Weather Icon

Ανήκουστο! Απειλεί και ζητά παράδοση ο Ερντογάν την ημέρα της εισβολής στην Κύπρο

Ανήκουστο! Απειλεί και ζητά παράδοση ο Ερντογάν την ημέρα της εισβολής στην Κύπρο

  Ανδρέας Πιμπίσιης   

Απειλώντας με νέο πόλεμο και σφαγές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να διασφαλίσει, μέσω εκβιασμών, την πολιτική ισότητα και δικαιώματα επί των φυσικών πόρων. Η επίκληση του 1974 από πλευράς Τουρκίας κατά χθεσινή ημέρα, επέτειο της έναρξης της εισβολής στην Κύπρο, δείχνει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς οι οποίες φαίνεται ότι θα είναι το ίδιο «ειρηνικές» όπως και πριν 46 χρόνια. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμά του για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι παρά τις όποιες πιέσεις και απειλές διεκδίκησαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους: «Η μητέρα πατρίδα Τουρκία η οποία είναι πάντοτε δίπλα στον αποφασιστικό αγώνα των Τ/κ, όπως και πριν 46 χρόνια έτσι και σήμερα αποτελεί την εγγύηση της ειρήνης και της σταθερότητας των Τ/κ και θα συνεχίσει να είναι».

Πρόσθεσε ότι «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί μόνο με την αποδοχή ενός καθεστώτος ισότητας για τους Τ/κ είναι δυνατόν να επιτευχθεί».

 Συνεχίζοντας, είπε ότι «η ε/κ πλευρά πρέπει χωρίς καθυστέρηση να παραδώσει την πολιτική ισότητα των Τ/κ και τα ίσα δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού. Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά έχει επιδείξει καθαρή πολιτική βούληση για λύση παίρνοντας πάντα θέση υπέρ της ειρήνης και του συμβιβασμού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα θυσιαστούν τα δικαιώματα των Τ/κ».

Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία όπως και μέχρι σήμερα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου του ‘τ/κ λαού’. Με αυτή την ευκαιρία τιμώ τους άγιους μάρτυρές μας που θυσιάστηκαν στον αγώνα της απελευθέρωσης και τους βετεράνους μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από τα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι όπου βρέθηκε για να γιορτάσει μαζί με τους Τουρκοκύπριους την εισβολή του 1974. Μιλώντας πριν από την παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία διαμήνυσε ότι «σε κάθε περίπτωση η λύση του Κυπριακού θα επιτευχθεί στη βάση της ισότητας». 

Όπως και ο Ερντογάν έτσι και ο Οκτάι ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι «συνεχίζουν να διαφυλάττουν με τον πιο ισχυρό τρόπο την κοινοτική τους ύπαρξη και να στηρίζουν με ικανότητα το κράτος που ίδρυσαν». Κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι ξεγέλασαν τη διεθνή κοινότητα ότι επιθυμούσαν λύση προκειμένου να ενταχθούν στην ΕΕ. 

Απειλητικός ο Φουάτ Οκτάι σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά, διαμηνύοντας πως «είναι μάταιες οι προσπάθειες του δίδυμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας να διαμορφώσουν την περιοχή στη βάση των δικών τους συμφερόντων, παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τούρκων της Κύπρου» (πηγή ΓΤΠ). Συνεχίζοντας ο Οκτάι ανέφερε: «Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να βάλουν τους Τούρκους της Κύπρου να πληρώσουν το τίμημα της μη λύσης που οι ίδιοι παρήγαγαν. Τα τελευταία παραδείγματα γι’ αυτό είναι η εκμετάλλευση της ΕΕ από το δίδυμο Ελληνοκυπρίων – Ελλάδας και οι κυρώσεις που απαιτούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ καθώς και το Μεσογειακό Φόρουμ Αερίου και οι μηχανισμοί τριπλής συνεργασίας που συστάθηκαν. Ούτε τις αδικίες και την καταπίεση του παρελθόντος είναι δυνατόν να ξεχάσουμε, ούτε τα παιχνίδια που επιχειρείται να παιχτούν μπορούμε να παραβλέψουμε».

Για το Κυπριακό είπε ακόμα πως η Τουρκία είναι υπέρ της λύσης «πρώτα και κύρια στη βάση της πολιτικής ισότητας και σε αντίθετη περίπτωση στη βάση της κυρίαρχης ισότητας». Και συνέχισε δηλώνοντας πως καταβάλλονται προσπάθειες «για να διαμοιραστούν με δίκαιο τρόπο οι πόροι των υδρογονανθράκων και να γίνει η Κύπρος νησί ειρήνης και σταθερότητας». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τούρκος αντιπρόεδρος υπέδειξε ότι όσοι συμπορεύονται με την Τουρκία είναι στην πλευρά των κερδισμένων, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν την τύχη χωρών όπως είναι το Ιράκ και η Συρία: «Όσοι προσπαθούν επίμονα να στήσουν παιχνίδια εναντίον της χώρας μας παίρνουν τη θέση τους ανάμεσα στους χαμένους, κανένα σενάριο που δεν περιέχει την Τουρκία δεν έχει πιθανότητα να υλοποιηθεί. Θέτουμε επί τάπητος ξεκάθαρα τη βούλησή μας για την δική μας ασφάλεια και εκείνη των φίλων μας στη Συρία, στο Βόρειο Ιράκ και στη Λιβύη». 

Στη συνέχεια κάλεσε «όλες τις πλευρές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να απαντήσουν στο χέρι ειρήνης και συνεργασίας που τείνει η Τουρκία στη βάση της δικαιοσύνης και της νομιμότητας. Κανείς να μη θεωρεί ότι θα περιμένουμε εσαεί απάντηση σε αυτή μας την έκκληση».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ 

Σε ό,τι αφορά το Βαρώσι, επιθυμούν, ανέφερε, αυτή η περιοχή που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, να ξαναγεμίσουν οι γειτονιές, οι δρόμοι και οι παραλίες της με οικογένειες και τα παιδιά να τρέχουν με ασφάλεια και να χαίρονται. Σε αυτό το θέμα, είπε, οι εργασίες συνεχίζονται σε διαβούλευση και με την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους. Υποστήριξε ότι η «ε/κ διοίκηση»,  «διενεργεί μια διεθνή προπαγάνδα με αβάσιμους ισχυρισμούς στους οποίους θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε νομικό πλαίσιο».

Ο Φουάτ Οκτάι συνεχάρη το ψευδοκράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το άνοιγμα, όπως είπε, της οικονομίας και ειδικά ο τουρισμός αλλά και η παραγωγή, θα βοηθήσουν το ψευδοκράτος να ανακάμψει οικονομικά. Η Τουρκία, πρόσθεσε, ήταν στο πλευρό των Τ/κ και κατά τη διάρκεια της πανδημίας με βοήθεια σε ιατρικά υλικά και με την τελευταία συμφωνία οικονομικής συνεργασίας για το 2020 που υπέγραψαν.

Παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία

Πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία παρέλαση τμημάτων του κατοχικού στρατού για την τουρκική εισβολή, στην παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί, της «πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας» αλλά και στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι. 

Ο δρόμος όπου έγινε η παρέλαση διακοσμήθηκε με τουρκικές σημαίες και σημαίες του ψευδοκράτους ενώ ο αριθμός των θεατών ήταν μειωμένος.

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος, στρατιώτες, «αστυνομικοί» και «πυροσβέστες», οχήματα της «πολιτικής άμυνας», πυροσβεστικής και του στρατού, δύο ελικόπτερα και το σμήνος των αεροπορικών επιδείξεων της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας με την ονομασία «Τουρκικά αστέρια».

 Στην παρέλαση δεν έλαβαν μέρος φοιτητές και μαθητές, ως μέτρο για τον Κορωνοϊό.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube