REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 31 Ιουλίου 2020

Απάντηση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών στη προπαγάνδα περί θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία

Απάντηση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών στη προπαγάνδα περί θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία

Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών
29-07-2020

Ένας Σχολιασμός του Δ.Σ.

  • Είχαμε την ευκαιρία την 29/7/2020 από λογαριασμό twitter του κ. Fahrettin Altun, υπεύθυνου επικοινωνιών της Προεδρίας της Τουρκίας να δούμε ένα οπτικοακουστικό υλικό:

    • Όμως σε κανένα σημείο της ταινίας δεν φαίνεται ότι οι μειονότητες αυτές και ειδικότερα η Ρωμαίικη Κοινότητα σήμερα ζει ως μια εκπατρισμένη Κοινότητα σε ποσοστό 98% εκτός της Πόλης, ενώ  θα έπρεπε να βρίσκεται στην Πόλη των προγόνων της, αν δεν είχε εκριζωθεί βίαια με  πολιτικές πράξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.

     

    ————-

    Δηλώσεις του Προέδρου κ. Ρ.Τ. Ερντογάν για την Αναγνώριση της Εκρίζωσης  της Ρωμαίικης Κοινότητας της Πόλης

     

    – Μάϊος 2009  στην πόλη Ντούζτζε: «Στη διάρκεια πολλών ετών αυτοί που είχαν διαφορετική καταγωγή εκδιώχθηκαν από την χώρα μας. Κερδίσαμε κάτι; Πρέπει να το σκεφτούμε ξανά. Επί της ουσίας υπήρξε μια φασιστική προσέγγιση. Και εμείς κάναμε τέτοια λάθη. Όμως όταν το ξανασκεφτούμε με αυτοκριτική  έχουμε κάνει και εμείς λάθη στην κατεύθυνση αυτή».

    – Στις 20/4/2018 σε πανεθνική τηλεοπτική κάλυψη: «Τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν λίγοι οι Ρωμιοί συμπολίτες μας στην χώρα μας, ήταν δεκάδες θα έλεγα εκατοντάδες χιλιάδες, όμως από πολλά λάθη εναντίον τους από την χώρα μας ήταν κρίμα που αναγκάστηκαν να φύγουν στην Ελλάδα. Έχουμε κάνει και εμείς λάθη και πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτά.

    —————-

      

    Ως Ομοσπονδία έχουμε αναγνωρίσει την αλλαγή στάσης της παρούσας ηγεσίας από το 2003 όταν ανέλαβε την εξουσία. Όμως αυτό έχει ελάχιστη σημασία αν δεν γίνει η επανόρθωση των συνεπειών  του κακού που έχουμε υποστεί. Οι εκκλησίες μας κινδυνεύουν να μείνουν  χωρίς πλήρωμα.

     

    Τα τελευταία δέκα χρόνια η Ομοσπονδία μας έχει υποβάλει σειρά προτάσεων που έχουν παραμείνει οι περισσότερες στα συρτάρια. Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές με Κυβερνητικούς ιθύνοντες στην Άγκυρα και την  Αθήνα.

     

     

    Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στην επίλυση των θεμάτων μας:

    • Η υποστήριξη της παλιννόστησης νέων μας με τα προγράμματα που σας έχουμε υποβάλει δεν έχουν καν εξεταστεί επί της ουσίας. Σε μερικά χρόνια η Κοινότητα μας στην Πόλη θα αριθμεί μερικές εκατοντάδες και πλέον δεν θα μιλάμε ούτε για ίχνος Κοινότητας. Έχουμε προτείνει την ίδρυση ερευνητικών Κέντρων που θα μπορούσαν να εργαστούν οι νέοι μαζί μας με τους νέους της Τουρκίας αλλά δεν είχαμε κάποια ανταπόκριση. ‘Έχουμε προτείνει την καθιέρωση ειδικών υποτροφιών για να σπουδάζουν οι νέοι μας και δεν έχουμε πάρει ποτέ κάποια απάντηση.
    • Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου θα μπορούσαν να σπουδάσουν πολλοί νέοι μας παραμένει κλειστή, κατά παράβαση των ισχυόντων νόμων της χώρας.
    • Το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό μας Ίδρυμα, στο οποίο θα μπορούσαν να εργαστούν πολλοί νέοι μας, όμως δεν παρέχεται σε αυτούς καμμιά ελπίδα, επειδή αυτό  διοικείται από μια διοίκηση που έχει αντιταχθεί στους νόμους τους κράτους και δεν έχει κάνει ποτέ εκλογές εδώ και τριάντα χρόνια.
    • Από το 2013 τα Βακούφια στερούνται του θεμελιώδους δικαιώματος να διενεργούν εκλογές και αυτό αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία τους.
    • Οι προτάσεις μας ώστε η νέα γενιά να μπορεί να αποκτήσει ιθαγένεια της χώρας, που εμποδίζεται συνέπεια της πολιτικής αφαίρεσης των ιθαγενειών από τους γονείς τους στις δεκαετίες 1965-2000 κατά συστηματικό τρόπο,  δεν έχουν τύχει εξέτασης.
    • Οι πολλαπλές αιτήσεις μας να μας επιστραφεί η Κιβωτός Μνήμης της Κοινότητας μας το Αρχείο του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου που κατασχέθηκε από το Μονοκομματικό καθεστώς και κρατείται από το Τürk Τarih Κurumu (ΤΤΚ) έχουν μείνει αναπάντητες.
    • Οι καταγγελίες μας προς τον Συνήγορο του Πολίτη για την αποκάλυψη των κυκλωμάτων σφετερισμού των περιουσιών των συμπολιτών μας εξαναγκάστηκαν με την ψυχή στο στόμα να εκριζωθούν επίσης δεν εξετάστηκαν. Τα κυκλώματα αυτά πάνω από όλα ληστεύουν και την περιουσία της Τουρκίας με την είσπραξη αποζημιώσεων από το θησαυροφυλάκιο.
    • Δυστυχώς η καταγγελία μας για την διοργάνωση από το ΤΤΚ τον Νοέμβριο 2019 ενός συκοφαντικού συνεδρίου κατά του Οικουμενικό Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έχει μείνει αναπάντητη.

    Αν δεν υπάρξει μια ουσιαστική επίσημη αναγνώριση των συμβάντων σε όλη της διάρκεια των ετών 1923-2003 κατά της Κοινότητας μας, και πρώτα από όλα  του Πογκρόμ της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955,  που υπήρξε έργο εχθρών της Τουρκίας και αν τεθεί ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η επιβίωση της Ρωμαίικης Κοινότητας τότε και μόνο τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε την ύπαρξη της  ευημερίας των μειονοτήτων.

    Η μεταμέλεια και η με ειλικρίνεια θεραπεία των αδικιών του παρελθόντος αποτελεί θεμελιώδη αρχή τόσο στην Χριστιανοσύνη,  όσο και στο Ισλάμ.

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube