Weather Icon

Αποκαλύψεις Γ. Μπασιά στον Γ. Σαχίνη: Δύο χρόνια μπορούσαμε να «μπλοκάρουμε» την συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ

Αποκαλύψεις Γ. Μπασιά στον Γ. Σαχίνη: Δύο χρόνια μπορούσαμε να «μπλοκάρουμε» την συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στο Γιώργο Σαχίνη

Εξόχως αποκαλυπτικός ήταν στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στον 98.4 ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς, αφού όπως αποκάλυψε τα 5 νέα θαλάσσια οικόπεδα , ανάμεσα τους και τα δύο στα νότια της Κρήτης κάτω από τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου ήταν έτοιμα από τα τέλη του 2018 και από τότε μπορούσε να εγκριθεί η Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη Επιπτώσεων, ενώ τον Αύγουστο του 2019 αν και ενημέρωσε το Υπουργείο Ενέργειας ότι μπορούσαν να βγουν σε διεθνή διαγωνισμό τα επίμαχα οικόπεδα Νο 4 και Νο5 , απάντηση δεν πήρε ποτέ . Τρείς μήνες μετά, ήρθε το περίφημο παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι αν η ΕΔΕΥ είχε ακουστεί τότε, από νομική άποψη, οι παραχωρήσεις θαλάσσιων οικοπέδων στις ανατολικές περιοχές της Νότιας Κρήτης θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πρώτο ανάχωμα στις διεκδικήσεις της Τουρκίας και Λιβύης στην Νότια Κρήτη ιδιαίτερα στο τεμάχιο Νο 5 της Ιεράπετρας , το οποίο το παράνομο μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ το «κόβει» σήμερα. Αποκάλυψε επίσης, ότι οι διαρροές από το Υπουργείο Ενέργειας ότι συσκέφθηκε με τον Υπεύθυνο της Κασπίας Θάλασσας & Νότιας Ευρώπης Μπερναρ Κλεμάν (Bernard Clement) για το πρόγραμμα της ΤΟΤΑΛ μεταξύ της Κρήτης & Λιβύης δεν είναι ακριβείς.

Ο Bernard Clement δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα στις 7 Ιουλίου 2020 όπως αντίθετα άφησε να διαφανεί το Υπουργείο Ενέργειας μέσω των διαρροών, αλλά ένα κλιμάκιο της ομάδας του ενδεχομένως να το έπραξε.

Αναρωτήθηκε επίσης , αν η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Επιπτώσεων, μετά από δύο χρόνια μόλις προχθές για τα οικόπεδα Νο4 και Νο5, νότια της Κρήτης, μπορεί να δείχνει θετικά μεν αλλά με σπουδή χρονο-καθυστέρησης την προσπάθεια μας να προσελκύσουμε έστω τώρα επενδυτές στην περιοχή που Ερντογάν και Σάρατζ αμφισβητούν, αλλά τώρα ειδικά με τις τιμές των υδρογονανθράκων στο ναδίρ και με τις απειλές της Τουρκίας στο ζενίθ, το αρμόδιο Υπουργείο δύσκολα θα μπορέσει -όπως με έμφαση ανακοινώθηκε- να προβεί σε παραχωρήσεις άμεσα Νότια της Κρήτης ως ανάχωμα προς την Τουρκία, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πλέον μεγάλο ερωτηματικό.

Ο Γιάννης Μπασιάς, επανέλαβε για μια φορά ακόμη , την ανεξήγητη διαχρονικά στάση των κυβερνήσεων να μην δίνουν εντολή στην ΕΔΕΥ για καμία διερευνητική ενασχόληση στο τόξο ανατολικά της Κρήτης στο τόξο Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος και σύμπλεγμα Καστελόριζου μέχρι τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προς την Κυπριακή ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube