσει η Τουρκία, ο Γαριλίδης υποστήριξε ότι η Τουρκία επιθυμεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πολλές μεσογειακές χώρες.

Τέλος, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να συνάψει συμφωνίες, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία το ενδεχόμενο οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) για τις δυο χώρες, εάν το άλλο κόμμα είναι πρόθυμο, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τον προηγούμενο μήνα, όπως μεταδίδει το Greek City Times.

“Εάν η Τουρκία θέλει να κάνει μια συμφωνία παρόμοια με αυτή Ελλάδας-Ιταλίας, είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε”, ανέφερε ο Χατζηδάκης σε tweet.

«Αν δεν το κάνει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις της, τόσο στον Έβρο (χερσαία σύνορα) όσο και με τον EastMed (αγωγός). Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε τη χώρα μας ανυπεράσπιστη”, πρόσθεσε.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της.

Η δήλωση πραγματοποιήθηκε όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ορισμένα από τα νησιά της Ελλάδας δεν έχουν ”ηπειρωτικά ράφια” που τους δίνουν το δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, όπως και με το Δίκαιο της Θάλασσας του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο η Τουρκία είναι μία από τις 15 μόνο χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο που δεν αναγνωρίζουν.

“Λέμε ότι δεν μπορούν όλα τα νησιά να έχουν υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα, τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική χώρα και βρίσκονται πιο κοντά στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τουρκική τηλεόραση.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: greekcitytimes.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube