Ελλάδα , Τουρκία 25 Ιουλίου 2020

Από πρόκληση σε πρόκληση ο Ερντογάν

Από πρόκληση σε πρόκληση ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορούσε να μην ήταν ο πρωταγωνιστής στη φιέστα που ο ίδιος έστησε στην Αγιά Σοφιά. Σε ρόλο πρωτοστάτη έψαλε και ίδιος κάποιους από τους στίχους του κορανίου πριν δοθεί το κάλεσμα για την επίσημη πρώτη προσευχή έπειτα από 86 χρόνια. Ο Ερντογάν φρόντισε να έχει μαζί του τα στελέχη της κυβέρνησής του και γονατίζοντας πάνω στα γαλάζια χαλιά, σηματοδότησαν την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας μέσα στην Αγιά Σοφιά, θρησκευτικό και πολιτιστικό σύμβολο ολόκληρης της οικουμένης. 

Στις 350 χιλιάδες έφτασε η συμμετοχή των μουσουλμάνων στην Αγιά Σοφιά και στις γύρω περιοχές, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας από το μνημείο έπειτα από την ολοκλήρωση της προσευχής της Παρασκευής. «Η επαναφορά της Αγιά Σοφιάς που είχε δυστυχώς μετατραπεί σε μουσείο το 1934, στο πραγματικό της καθεστώς με τις προσπάθειες της Συμμαχίας της Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται μπροστά από την Αγιά Σοφιά από το βράδυ για να πάρουν θέση αλλά και να προσπαθήσουν να εισέλθουν μέσα στο μνημείο και να προσευχηθούν μαζί με τους επισήμους και τον Τούρκο Πρόεδρο. Οι αγιογραφίες καλύφθηκαν με τρίγωνα λευκά πανιά, ενώ η σκαλωσιά έκλεισε με ένα σκούρο πανί στο οποίο αναγραφόταν μουσουλμανική προσευχή στα αραβικά. Έξω από την Αγιά Σοφιά συγκεντρώθηκαν ισλαμιστές φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Τούρκου Προέδρου αλλά και «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Μια ομάδα φανατικών κρατώντας τουρκικές σημαίες φώναζε το σύνθημα «Χτύπα, χτύπα να ακούσει η Ελλάδα».

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς ο οποίος έκανε την προσευχή της Παρασκευής ανέφερε ότι «οι πύλες του τεμένους της Αγιά Σοφιάς, όπως του Σουλεϊμάνιγε, του Σελιμιγέ, του Σουλτάναχμέτ και των άλλων τζαμιών της χώρας, θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ αδιακρίτως. Η λαχτάρα του έθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει. Οι πόρτες του τζαμιού της Αγιά Σοφιάς όπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ. Όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι», ανέφερε.

Πάντως, η μη συμμετοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσευχή και η άρνηση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να δεχτεί την πρόσκληση, διεύρυνε την πόλωση μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών. Στην προσευχή δεν πήγε ούτε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος προσευχήθηκε στην Άγκυρα. Οι δε εκδηλώσεις για τη συνθήκη της Λωζάνης την οποία είχε υπογράψει ο Κεμάλ Ατατούρκ ακυρώθηκαν στην Άγκυρα και μάλιστα το μαυσωλείο Ατατούρκ ήταν κλειστό χθες όλη τη μέρα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα γιορτάζει 46 χρόνια απρόσκοπτης δημοκρατικής πορείας, τη μεγαλύτερη περίοδο ομαλότητας στην πρόσφατη ιστορία της. Πιο ώριμη από ποτέ, διδάσκεται από τις εμπειρίες της. Αντλεί ισχύ απ’ τις δυσκολίες της. Και καθημερινά οικοδομεί την ιστορική επιλογή που έκανε πριν από ένα χρόνο: Να βαδίσει τολμηρά στον δρόμο της αλήθειας, της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής», τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας.

«Αν η 24η Ιουλίου του 1974, σημαίνει τη μετάβαση της χώρας από τον χειμώνα της δικτατορίας στην άνοιξη του κοινοβουλευτισμού, η 24η Ιουλίου του 2020 δηλώνει την απόφασή της να συνδεθεί γόνιμα με τις αξίες εκείνης της αλλαγής» σημειώνει και προσθέτει πως, «αλλά και ταυτόχρονα να σφραγίσει τη δική της, νέα εποχή. Εμβαθύνοντας το δημοκρατικό κεκτημένο χωρίς λαϊκισμούς. Υπηρετώντας το κράτος δικαίου χωρίς διχασμούς. Και διεκδικώντας τον εκσυγχρονισμό χωρίς εκπτώσεις στη φροντίδα για τον πολίτη».

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η φετινή επέτειος βρίσκει όλο τον πλανήτη πολιορκημένο από την πανδημία. Και τη διεθνή οικονομία σε κραδασμούς. «Με ταραχοποιούς, όπως η Τουρκία, να απειλούν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου. Αλλά και προσβάλλοντας τον πολιτισμό του 21ου αιώνα, με πράξεις όπως η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος», υπογραμμίζει.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, την ώρα που ο Ερντογάν έμπαινε στην Αγιά Σοφιά, οι καμπάνες των ναών κτυπούσαν πένθιμα. 

Καταδίκη και έντονες αντιδράσεις…

Καταδίκασαν έντονα την πρώτη λειτουργία τής Αγίας Σοφίας ως τζαμί τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου. 

  • Ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι τα μνημεία δεν έχουν φωνή αλλά αποδοκιμάζουν αυτούς που δεν τα σέβονται και τα μετατρέπουν σε εργαλείο αποστολής πολιτικών μηνυμάτων.
  • Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η ενέργεια του Τούρκου Προέδρου συνιστά περιφρόνηση προς οικουμενικές αξίες και νομικές υποχρεώσεις της Τουρκίας που προκύπτουν από διεθνείς συμβάσεις. 
  • Το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μια αντιπαράθεση της βάρβαρης Τουρκίας με τον πολιτισμένο κόσμο.  
  • Η ΕΔΕΚ καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα αναφέροντας ότι η τακτική της Τουρκίας αποσκοπεί στη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.
  • Η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει ότι η κατάφωρη πρόκληση της Τουρκίας, προκαλεί συναισθήματα θλίψης ανά το παγκόσμιο.
  • Η Αλληλεγγύη αναφέρει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος προκαλεί οδύνη και θλίψη σε όλο τον κόσμο και αγανάκτηση στον Ελληνισμό.
  • Οι Οικολόγοι χαρακτηρίζουν τη χθεσινή μέρα ως ημέρα θλίψης για όλο τον πολιτισμό. 

Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο 

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση θερμού επεισοδίου και ότι η κατάσταση με την Τουρκία βαίνει προς αποκλιμάκωση, εξέφρασε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Διακόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει σε επιφυλακή και ότι οι ελληνικές δυνάμεις θα μείνουν παρούσες όσο βρίσκεται σε ισχύ η τουρκική NAVTEX και υπάρχει στόλος στο Αιγαίο.

«Όσο η τουρκική NAVTEX βρίσκεται σε ισχύ και τα πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις ακτές, είμαστε σε επιφυλακή», σημείωσε ο κ. Διακόπουλος, προσθέτοντας ότι «τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα υπάρχει στόλος στο Αιγαίο εμείς θα είμαστε παρόντες».

«Είναι ένας συνδυασμός πιέσεων και της δικής μας αποφασιστικότητας. Η Γερμανία έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση. Ήταν οι δικές μας ενέργειες οι οποίες αφαίρεσαν κάθε πρόσχημα από το να πει κανείς ότι η πρόκληση της Τουρκίας δεν ήταν ευθύνη της και μόνο», εκτίμησε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Έλληνα Πρωθυπουργού αναφορικά με τους παράγοντες που συνέτειναν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρόσφατη τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο υπήρξε «σωτήρια» καθώς, όπως είπε, αφαίρεσε κάθε πρόσχημα από την πλευρά της Τουρκίας.

Ερωτηθείς αν πρόκειται να υπάρξει θερμό επεισόδιο, ο κ. Διακόπουλος σημείωσε: «Από το 2019 λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Δεν είναι εύκολο να κάνεις bullying στην Ελλάδα».

www.philenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube