REAL TIME |

Weather Icon
Αφγανιστάν , ΗΠΑ , Ρωσία 1 Ιουλίου 2020

Δημοκρατικοί (ΗΠΑ): Ζητούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την απόπειρα χρηματοδότησης των Ταλιμπάν

Δημοκρατικοί (ΗΠΑ): Ζητούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την απόπειρα χρηματοδότησης των Ταλιμπάν
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταθμίσουν την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για να αποθαρρύνουν τις «κακόβουλες» ενέργειές της, δήλωσε  υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταθμίσουν την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας προκειμένου να αποθαρρύνουν τις «κακόβουλες» ενέργειές της, δήλωσε σήμερα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών, μετά την ενημέρωση που έκανε ο Λευκός Οίκος σχετικά με την απόπειρα της Μόσχας να καταβάλει χρήματα στους Ταλιμπάν για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.
Οι Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές που συμμετείχαν στην ενημέρωση αυτή επέκριναν δριμύτατα τον πρόεδρο Donald Trump.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τον Φεβρουάριο είχε λάβει μια γραπτή ενημέρωση από τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με το ρωσικό πρόγραμμα.
Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι ο Trump δεν είχε προσωπική ενημέρωση για το θέμα αυτό.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει απαντήσει ευθέως για το αν ο πρόεδρος παρέλαβε το γραπτό ενημερωτικό σημείωμα, αν το διάβασε και γιατί δεν αντέδρασε πιο επιθετικά, εφόσον όντως το είχε διαβάσει.
Ο βουλευτής Adam Schiff, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι ο Trump δεν θα έπρεπε να καλοπιάνει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, προσκαλώντας τον στην επόμενη σύνοδο της G7, αλλά αντιθέτως να επιβάλει το τίμημα στη Μόσχα.
«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα έπρεπε να προσκαλεί τη Ρωσία στην G7 ή τη G8.
Πρέπει να αναλογιστούμε ποιες είναι οι κατάλληλες κυρώσεις για να αποτρέψουμε τις κακόβουλες ενέργειες της Ρωσίας», είπε στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωσή του στον Λευκό Οίκο.
Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής Adam Smith είπε ότι ο Trump θα έπρεπε να γνωρίζει τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία πλήρωνε τους Ταλιμπάν για να σκοτώσουν Αμερικανούς ή Νατοϊκούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.
«Με βάση αυτά που ακούσαμε σήμερα, ήταν πληροφορίες που, πρώτον, ο πρόεδρος θα έπρεπε να τις γνωρίζει και, δεύτερον με βάση αυτά που μας είπαν σήμερα, τις ήξερε.
Μου φαίνεται ότι όντως το γνώριζε», είπε.
Την Κυριακή ο Trump είπε ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ για το θέμα που αποκάλυψαν το Σαββατοκύριακο τρεις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες.
Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ενημέρωσαν τους Δημοκρατικούς σήμερα, αφού προηγουμένως μοιράστηκαν τις πληροφορίες που είχαν με τους Ρεπουμπλικάνους, την Δευτέρα.
Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε δυσμενώς, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Trump δεν θα έπρεπε να επιδιώκει πολιτικά οφέλη από ένα μη κομματικό ζήτημα.
Τουλάχιστον δύο Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι εξακολουθούν να έχουν ανησυχίες, μετά την ενημέρωση που έλαβαν.
Τέσσερις κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Reuters τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύρακο, σύμφωνα με τις οποίες απόρρητες αναφορές των μυστικών υπηρεσιών άφηναν να εννοηθεί ότι μια μονάδα των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών πρόσφερε χρήματα σε μαχητές για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.
Οι εφημερίδες ΝΥΤ και Washington Post έγραψαν ότι πιστεύεται πως τουλάχιστον ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε, ως αποτέλεσμα αυτού του ρωσικού «προγράμματος», το οποίο πάντως διαψεύδεται από το Κρεμλίνο.
 
Ενήμερος δηλώνει ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι είναι ενήμερος για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι Ρωσία πλήρωνε τους Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Δυτικούς στρατιώτες, αλλά απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα.
Όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα της NYT, ο Ben Wallace απάντησε: «Για το θέμα των αναφορών που, νομίζω ότι ήταν στους NYT, το μόνο που μπορώ να πω είναι το εξής: είμαι ενήμερος για τις πληροφορίες.
Αλλά δεν μπορώ να σχολιάσω για τέτοια θέματα, παρά μόνο να σας πως ότι λαμβάνουμε πολλά μέτρα για να υπερασπιστούμε και να διασφαλίσουμε ότι οι στρατιώτες μας (…) θα είναι ασφαλείς», είπε μιλώντας σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο Wallace επέμεινε ότι δεν θα σχολιάσει αν οι πληροφορίες είναι αληθείς ή όχι, λέγοντας μόνο ότι «λαμβάνουμε μέτρα».
«Είναι απολύτως αληθές ότι χώρες σαν τη Ρωσία έχουν διαπράξει κακόβουλή δραστηριότητα εναντίον μας», κατέληξε.
www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube