Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 25 Ιουλίου 2020

Έκτακτη συνάντηση Ερντογάν – Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη

Έκτακτη συνάντηση Ερντογάν – Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη

Τον πρωθυπουργός Φάγεζ αλ-Σάρατζ της Λιβύης δέχτηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με την συνομιλία των δύο αρχηγών να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Η συνάντηση δεν ήταν στο πρόγραμμα του Ταγίπ Ερντογάν.

Τη συνάντηση ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία σε ανάρτηση στο Twitter:

Υπενθυμίζεται πως τα στρατεύματα του Σάρατζ είναι έτοιμα να καταλάβουν την στρατηγικής σημασίας πόλη της Σύρτης και την αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα. Αυτό όμως θα σήμαινε για την Αίγυπτο υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής», όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΑιγύπτουΑλ Σίσι. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τις κρίσιμες εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σύρτης. Ο Αλ Σίσι φοβάται επίσης ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να προελάσουν από εκεί στη μεθόριο Λιβύης-Αιγύπτου.

Να σημειωθεί πως οι ηγέτες των τοπικών φυλών της Λιβύης αλλά και η εξόριστη κυβέρνηση στο Τομπρούκ έχουν ζητήσει ανοιχτά την παρέμβαση της Αιγύπτου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Deutsche Welle.

Την ίδια ώρα υπόψιν ο Γερμανός ΥΠΕξ Χάικο Μαας επέκρινε τόσο «τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» όσο και την απόφαση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.

Οι αποφάσεις για στρατιωτικές επιχειρήσεις ενέχουν πάντα τον κίνδυνο κλιμάκωσης, επισήμανε ο Χάικο Μάας, ενώ μαζί με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια από την Αθήνα, τη Τρίτη κάλεσαν για αποστρατωτικοποιημένες ζώνες γύρω από τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube