Weather Icon

BUK M1-2: “Η αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Αεράμυνας” | VIDEOS

BUK M1-2: “Η αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Αεράμυνας” | VIDEOS

Επί σειρά ετών υπήρχαν υπόνοιες για την ύπαρξη του ρωσικού αυτοκινούμενου (A/K) αντιαεροπορικού συστήματος (Α/Α) μέσου βεληνεκούς BUK M1-2 (SA-17 Grizzly κατά ΝΑΤΟ) , στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ). Επισήμως το Υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαίωνε την ύπαρξη τους μέχρι την 01 Οκτωβρίου 2017, όπου οι φημολογίες έλαβαν τέλος με την 1η επίσημη παρουσίαση του εν λόγω οπλικού συστήματος στην στρατιωτική παρέλαση στα πλαίσια των εορτασμών της εθνικής επετείου.

Οι πυροβολαρχίες BUK M1-2 φέρεται να αποκτήθηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα μετά το γνωστό θέμα που προέκυψε το 1998 με την μη μεταφορά του επίσης ρωσικού Α/Α συστήματος S-300 PMU-1 στην Κύπρο και επί του παρόντος είναι ότι καλύτερο διαθέτει η Αεράμυνα της Ε.Φ. Οι BUK M1-2 αποτελούν το κυριότερο μέρος της Αεράμυνας της Ε.Φ την οποία συμπληρώνουν πέραν του Ραντάρ Επιτήρησης, τα Α/Α μικρού βεληνεκούς (Shorads) TOR Μ1, το σύστημα «ΟΘΕΛΛΟΣ» καθώς και τα φορητά (MANPADS) MISTRAL.

To Α/Α σύστημα Buk έχει σχεδιαστεί την δεκαετία του 1970 για να παρέχει αντιαεροπορική και αντιβληματική προστασία για μηχανοκίνητους σχηματισμούς όπως και για στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις. Τέθηκε σε υπηρεσία το 1979 και μέχρι σημέρα το σύστημα παράχθηκε σε 5 εκδόσεις (BUK-1, BUK M1, BUK M1-2, BUK M2 και BUK M3) όπως φαίνεται σε σχετικό γράφημα.

© Southfront.org

Το σύστημα Buk M1-2 που διαθέτει η Ε.Φ εισήλθε σε υπηρεσία το 1998. Το Buk M1-2 είναι Α/Α σύστημα μεσαίου βεληνεκούς, αυτοκινούμενο, παντός καιρού και φέρεται επί ερπυστριοφόρων οχημάτων. Μπορεί να εμπλέξει πλειάδα στόχων συμπεριλαμβανομένων τακτικών αεροσκαφών, στρατηγικών βομβαρδιστικών, επιθετικών ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV’s), τακτικών βαλλιστικών πυραύλων ακόμη και πυραύλων cruise που πετάνε σε χαμηλό ύψος.

Λόγω της ιδιότυπης κατασκευής του (ραντάρ βολής και εγκλωβισμού σε κάθε εκτοξευτή) είναι πολύ δύσκολη η καταστροφή ή παρεμβολή του. Η δυνατότητα γρήγορης τάξης και βολής των εκτοξευτών (TELAR) αυξάνει ακόμη περισσότερο την επιβιωσιμότητα μιας πυροβολαρχίας. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η δυνατότητα των πυραύλων που χρησιμοποιεί να εμπλέκουν ακόμη και στόχους επιφανείας ή εδάφους, δίνοντας πολλαπλές χρήσεις στο σύστημα BUK.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

• Κατασκευαστής: ALMAZ-ANTEY

• Εμβέλεια πυραύλου εδάφους αέρος 9Μ317: 3-42 Κm

• Υψόμετρο: 15-25000 m

• Μέγιστη ταχύτητα πυραύλου 9Μ317: 3 Mach

• Όριο ελιγμών πυραύλου 9Μ317: 24 G

• Μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχων από ραντάρ fire dome (ανά εκτοξευτή TELAR): 85 km

• Μέγιστη Εμβέλεια Ιχνηλάτησης στόχων: 70 Km

• Αριθμός πυραύλων ανά εκτοξευτή (TELAR): 4

• Πλήρωμα Εκτοξευτή 9A310M1-2: 4 (Αρχηγός Στοιχείου, 2 Χειριστές Κονσόλας και Οδηγός)

• Εμβέλεια ερπυστριοφόρου TELAR 9A310M1-2: 500 Km

Τυπική Σύνθεση Πυροβολαρχίας Μάχης BUK M1-2:

Η κάθε πυροβολαρχία του συστήματος BUK M1-2 αποτελείται από ένα (1) ραντάρ πρόσκτησης στόχων Μακράς εμβέλειας 9S18М1-1 Snow Drift, τρείς (3) ή τέσσερις (4) εκτοξευτές Transporter Erector Launcher and Radar (TELAR) 9A310M1-2 και δύο (2) μέχρι τέσσερις (4) φορτωτές-εκτοξευτές Transporter Erector Launcher (TEL) 9A39M1-2.

Tα TEL παρόλο που δεν έχουν δικό τους ραντάρ εντούτοις έχουν τις ίδιες δυνατότητες εκτόξευσης με τα TELAR λαμβάνοντας πληροφορίες είτε απευθείας από τα TELAR που συνοδεύει είτε από τον σταθμό διοίκησης. Το κάθε TEL μεταφέρει οκτώ (8) πυραύλους…

Η συνέχεια του άρθρου στο defenceredefined.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube