Weather Icon
Αυστραλία , Κίνα 6 Ιουλίου 2020

Drew Pavlou, ο κυπριακής καταγωγής αυστραλός φοιτητής αντιμέτωπος με το κινεζικό καθεστώς

Drew Pavlou, ο κυπριακής καταγωγής αυστραλός φοιτητής αντιμέτωπος με το κινεζικό καθεστώς
Eπειδή οργάνωσε μία μικρή καθιστική διαμαρτυρία ο 21χρονος φοιτητής τέθηκε σε αναστολή από το Πανεπιστήμιο του Queensland υπό την πίεση της Κίνας. Αντεπιτίθεται.
Δύσκολο να πιάσει κανείς στο τηλέφωνο τον Drew Pavlou. Από email σε sms το τηλεφωνικό ραντεβού αναβάλλεται τρεις φορές. Συχνά διαμαρτύρεται για αυτό: αντί να παίζει playstation, όπως κάθε νεαρός της ηλικίας του, δίνει συνεντεύξεις στα ΜΜΕ απ’ όλο τον κόσμο. Όταν όμως δύο εβδομάδες αργότερα απαντάει επιτέλους είναι ένας χείμαρρος ατόφιας ενέργειας, ένα μείγμα αφελούς πάθους και υγιούς θυμού σαν χαρακτήρας βγαλμένος από ταινία του Σκορσέζε.
Συνοπτικά, η ιστορία του είναι τρελή και απίθανη: νεαρός από το πουθενά, αόριστα «ανθρωπιστής», αυτός ο Αυστραλός φοιτητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Queensland (UQ) απεβλήθη για δύο χρόνια από το πανεπιστήμιο του επειδή διοργάνωσε στις 24 Ιουλίου 2019 μία μη βίαιη καθιστική διαμαρτυρία, συγκεντρώνοντας μόλις είκοσι φοιτητές, προς υποστήριξη των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ. Έκτοτε, οι Κινέζοι διπλωμάτες τον αποκάλεσαν “αποσχιστή” και “φασίστα”. Λαμβάνει ανώνυμες απειλές για την ζωή του και το πανεπιστήμιο προσέλαβε επώνυμους δικηγόρους για να υπερασπιστεί την απόφασή του να τον αποβάλει.
Αλλά ο Drew δεν είναι ο επικίνδυνος ταραξίας που θέλει να παρουσιάσει η το UQ. Καμμία σχέση με τους επαγγελματίες του κλεισίματος των αμφιθεάτρων και των πανεπιστημιακών ταραχών α λα γαλλικά είναι μάλλον μια κλασσική περίπτωση “νεαρού πανεπιστημιακού πολιτικού” των αγγλοσαξονικών πανεπιστημίων σύμφωνα με τα λόγια ενός διπλωμάτη. “Πάντα με ενδιέφερε η πολιτική” παραδέχεται. “Αλλά η πρώτη εκδήλωση της ζωής μου ήταν στην πραγματικότητα εκείνη της 24ης Ιουλίου! “
Όλα ξεκινούν λοιπόν στα μέσα του καλοκαιριού του 2019 από μία χούφτα φοιτητές που ήρθαν να καθίσουν στο γκαζόν του UQ, στο Μπρίσμπεϊν, στη δυτική ακτή της Αυστραλίας. Απλώς κρατούν πλακάτ που υποστηρίζουν τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ και καταγγέλλουν τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ( ΛΔΚ ). Πολύχρωμα κασκόλ, σορτς και μακριά μαλλιά, τίποτα αξιομνημόνευτο, αυτή η μικρή πρωτοβουλία θα έπρεπε να είχε ήδη ξεχαστεί. Ωστόσο, αρκετές εκατοντάδες φοιτητές και Κινέζοι υπήκοοι έρχονται να τους βρουν εκείνη την ημέρα για να τους εξαναγκάσουν να σταματήσουν την διαμαρτυρία.
Όπως πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αυστραλίας, το Πανεπιστήμιο του Queensland είναι ένας προορισμός επιλογής για νέους από την ηπειρωτική Κίνα. Οι 7.000 έως 10.000 Κινέζοι φοιτητές στο UQ αντιπροσωπεύουν το 40 έως 50% των ξένων φοιτητών και η φοιτητική ένωση τους έχει περισσότερα από 2.000 μέλη. Πάνω απ ‘όλα, τα δίδακτρα τους φέρνουν στο πανεπιστήμιο 150 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας ετησίως (περίπου 91 εκατομμύρια ευρώ), τα οποία προστίθενται στα κονδύλια που λαμβάνονται απευθείας από την κινεζική κυβέρνηση μέσω ενός Ινστιτούτου “Κομφούκιος” και εταιρειών που χρηματοδοτούν τέσσερα μαθημάτα και αρκετά ερευνητικά έργα. “Το πανεπιστήμιο εξαρτάται από την κινεζική κυβέρνηση ως προς το 20% των συνολικών εσόδων του”, λέει ο Drew.
H παρέμβαση του κινέζου προξένου Xu Jie
Η αρνηση των διαδηλωτών να σταματήσουν την καθιστική διαμαρτυρία τους εξελίσσεται σε μάχη. “Μας επιτέθηκαν”, λέει ο Drew – τα βίντεο μαρτυρούν τη βία των Κινέζων αντιδιαδηλωτών. “Ήταν μεταξύ 200 και 300 και στο τέλος 500 με 600. Και μερικοί ήταν πολύ βίαιοι. Ο στόχος τους ήταν να δείξουν την δύναμη τους , να στείλουν ένα μήνυμα στους ανθρώπους του πανεπιστημίου μου, στο Queensland και στην Αυστραλία: εάν υπερασπιστείτε το Χονγκ Κονγκ, η κινεζική κυβέρνηση θα σας βάλει στο στόχαστρο. Ο Drew είναι πεπεισμένος ότι πίσω από τους κινεζικούς φοιτητικούς συλλόγους που δημιούργησαν τα επεισόδια, στην πραγματικότητα είναι ο Κινέζος πρόξενος στο Μπρίσμπεϊν, ο Xu Jie, ο οποίος κινούσε τα νήματα. “Μερικοί από αυτούς που μας επιτέθηκαν μοιάζαν τριαντάρηδες. Δεν ήταν φοιτητές. Τους έστειλαν από το προξενείο για να μας επιτεθούν. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 15 Ιουλίου 2019, το Πανεπιστήμιο είχε τιμήσει τον πρόξενο Xu με τον τίτλο του “επισκέπτη καθηγητή”, ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς με την Κίνα.
Το θέμα έπρεπε να είχε τελειώσει εκεί. Όμως, αμέσως μετά, τα Κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης ονόμασαν τον Drew Pavlou ως τον κύριο υποκινητή της διαμαρτυρίας. Και την επόμενη μέρα, ο πρόξενος Xu Jie, κατά τα πρότυπα των διπλωματών-πολεμιστών της ΛΔΚ ανέβασε στον ιστότοπο του προξενείου του Μπρίσμπεϊν μία δήλωση συγχαρητηρίων των κινεζικών φοιτητικών συλλόγων για την “πατριωτική τους συμπεριφορά” και καταγγέλλοντας τον Drew και τους φίλους του ως “αποσχιστές”. Παράξενη κατηγορία για Αυστραλούς πολίτες που διαδηλώνουν στην Αυστραλία όχι για την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ, αλλά για την υποστήριξη ειρηνικών διαδηλώσεων στην πρώην βρετανική αποικία και κατά της κινεζικής επιρροής στα πανεπιστήμια της Αυστραλίας … Η διατύπωση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα στο λεξιλόγιο του Κομμουνιστικού.Κόμματος της Κίνας το οποίο όρισε τον “αποσχισμό” ως ένα από τα “πέντε δηλητήρια”, που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας. Το Πεκίνο αποκαλεί έτσι τους διαδηλωτές για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, παρ’ όλο που δεν πρόκειται για αιτήματα ανεξαρτησίας. “Θεωρείται έγκλημα που τιμωρείται με θανατική ποινή”, μας λέει θυμωμένος o Drew που δεν καταλαβαίνει γιατί έγινε αντικείμενο τόσο σοβαρής κατηγορίας.
Αντικείμενο προσωπικής στόχευσης, ο νεαρός άρχισε να παρενοχλείται στα κοινωνικά δίκτυα και να λαμβάνει ανώνυμες απειλές θανάτου. “Ήταν πραγματικά τρομακτικές απειλές για την ζωή μου” προσθέτει. «Όλοι μου έλεγαν, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου ότι πρέπει να σταματήσω, ότι το πράμα είχε πάει πολύ μακριά. Αλλά δεν είναι στη φύση μου, φίλε. Δεν γινόταν να σταματήσω. Δεν θα με υποτάξουν. Είμαστε στην Αυστραλία! Έχουμε ελευθερία έκφρασης. Μπορώ να μιλήσω για τις τρομερές φρικαλεότητες αυτής της κυβέρνησης και δεν δέχομαι εκφοβισμούς από κανένα γκάνγκστερ.”
Πέσανε σε λάθος τύπο !
Ο Drew είναι χοντροκέφαλος. Το ‘χει λέει από τον παππού του, έναν Κύπριο “αντιφασίστα”, “που πολεμούσε τον ναζισμό”, “φυλακισμένος για τέσσερα χρόνια” και τους γονείς του, έμποροι μετανάστες που ήρθαν στην Αυστραλία χωρίς να μιλάνε γρι αγγλικά. Στη μέση της κλήσης, κάποιος τον διακόπτει: “Είμαι ακόμα στο τηλέφωνο! φωνάζει. Ο σκύλος του γαβγίζει, μιλά δύο φορές δυνατά στο ακουστικό για να συνεχίσει να ακούγεται. Με τέτοιο οικογενειακό υπόβαθρο γίνεσαι πιο σκληρός και πιό δυνατός, δεν υποχωρείς ποτέ. Το 99% των μαθητών θα τα παρατούσαν από φόβο. Πέσανε όμως σε λάθος τύπο.
Η υπόθεση κατέληξε σε υποδειγματική περίπτωση του εφέ Streisand. Η δυσανάλογη αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου του Queensland έχουν κάνει τον Drew star στην Αυστραλία και τον αγγλόφωνο κόσμο. Αντί να τα μαζέψει ο νεαρός επένδυσε «100%» στην υπόθεση, διοργανώνοντας νέες συγκεντρώσεις για το Χονγκ Κονγκ, αλλά και για το Θιβέτ και τους Ουιγούρους, μια μουσουλμανική μειονότητα στην Κίνα, της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες μέλη είναι κλεισμένα σε καταυλισμούς στη δυτική Κίνα. Εχει γίνει το μαύρο πρόβατο της διοίκησης του πανεπιστημίου του, καταγγέλλοντας το καθημερινά στο στο Twitter και τώρα στα μεγαλύτερα ΜΜΕ τους συνδέσμους του Πανεπιστημίου του Queensland με την Κίνα. Μερικές φορές με χιούμορ και ιδιαίτερα προσβλητικές εκφράσεις. Τώρα η Λαική Δημοκρατία της Κίνας, τον συγκρίνει με τον Αδόλφο Χίτλερ, παρομοιάζοντας τον με τους πραξικοπηματίες της μπυραρίας του Μόναχο όπως γράφει στην ανοιχτή επιστολή του ο πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο !
Τον Μάιο, η διοίκηση του UQ απάντησε με αποβολή του για δύο χρόνια κατηγορώντας τον ότι “αμαύρωσε την φήμη του πανεπιστημίου”, καλώντας δύο από τις πιο διάσημες νομικές εταιρείες της χώρας να επικαλεστούν αυτήν την απλή υπόθεση ακαδημαϊκής πειθαρχίας. Ο Drew τώρα αντεπιτίθεται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κουίνσλαντ, για να ακυρώσει την αποβολή του. “Θέλω να αθωωθώ πλήρως. Οι άνθρωποι μου λένε γιατί θέλω να επιστρέψω στο UQ. Σου φέρθηκαν σαν να είσαι σκατά! Καλύτερα να γραφτείς στο Χάρβαρντ, θα σε πάρουν τώρα που έγινες διάσημος ακτιβιστής. ” Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που παλεύω.”
Απαιτεί αποζημίωση 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (2,14 εκατομμύρια ευρώ). Όχι για να τα βάλει στις τσέπες του, αλλά για να δώσει ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο, το οποίο έκανε τη ζωή του “κόλαση για μήνες για να ευχαριστήσει την κινεζική κυβέρνηση”. Θα χρησιμοποιηθούν για να εξοφλήσει τα δάνεια που πήραν οι γονείς του για να τον σπουδάσουν και τα υπόλοιπα θα δωρηθούν σε ενώσεις που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ, το Θιβέτ και στους Ουιγούρους.
Le Point
29/6/20

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube