Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 20 Ιουλίου 2020

Απύθμενο θράσος από τον Ακάρ: Ζητά να σταματήσει η υποστήριξη προς τον Χαφτάρ

Απύθμενο θράσος από τον Ακάρ: Ζητά να σταματήσει η υποστήριξη προς τον Χαφτάρ

Την διακοπή της παροχής βοήθειας προς τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ζήτησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Μετά από τριμερείς συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα μεταξύ Λιβύων, Μαλτέζων και Τούρκων αξιωματούχων, ο Χουλουσί Ακάρ, ζήτησε σήμερα να σταματήσει η παροχή υποστήριξης στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη.

«Είναι αναγκαίο να διακοπεί αμέσως κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη προς τον πραξικοπηματία Χάφταρ ο οποίος εμποδίζει την αποκατάσταση της ειρήνης, της ηρεμίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης», είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το AFP.

«Ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι ο πραξικοπηματίας Χάφταρ» έσπευσε να προσθέσει ο Τούρκος υπ. Άμυνας.

Στη συνέχεια, ο κ. Ακάρ συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον GNA του Φαγέζ αλ Σάρατζ σε ότι αφορά «την στρατιωτική εκπαίδευση και συνεργασία».

Το ιστορικό της λιβυκής σύγκρουσης

Η Λιβύη ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ναυτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή και ελληνικής φρεγάτας, με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο.

Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube