REAL TIME |

Weather Icon

Δένδιας: Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη προβληματίζει όλη την περιοχή

Δένδιας: Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη προβληματίζει όλη την περιοχή

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, πραγματοποιεί έναν μίνι απολογισμό για τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Έναν μίνι απολογισμό της εξωτερικής πολιτικής πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της διακυβέρνησης.

«Από την πρώτη ημέρα στόχος μας ήταν μια εξωτερική πολιτική με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και εθνικής ομοψυχίας, που έχει γυρίσει την πλάτη στη μεμψιμοιρία του “ανίσχυρου” και “ανάδελφου” έθνους» επισημαίνει, μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι «η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο στην περιοχή» και ότι «έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε επιβουλή, διαμορφώνοντας μια εθνική στρατηγική απέναντι στις προκλήσεις».

Υπό αυτό το πρίσμα, συνεχίζει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, προχωρήσαμε στη «δημιουργία συμμαχιών και ενός περίγυρου ασφάλειας και αλληλοκατανοήσεων στην περιοχή».

Αφού εξαίρει τη συνεργασία με τη Γαλλία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας κάνει ειδική μνεία και στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία.

«Αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη μιας ενεργού εξωτερικής πολιτικής, που κατευθύνεται από σαφή στρατηγική και βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποιεί και στην ενίσχυση των σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, αλλά και στην «καλλιέργεια πολιτικών συναντίληψης με σημαντικές χώρες».

Όσον αφορά τις χώρες της βόρειας Αφρικής, ο κ. Δένδιας κάνει λόγο για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων. «Επισκέφθηκα την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, εξυφαίνοντας μεθοδικά ένα σημαντικό δίκτυο αλληλοκατανοήσεων».

Ταυτόχρονα, δεν παραλείπει να εστιάσει στο ζήτημα της Λιβύης.

«Αναδείξαμε ότι το ζήτημα της εμπλοκής της Τουρκίας στη λιβυκή κρίση και το ανυπόστατο μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του OHE, προβληματίζει όλες τις χώρες της περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή αποκτήσαμε έναν αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας με την ηγεσία της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (σ.σ. ανατολική Λιβύη)».

Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαιώνει ότι «θα συνεχίσουμε να ασκούμε μια ενεργητική διπλωματία, με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών και αμυντικών συνεργασιών, τη βελτίωση των σχέσεων με χώρες της περιοχής (και συζητήσεις, μεταξύ άλλων, για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο και τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων) και την ενεργή συμμετοχή σε διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως για την επίλυση του Λιβυκού και του Συριακού».

«Αναπτύσσουμε συστηματικά τις επαφές μας με τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE, διευρύνοντας ταυτόχρονα τη διπλωματική παρουσία της χώρας μας με το στοχευμένο άνοιγμα νέων πρεσβειών.

»Αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι πιστεύουμε σε μια Ελλάδα εξωστρεφή, ισχυρό σύμμαχο και εταίρο. Μια Ελλάδα που με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση κάθε είδους πρόκληση» καταλήγει ο κ. Δένδιας.

www.sputnik.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube