Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση 30 Ιουλίου 2020

Χάος επικρατεί με τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων!

Χάος επικρατεί με τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων!

Από τις αρχές Νοεμβρίου όλοι οι δήμοι της χώρας πρέπει, με βάση τη νομοθεσία, να διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ), η οποία θα είναι υπεύθυνη για σειρά πολεοδομικών, χωροταξικών και άλλων θεμάτων.

Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται πως η νομοθετική παρέμβαση ήταν απαραίτητη επειδή «δέκα χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του ν. 3852/2010, συνεχίζεται ανεπίτρεπτα η υποστήριξη δήμων από έτερους δήμους για την άσκηση των αρμοδιοτήτων δόμησης, αλλά και τεχνικών υπηρεσιών». Πρόκειται για πρακτική που «κρίθηκε αποτυχημένη τόσο από διοικητικής, όσο και από λειτουργικής άποψης, κατά τον δε Συνήγορο του Πολίτη προκάλεσε ακραία φαινόμενα κακοδιοίκησης».

«Και εδώ είναι που αρχίζουν τα όργανα» λένε όσοι στοιχηματίζουν πως θα δοθούν νέες παρατάσεις. Αναφέρουν το παράδειγμα του δήμου Νέας Σμύρνης ο οποίος, όπως και άλλοι γειτονικοί δήμοι, εξυπηρετούνται εδώ και χρόνια από τις πολεοδομικές υπηρεσίες (την ΥΔΟΜ δηλαδή) του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. Αναρωτιούνται πότε θα προλάβουν στο δήμο Νέας Σμύρνης να βρουν τους μηχανικούς και το άλλο εξειδικευμένο προσωπικό που θα στελεχώσει την δική τους ΥΔΟΜ, αλλά κυρίως πόσο καιρό θα χρειαστούν για να βρουν τα έγγραφα (οικοδομικές άδειες, τακτοποιήσεις, κ.α.) που αφορούν τον δήμο τους μέσα στο ογκώδες αρχείο του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Το ίδιο ισχύει και για πλήθος δήμων της χώρας που θα κληθούν να αναζητήσουν χιλιάδες έγγραφα πολεοδομικού /χωροταξικού περιεχομένου, αρκετά από τα οποία βρίσκονται θαμμένα σε κεντρικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο ή αλλού.

Οι μηχανικοί υποστηρίζουν πως η δεκαετής ανοχή στις συνεχείς καθυστερήσεις των δήμων για τη δημιουργία των ΥΔΟΜ και η τροπολογία που τους δίνει τρεις μήνες για να κάνουν θαύματα, συνοδεύτηκε από αδιαφορία για την ψηφιοποίηση των πολεοδομιών ώστε να είναι ευκολότερη η μετάβαση, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επιχειρήσεις και οι πολίτες.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube