Weather Icon

Δένδιας σε Τούρκια: Aν πραγματοποιηθούν οι έρευνες, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου

Δένδιας σε Τούρκια: Aν πραγματοποιηθούν οι έρευνες, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου

Με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, συναντήθηκε χθες, Παρασκευή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Για την Τουρκία και τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

«Εκεί που η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά, Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν εποικοδομητικά» επισήμανε ο κ. Δένδιας, και πρόσθεσε πως «Ελλάδα και Κύπρος εκπέμπουν ισχύ στην πιο ευρεία περιοχή που έχουμε ποτέ απευθυνθεί, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, μέχρι το Σάχελ».

Ο ίδιος ανέφερε πως στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα εξεταστεί ενδελεχώς το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς, σημειώνοντας πως η τουρκική επιθετικότητα αγγίζει τις αρχές επί των οποίων η ΕΕ εδράζεται και τις προσβάλει.

Στη συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, στο πλαίσιο του στενότατου συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου.

Ξεκαθάρισε ακόμη πως η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και η Ελλάδα, είναι σταθερά προσηλωμένες στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

«Η Ελλάδα και η Κύπρος, ως μέλη της ΕΕ, των οποίων η κυριαρχία προσβάλλεται από την τουρκική παραβατικότητα, έχουν κατ’ επανάληψη εγείρει το θέμα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει κατ’ επανάληψη καταδικάσει την τουρκική συμπεριφορά, έχει επιβάλει κυρώσεις και έχει ζητήσει από την Τουρκία να συμμορφωθεί στις επιταγές του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία κωφεύει και συνεχίζει τις προκλήσεις. Έχει εξαγγείλει περαιτέρω έρευνες, οι οποίες αν πραγματοποιηθούν, θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου στην περιοχή μας. Εάν η Τουρκία, έστω και καθ΄ υπόθεσιν, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί εντός τουρκικής λίμνης ή θάλασσας, να το ξεχάσει. Μόνο αν η Άγκυρα αντιληφθεί ότι η παρανομία και η επιθετικότητα επιφέρουν συνέπειες, τότε θα αναγκαστεί να αλλάξει πορεία» ανέφερε.

Ο ίδιος, βέβαια, τόνισε πως παραμένει αισιόδοξος ότι η Τουρκία, εντέλει, θα δει ότι η ευκαιρία γι’ αυτήν είναι στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό μέτωπο.

Ο υπουργός συζήτησε ακόμη με τον Κύπριο ομόλογό του τις προοπτικές του Κυπριακού αλλά και οι συνεργασίες που αναπτύσσoυν Ελλάδα και Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube