Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Δημήτρης Νατσιός: Με τα λεηλατημένα τιμαλφή της Αγίας Σοφίας στήθηκε η Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στις

“Τούρκοι διαβήκαν, χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα”

Β. Ουγκώ

“Θρήνος, κλαυθμός και οδυρμός, και στεναγμός και λύπη

Θλίψις απαρηγόρητος έπεσε τοις Ρωμαίοις!

Εχάσασιν το σπίτι τους, την Πόλιν την αγίαν,

το θάρρος και το καύχημα και την απαντοχή τους”.

Είναι οι τέσσερις πρώτοι στίχοι, από ένα κυπριακό “ανακάλημα”, θρηνητικό ποίημα για την Άλωση. Το όνομα του ποιητή δεν είναι γνωστό. Θεωρείται όμως ο καλύτερος θρήνος.

Τότε που τα “άνομα σκυλιά τες ανομιές τους κάναν”. Οδύρεται ο ανώνυμος Ρωμιός:

“Όταν εις νουν θα θυμηθώ της Πόλεως τα κάλλη,

Στενάζω και οδύρομαι και τύπτω εις το στήθος,

κλαίω και χύνω δάκρυα μεθ’ οιμωγής και μόχθου.

Ο κόσμος της αγιάς Σοφιάς, τα πέπλα της τραπέζης,

της Παναγίας της σεπτής τα καθιερωμένα,

τα σκεύη τα πανάγια και πού να καταντήσουν”.

Πολλοί και σήμερα θρηνούν. Τα “άνομα σκυλιά”, οι Τούρκοι, μαγαρίζουν και πάλι την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Περιμένουμε από τους Φράγκους, την “διεθνή κοινότητα”, να πάρουν κυρώσεις. Αστεία πράγματα. Τέτοιες ανόητες ελπίδες τρέφουν οι πολιτικοί της εθελοδουλίας. Οι Φράγκοι εξάλλου είναι αυτοί που πρώτοι κατέστρεψαν και λεηλάτησαν την Αγία Σοφία. Στρώθηκα και ξαναδιάβασα ένα ωραίο βιβλίο για την Αγία Σοφία. (Η Αγία Σοφία στον θρύλο και την ιστορία”, του Π. Σπυρόπουλου, εκδ. Καρδαμίτσα).

Διαβάζω στην σελ. 71:

“Κατά την στυγεράν εκείνην άλωσιν του 1204, υπό των Φράγκων, διεπράχθησαν ίσως απεχθέστερα υπό των χριστιανών μαχητών του σταυρού αίσχη, παρ’ όσα έμελλον μετά δύο και ήμισυν αιώνα να διαπραχθούν υπό των οπαδών του κορανίου”.

Μάλιστα ήταν τόση η ποσότητα των τιμαλφών κλοπιμαίων που για έναν χρόνο “πλοία κατάφορτα με πολύτιμα κειμήλια αναχωρούσαν κάθε τόσο από την Πόλη με προορισμό τα λιμάνια της Ευρώπης”. Τότε ιδρύθηκαν και τα πρώτα θησαυροφυλάκια, οι τράπεζες, των κρατών της Δύσης. Χάρις στον χρυσό και τα πολύτιμα σκεύη του ναού και της Πόλης οργάνωσαν οι Δυτικοί τις αποικιοκρατικές τους κατακτήσεις και λεηλασίες και γενοκτονίες.

Εκτός από τα ελληνικά, κλασσικά γράμματα – και αυτά παραμορφωμένα, αυτό που ονομάζουν “Αναγέννηση”- οι Ευρωπαίοι…σταυροφθόροι κατέκλεψαν και τα αμύθητα πλούτη της Πόλης και της Αγια-Σοφιάς. Ολόκληρος ο πολιτισμός τους είναι στηριγμένος στο αίμα και στον πνευματικό μόχθο των Ελλήνων της πανωραίας Ρωμανίας. Χαρακτηριστικά ο ναός του αγίου Μάρκου στην Βενετία “ει τι έχη είναι της Αγίας Σοφίας”, έγραφε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Δωρόθεος.

Πολλά κειμήλια χάθηκαν κατά την διάρκεια της λεγόμενης Γαλλικής Επανάστασης, περίοδο σκότους και φρικτών εγκλημάτων που μας την παρουσιάζουν και στα ημέτερα σχολικά βιβλία ως περίπου παραδεισένια εποχή. Μάλιστα οι λεηλάτες Φράγκοι, ο αφιονισμένος στρατός του Πάπα, άρπαξαν πολλά τίμια λείψανα αγίων που φυλάσσονταν σε χρυσές ή αργυρές θήκες.

“Έδειχναν προτίμηση στα λείψανα αξιόλογων και ευρύτατα γνωστών αγίων και αποστόλων, ιδίως των τιμωμένων στην Δύση. Λόγω όμως συνωνυμίας πολλών μικροτέρων αγίων, συναπεκόμισαν και πλήθος τέτοιων λειψάνων, με συνέπεια να ευρίσκωνται ανά την Ευρώπη απίθανα σε αριθμό τεμάχια λειψάνων (π.χ. τρεις χείρες ή τρία οστά κνήμης) ενός δήθεν και του αυτού αγίου”. (σελ. 75).

Αυτοί, δηλαδή, γνώριζαν μόνο τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Πού να ξέρουν τον Ελεήμονα, τον Χρυσόστομο, της “Κλίμακος” ή τον “Καλυβίτη”; Γι’ αυτό υπήρξε σύγχυση, διακωμώδηση των αγίων και της εκκλησίας και τελικά κατέληξαν στην περιφρόνηση και στην αθεϊα.

Οι δε βάρβαροι Τούρκοι, μάστιγα της Ασίας; Ίδιοι και απαράλλακτοι εδώ και αιώνες: “Το φρικώδες και ακουόμενον, τις διηγήσεται;”. Ρήμαζαν, έσπαζαν, έσφαζαν,έτρωγαν με τα ιερά σκεύη, διέπρατταν ασχημονίες και προστυχιές πάνω στις ιερές τράπεζες. Με ιερατικές στολές και ενδύματα “εσκέπαζον ίππους και όνους και έτερα ανοσιουργήματα πλείστα εποίουν, άξια θρήνου”.

Να σημειώσω κάτι: Τον Μάιο του 1346, καταστροφικός σεισμός κατακρημνίζει μέρος του ναού, την ανατολική αψίδα. Διαβάζω:

«Όταν πρωί-πρωί εκυκλοφόρησε στην Πόλη, η θλιβερά είδηση», σημειώνει ο Γρηγοράς, «βοή και θρήνος ηγείρετο μείζων». Άδειασαν αμέσως οικίες και η αγορά και όλοι έτρεξαν να ιδούν το θλιβερό συμβάν… όλοι εβάλθηκαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια και «ουδ’ην εκεί διακρίνειν πλούσιον εκ πενήτων, ουδ’ αδόξων ένδοξον (δηλ. Δεν μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει επιφανείς πολίτες από τους άσημους), ουδ’ εκ δεσπότου δούλον…», αλλά όλοι είχαν ένα σκοπό… και, καθώς οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στα δάκρυα, «πλούσιοι, δάκρυσι ραίνουσι τας τε πλίνθους και πέτρας», τις έπαιρναν κατόπιν στους ώμους τους, χωρίς να νοιάζονται για τα τυχόν πολυτελή φορέματά τους, που εσχίζοντο και εσκονίζοντο… Αυτό συνεχίστηκε επί τριάντα ολόκληρα μερόνυχτα». (σελ. 40).

Ο ναός της του Θεού Αγίας Σοφίας αποκατεστάθη. Λέω πολλές φορές στους μαθητές μου. Ο μέγας Ιουστινιανός στους 40 κίονες που στήριζαν τον ναό έβαλε λείψανα αγίων. «Εν παντί κιόνι των άνω και των κάτω, εν έκαστον λείψανον έχει ενθρονισμένον». Ακόμη και σήμερα βρίσκονται εκεί. Ενθρονισμένα στην καρδιά των κιόνων. Ο ναός είναι θεοστήρικτος και αγιοστήρικτος. Τα άγια λείψανα των παλληκαριών της πίστης, οι κίονες των αγίων Κωνσταντίνου, Δημητρίου, Γεωργίου, των αγίων Αποστόλων και των μεγαλομαρτύρων Παρασκευής και Βαρβάρας είναι στην θέση τους. Οι κολόνες της Αγιάς-Σοφιάς είναι λειψανοθήκες.

Στην Κωνσταντινούπολη συνέβησαν καταστρεπτικοί σεισμοί στο διάβα των αιώνων. Όμως ο ναός ποτέ δεν καταστράφηκε ολοσχερώς. Γιατί; Διότι στους πανέμορφους κίονές του υπάρχουν «ενθρονισμένα» λείψανα αγίων. Αυτό το ξέρουν οι Τούρκοι. Και χίλιους ιμάμηδες και μουεζίνηδες να βάλουν να τσιρίζουν, η Αγία Σοφία είναι, επαναλαμβάνω, “η λειψανοθήκη της Ορθοδοξίας”. Είναι κατόρθωμα των Ελλήνων, μέσω του οποίου εκφράζουν ες αεί την πίστη τους στον Υιό και Λόγο του τριαδικού Θεού, ο οποίος “εξήλθε νικών και ίνα νικήση”.

Έτσι λέω των παιδιών είναι και η πατρίδα μας. Κατάσπαρτη από λείψανα και οστά αγίων. Η Ελλάδα είναι η Αγιά-Σοφιά της οικουμένης. Δεν πρόκειται ποτέ να πέσει και να χαθεί. «Η Ρωμιοσύνη θα χαθεί όντας ο κόσμος λείψει». Τώρα που κάποια κομμάτια της γκρεμίστηκαν και «ηκρωτηρίασται το κάλλος της», όλοι μαζί-«είμαστε στο εμείς»-ένδοξοι και άδοξοι να τρέξουμε να την αναστυλώσουμε, όπως έπραξαν τότε οι Ρωμιοί πρόγονοί μας.

Δημήτρης Νατσιός

δάσκαλος-Κιλκίς

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ετήσια έκθεση αξιολόγησης απειλών της Κοινότητας Πληροφοριών των ΗΠΑ για το 2025

Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στρατηγική τους απέναντι στις αυξανόμενες απειλές, να επενδύσουν στην κυβερνοασφάλεια και να διατηρήσουν ισχυρές διεθνείς συμμαχίες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι σημαντικότερες παγκόσμιες απειλές που επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών αναλύονται στην Ετήσια Αξιολόγηση Απειλών της Κοινότητας Πληροφοριών των ΗΠΑ για το 2025, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες .

Πρόκειται για έκθεση 34 σελίδων, η οποία αποτελείται από πέντε μέρη. Η αναφορά γίνεται σε γεωπολιτικές απειλές, όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, στις κυβερνοαπειλές και τις τεχνολογικές προκλήσεις, στην τρομοκρατία και τις ασύμμετρες απειλές, αλλά και σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες και τέλος στις οικονομικές/ενεργειακές προκλήσεις.

  1. Γεωπολιτικές Απειλές

    • Η Κίνα συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο στρατηγικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ, επεκτείνοντας τη στρατιωτική και τεχνολογική της ισχύ, ενώ εντείνει τις πιέσεις προς την Ταϊβάν και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

    • Η Ρωσία παραμένει μια σοβαρή απειλή, κυρίως μέσω κυβερνοεπιθέσεων, εκστρατειών παραπληροφόρησης και της στρατιωτικής της δραστηριότητας, ιδίως στην Ουκρανία (σ.σ. παρότι ΗΠΑ και Ρωσία έχουν κάνει βήματα προσέγγισης μέσω των επαφών Ντόναλντ Τραμπ και Βλάντιμιρ Πούτιν για την Ουκρανία).

    • Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα συνεχίζουν να επενδύουν στα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, ενισχύοντας την αστάθεια στην περιοχή τους.

  2. Κυβερνοαπειλές & Τεχνολογικές Προκλήσεις

    • Η έκθεση προειδοποιεί για την αυξημένη πιθανότητα κυβερνοεπιθέσεων από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, οι οποίες στοχεύουν κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ.

    • Οι τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την προστασία όσο και για τη δημιουργία νέων απειλών.

  3. Τρομοκρατία & Ασύμμετρες Απειλές

    • Παρά τις απώλειες, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

    • Η εγχώρια τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός εντός των ΗΠΑ θεωρούνται αυξανόμενες προκλήσεις για την εσωτερική ασφάλεια.

  4. Κλιματική Αλλαγή & Πανδημίες

    • Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις γεωπολιτικές εντάσεις, με ακραία καιρικά φαινόμενα, ελλείψεις νερού και επισιτιστικές κρίσεις.

    • Οι πιθανές μελλοντικές πανδημίες και οι βιολογικές απειλές συνεχίζουν να αποτελούν βασική ανησυχία για τη δημόσια υγεία και την εθνική ασφάλεια.

  5. Οικονομικές & Ενεργειακές Προκλήσεις

    • Η αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές και οι εμπορικές συγκρούσεις ενδέχεται να επηρεάσουν την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ.

    • Ο ανταγωνισμός για ενεργειακούς πόρους και η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων μπορεί να οδηγήσουν σε παγκόσμιες συγκρούσεις.

Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στρατηγική τους απέναντι στις αυξανόμενες απειλές, να επενδύσουν στην κυβερνοασφάλεια και να διατηρήσουν ισχυρές διεθνείς συμμαχίες.

Διαβάστε την έκθεση:

Loading...

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Μενεσιάν: Τι σημαίνει η επίλυση της διαμάχης Αρμενίας – Αζερμπαϊζαν; Οι ωφελημένοι και οι χαμένοι

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο διεθνολόγος και συγγραφέας Γιώργος Μενεσιάν είναι σήμερα καλεσμένος στο newshub.gr και μας αναλύει τη σημασία της συμφωνίας Αρμενίας με το Αζερμπαϊζαν.

«Είναι πολύ βασικό να ξεκαθαρίσουμε ότι στη πραγματικότητα αυτό που επιτεύχθηκε είναι η ολοκλήρωση με επιτυχία, μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπογραφεί στο μέλλον μία συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες.»!

« Στη πραγματικότητα όμως η Αρμενία αναγκάστηκε να δεχθεί όλους τους όρους του Αζερμπαϊτζάν» Οι δύο βασικολι όροι που αποδέχθηκε

Τα δύο κράτη θα αποσύρουν τις προσφυγές για εγκλήματα πολέμου στο διεθνές δικαστήριο. Το 2ο είναι ότι στα σύνορα Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν δεν θα υπάρχει κανένας τρίτος παίχτης παρών στα σύνορα.

Αλλες απαιτήσεις είναι, ο πλήρης αφοπλισμός της Αρμενίας, το τέλος της φασιστικής ιδεολογίας, η αλλαγή του συντάγματος που αναφέρουν εδαφικές διεκδικήσεις και τέλος η επιστροφή 300.000 στην Αρμενία!

Εκεί που σχεδόν όλοι νόμιζαν ότι πάμε σε παύση των συγκρούσεων, ταυτόχρονα το υπ. Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν άρχισε να βγάζει ψεύτικες ανακοινώσεις για στρατιωτικές δράσεις της Αρμενίας που το πιθανότερο ειναι ότι δεν έγιναν ποτέ.

«Ήδη η Αρμενία έχει δεχθεί πράγματα που ίσως κανένα κράτος δεν θα δεχόταν»! Φαίνεται να φτάνει στο σημείο να αρχειοθετεί ακόμα και το τεράστιο θέμα της γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους!»

Το πολύ ισχυρό Αρμενικό λόμπι είναι ενάντια στην παρούσα κυβέρνηση της Αρμενίας και στις πολιτικές που ακολουθεί.

Επίσης το Αζερμπαϊτζάν θα «ανεβάσει γεωπολιτικά τις μετοχές του» εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αυξήσουν την ένταση με το Ιράν, σε ένα τρίγωνο συνεργασίας ΗΠΑ – Ισραήλ – Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία θέλει μεν την ειρήνη ανάμεσα στα δύο κράτη αλλά θα συνεχίσει να παίρνει το με΄τος του Αζερμπαϊτζάν με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο του άξονα του Καυκάσου.Η Ρωσία βλέπει ότι χάνει το παιχνίδι στο Καύκασο και προσπαθεί να διασώσει ότι μπορεί, και κυρίως τους εμπορικούς δρόμους. Η Ρωσία προσδοκά την στήριξη των ΗΠΑ σε αυτό.

Ο μεγάλος παίχτης όμως που «έρχεται» είναι η Κίνα. Η επίλυση της διαμάχης θα την ωφελήσει αφού από εκεί περνάει ο μεσαίος δρόμος του μεταξιού. Σε κάθε περίπτωση θ απρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, η στρατηγική γεωπολιτική αναβάθμιση της περιοχής του Καυκάσου, για όλες τις μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Καλλιεργούν «ψύχωση πολέμου»

Γαλλία και Βρετανία συνεχίζουν τη γραμμή αδιαλλαξίας τους προς τη Ρωσία, ζητώντας να συγκροτηθεί de facto  μια «δύναμη εγγύησης της ασφαλείας» της Ουκρανίας, εφ` όσον βέβαια επιτευχθεί πρώτα ειρήνη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την άποψη, ότι Γαλλία και Βρετανία καλλιεργούν «ψύχωση πολέμου» εκφράζει σε άρθρο του στην Ναυτεμπορική ο Μιχάλης Ψύλος. Ο διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης της οικονομικής εφημερίδας υποστηρίζει, ότι το Παρίσι και Λονδίνο συνεχίζουν τη γραμμή αδιαλλαξίας τους προς τη Ρωσία και ζητούν να δημιουργηθεί μια δύναμη ασφαλείας στην Ουκρανία, μια πρόταση στην οποία έχει αντιταχθεί το Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας, ότι η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων φέρνει πιο κοντά τη σύγκρουση. Παράλληλα ο αρθρογράφος επισημαίνει τον διχασμό στον αποκαλούμενο “συνασπισμό των προθύμων”, αφού χώρες όπως Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία, Κροατία, Ισπανία αντιδρούν στην αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία. Παράλληλα τονίζεται, ότι πολλοί ηγέτες σήμερα δυστυχώς δεν έχουν ζήσει κανέναν μεγάλο πόλεμο, γι’αυτό και ποντάρουν ξανά στους εθνικισμούς και βλέπουμε την αναβίωση μιας πολεμοχαρούς τάσης, που δεν είχαμε δει εδώ και δεκαετίες. «Είναι αλήθεια ότι 80 χρόνια ειρήνης έτρεψαν την ψευδαίσθηση της αέναης ειρήνης», αναφέρει με νόημα ο Ψύλος.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του:

Καμία απόφαση, αλλά πολλές διακηρύξεις: Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης των 31 «Προθύμων», που οργάνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, στο Παρίσι, με βασικό αρωγό τον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

Γαλλία και Βρετανία συνεχίζουν τη γραμμή αδιαλλαξίας τους προς τη Ρωσία, ζητώντας να συγκροτηθεί de facto  μια «δύναμη εγγύησης της ασφαλείας» της Ουκρανίας, εφ` όσον βέβαια επιτευχθεί πρώτα ειρήνη.

«Θα είναι ειρηνευτικές δυνάμεις, που δεν θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», είπε ο Μακρόν. Παρίσι και Λονδίνο προσπαθούν πάντως να  καλλιεργήσουν μια «ψύχωση πολέμου» στην κοινή γνώμη.

Ίσως και για λόγους πολιτικής επιβίωσης, προβάλουν τον φόβο ότι οι …Κοζάκοι του Πούτιν   θα φτάσουν κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, αν όχι στο Σίτι.

Για να δικαιολογηθούν επίσης οι τεράστιες επενδύσεις σε εξοπλισμούς, μήπως και με τον «στρατιωτικό κεϋνσιανισμό» επιτευχθεί η πολυπόθητη επανεκκίνηση του κινητήρα της οικονομίας.

Είναι δύσκολο βέβαια να υποστηρίξει κανείς ότι οι  Ρώσοι αποτελούν μεγάλη στρατιωτική απειλή για την Ευρώπη . Όταν σε τρία χρόνια πολέμου έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο στην Ουκρανία, παρά τη στρατολόγηση και… Βορειοκορεατών στρατιωτών.

Διχασμένοι οι «Πρόθυμοι»

Ο λεγόμενος συνασπισμός των Πρόθυμων» δεν φάνηκε πάντως να πείθεται. Οι 31 εμφανίστηκαν εντελώς διχασμένοι σχετικά με την ιδέα της ανάπτυξης μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης αποτροπής στο ουκρανικό έδαφος.

Οι δύο «πολέμαρχοι» Μακρόν και Στάρμερ εισέπραξαν πολλά όχι:  Ιταλία,  Ισπανία,  Γερμανία, Ελλάδα και Κροατία, εξέφρασαν ανοικτά την αντίθεσή τους στην αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία.

Και οι 31 συμμετέχοντες ηγέτες συμφώνησαν πάντως ομόφωνα  στη συνέχιση των κυρώσεων στη Ρωσία και στην ανάγκη να συμβάλει η ΕΕ στην οικοδόμηση «ενός ισχυρού και καλά εξοπλισμένου ουκρανικού στρατού».

Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλο-βρετανική ιδέα  για αποστολή στρατού στην Ουκρανία, είτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών είτε μιας ομάδας «Προθύμων κρατών», πρέπει να βασίζεται στη συναίνεση των εμπόλεμων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Μόσχα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι μια  ειρηνευτική δύναμη  θα θεωρηθεί ως εχθρική στρατιωτική επέμβαση.

Ο Μακρόν πάντως άνοιξε την πόρτα  και στη συμμετοχή του Πεκίνου στην ειρηνευτική διαδικασία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «μπορεί να διαδραματίσει πλήρως ενεργό ρόλο» στην προώθηση της ειρήνης στην Ουκρανία, με δεδομένη την ποιότητα του διαλόγου που διατηρεί με τη Ρωσία»

Μια ειρηνευτική δράση  υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα ήταν πάντως  επιθυμητή . Αλλά είναι αδιανόητο να οργανωθεί μια ειρηνευτική δύναμη ενάντια στη θέληση της Ρωσίας, ειδικά δεδομένης της θέσης της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες; Είναι πολύ αμφίβολο ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα συμφωνούσε να παράσχει εγγυήσεις που θα μπορούσαν να παρασύρουν την Αμερική σε πόλεμο στην Ευρώπη.

«Dulce bellum inexpertis», έλεγε ο Έρασμος. Όσοι αγαπούν τον πόλεμο το κάνουν γιατί δεν τον έχουν δει ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο.

Είναι αλήθεια ότι 80 χρόνια ειρήνης έτρεψαν την ψευδαίσθηση της αέναης ειρήνης.

Δυστυχώς, βλέπουμε το θέαμα του θανάτου κάθε μέρα μόνο στις τηλεοράσεις. Είτε στην Ουκρανία, είτε στην Παλαιστίνη, στο Κονγκό ή στο Σουδάν.

Ο θάνατος μεταδίδεται ζωντανά και επανειλημμένα και πολλοί από εμάς φαίνεται να έχουν συνηθίσει τη φρίκη, σαν να μην τους απασχολεί καθόλου.

Ίσως να είναι στη φύση του ανθρώπου:  να συγκινείται από μια συγκεκριμένη ιστορία, αλλά όχι από γεγονότα που περιλαμβάνουν πολλούς θανάτους.

«Νάρκισσοι» στην εξουσία

Στη δεκαετία του `70 – μια εποχή που οι πολιτικοί ηγέτες είχαν ζήσει τις συμφορές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- οι ηγέτες ήθελαν να εμποδίσουν τα παιδιά τους να περάσουν το ίδιο. Όπως είχε πει ο αείμνηστος καγκελάριος Βίλι Μπραντ «100 ώρες άκαρπες διαπραγματεύσεις είναι καλύτερες από ένα λεπτό ανταλλαγής πυρών»,

Πολλοί ηγέτες σήμερα δυστυχώς δεν έχουν ζήσει κανέναν μεγάλο πόλεμο. Εκτός ίσως σε… βιντεοπαιχνίδια. Ποντάρουν ξανά στους εθνικισμούς. Βλέπουμε την αναβίωση μιας πολεμοχαρούς τάσης, που δεν είχαμε δει εδώ και δεκαετίες.

Αφήστε, που εκτός από αυτήν την καταστροφική τάση, πολλοί ηγέτες διακρίνονται από ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Ενδιαφέρονται περισσότερο να ενισχύσουν τη δική τους εξουσία και να τη διατηρήσουν μέσω της καλλιέργειας του φόβου στην κοινή γνώμη. Για να ξεπεράσουν και τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των ανθρώπων που κυβερνούν. Η εμπιστοσύνη, που είναι η βάση της δημοκρατίας, καταρρέει για να δώσει τη θέση της σε σενάρια απειλής.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις24 λεπτά πριν

Ετήσια έκθεση αξιολόγησης απειλών της Κοινότητας Πληροφοριών των ΗΠΑ για το 2025

Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στρατηγική τους απέναντι στις αυξανόμενες απειλές, να επενδύσουν στην κυβερνοασφάλεια...

Αναλύσεις55 λεπτά πριν

Μενεσιάν: Τι σημαίνει η επίλυση της διαμάχης Αρμενίας – Αζερμπαϊζαν; Οι ωφελημένοι και οι χαμένοι

Ο διεθνολόγος και συγγραφέας Γιώργος Μενεσιάν είναι σήμερα καλεσμένος στο newshub.gr και μας αναλύει τη σημασία της συμφωνίας Αρμενίας με...

Άμυνα10 ώρες πριν

Israel Radar: Αξιολόγηση στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ και Τουρκίας!

Ισραήλ εναντίον Τουρκίας: Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, η αξιολόγηση της στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ εναντίον Τουρκίας υποδηλώνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός...

Άμυνα11 ώρες πριν

Δένδιας: Μηνιαίες αυξήσεις αποδοχών από 13% έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι αυξήσεις δίδονται μετά από έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και...

Πολιτική11 ώρες πριν

Προκόπης Παυλόπουλος: Να αντιστρέψουμε την αρνητική κατάσταση για την Ελλάδα

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλά για το πώς διαμορφώνεται το πεδίο στα εθνικά θέματα, live στο Meeting...

Δημοφιλή