Weather Icon

Ελλάδα, Γαλλία και Αίγυπτος «υψώνουν τείχος» στα σχέδια Ερντογάν- Σε πολεμική ετοιμότητα το Κάιρο- Επιφυλακή στην Αθήνα- Ενισχύει το Παρίσι την παρουσία του στην περιοχή

Ελλάδα, Γαλλία και Αίγυπτος «υψώνουν τείχος» στα σχέδια Ερντογάν- Σε πολεμική ετοιμότητα το Κάιρο- Επιφυλακή στην Αθήνα- Ενισχύει το Παρίσι την παρουσία του στην περιοχή

Με μια εντυπωσιακή σε μέγεθος και ποιότητα μέσων άσκηση και καταιγισμό πυρών οι Αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έστειλαν εμφατικό μήνυμα στην Άγκυρα τι πρόκειται να αντιμετωπίσει εάν επιχειρήσει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της χώρας στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή.

Είχε προηγηθεί ανάλογο μήνυμα της Αθήνας προς τους γείτονες με την Ελληνική άσκηση υψηλού συμβολισμού Νότια της Καρπάθου. Τόσο οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις όσο και οι Αιγυπτιακές δεν επέλεξαν τυχαία ως στόχο παροπλισμένο πλοίο το οποίο φρόντισαν να στείλουν στο βυθό με χρήση πυραύλων και τορπιλών.

Την ίδια ώρα τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Παρίσι αφού η Γαλλία δείχνει έτοιμη και αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή. Να λειτουργήσει ως ηγέτιδα δύναμη στη Μεσόγειο απέναντι στις Τουρκικές αξιώσεις για κυριαρχία από τη Λιβύη έως τη Συρία και το Ιράκ και φυσικά στην αμφισβήτηση συνθηκών και συμφωνιών που αφορούν το Αιγαίο και τα Ελληνικά νησιά.

Μια ‘’ανάσα’’ από τα σύνορα με τη Λιβύη την μεγάλη άσκηση-μήνυμα της Αιγύπτου παρακολούθησε ο πρόεδρος Σίσι.Το σενάριο προέβλεπε αεροναυτικές επιχειρήσεις και απόβαση στην ακτή. Εντυπωσιακά ενισχυμένες τα τελευταία χρόνια οι Αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με μαχητικά Rafale,Mirage και F-16, φρεγάτες Fremm και ελικοπτεροφόρα αμφίβιων επιχειρήσεων Mistral,με την άσκηση DECISIVE 2020 έδειξαν τα «δόντια» τους στην Τουρκία και την αναγκάζουν να σκεφτεί καλύτερα το κόστος μιας ενδεχόμενης επιθετικής ενέργειας στην περιοχή ειδικά μετά το ‘’σοκ’’ της επίθεσης στην αεροπορική βάση AlWatiya.

Tαυτόχρονα η Αθήνα έχει αυξήσει σε υψηλό επίπεδο την επιφυλακή της σε αέρα και θάλασσα ειδικά έπειτα από την ‘’περίεργη’’ κινητικότητα σε Τουρκικούς ναυστάθμους και αεροπορικές βάσεις των γειτόνων. Περισσότερα πλοία στο Αιγαίο, υψηλότερες ετοιμότητες στις Πολεμικές Μοίρες και κάθε Τουρκική κίνηση στρατιωτικών μέσων στο ‘’μικροσκόπιο’’.

Τα Γαλλικά συμφέροντα, ενεργειακά και όχι μόνο, η στενή στρατιωτική συνεργασία με την Αίγυπτο, οι μεγάλες επενδύσεις από το Κάιρο σε Γαλλικά όπλα αλλά και οι άριστες σχέσεις Γαλλίας-Ελλάδας εν αναμονή πιθανότατα ανακοινώσεων σε ανώτατο επίπεδο για την απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό των ψηφιακών φρεγατών Belh@ra βάζουν το Παρίσι στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Η αναμενόμενη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για τις Belhara θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα περιοριστεί μόνο στις φρεγάτες αλλά ενδεχομένως να είναι μια συνολική στρατιωτική συμφωνία η οποία θα προβλέπει ενισχυμένη παρουσία των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή. Εδώ και αρκετό καιρό έχουν πραγματοποιηθεί διερευνητικές συζητήσεις για μόνιμη παρουσία Γαλλικών πολεμικών πλοίων όχι απλά στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά στην ‘’καρδιά’’ του Αιγαίου όπως και Γαλλικών Rafale ή Mirage σε βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα φυσικά υπάρχουν αλλά και έντονη διάθεση για συνεργασία η οποία όπως εκτιμά η Αθήνα είναι αυτή που θα γείρει την πλάστιγγα και οι δύο χώρες θα ενισχύσουν έμπρακτα τους ήδη στενούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί.

Το επόμενο βήμα που θα ‘’σφραγίσει’’ τον άξονα Παρίσι-Αθήνα-Κάιρο αναμένεται να είναι η διεξαγωγή μεγάλης άσκησης πιθανότατα στην περιοχή της Κρήτης με συμμετοχή Ελληνικών,Γαλλικών και Αιγυπτιακών δυνάμεων. Θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες μια αναβαθμισμένη ΜΕΔΟΥΣΑ με τις τρεις χώρες να συμμετέχουν με σημαντικό αριθμό δυνάμεων και να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Εκτός κι αν η Άγκυρα αποφασίσει νωρίτερα να ανοίξει τον ‘’ασκό του Αιόλου’’ και αναγκάσει τις τρεις χώρες να διαμορφώσουν ανάλογα τη στάση τους.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube